Kist hidatik nedeniyle takip edilen çocukların demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of demographic and clinical characteristics of pediatric patients with cystic echinococcosis
  1. Tez No: 1020971
  2. Yazar: FİKRİYE KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM ALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Albendazol, çocuk, ekinokokkoz, kistik, komplikasyon, organ tutulumu, tedavi, Albendazole, childhood, echinococcosis, cystic, complication, organ involvement, treatment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kistik ekinokokkoz tanısı ile takip edilen çocuk hastaların klinik özellikleri, organ tutulumları, laboratuvar bulguları ve tedavi yaklaşımlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntemler: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'nda Ekim 2011 ile Ekim 2024 tarihleri arasında kistik ekinokokkoz tanısı ile takip edilen toplam 42 çocuk hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalara ait demografik özellikler, epidemiyolojik veriler, klinik ve laboratuvar bulguları, radyolojik değerlendirmeler, komplikasyonlar ve uygulanan tedaviler analiz edildi. Tekli ve çoklu organ tutulumu olan hastalar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için R yazılımı (sürüm 4.1.2; The R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria) kullanıldı. Bulgular: Olguların ortanca yaşı 128 ay olup %54,8'i erkekti. Tek organ tutulumu %61,9 oranında saptandı. Olguların %9,5'i asemptomatik seyrederken fizik muayene bulguları %73,8 oranında normaldi. En sık izole organ tutulumu karaciğer (%47,6) olup bunu akciğer (%7,1), dalak (%4,7) ve kas (%2,3) izledi; çoklu organ tutulumunda en sık karaciğer-akciğer birlikteliği (%26,1) görüldü. Karaciğer kistlerinde çoklu kist (%54,2), akciğer tutulumunda tek kist varlığı (%56,2) daha sık saptandı. Organ rüptürü %21,4 oranında saptandı. Çoklu organ tutulumu olan hastalarda hemoglobin düzeyi daha düşük, anemi ve C-reaktif protein yüksekliği daha sık bulundu. Eozinofili %26,8 oranında izlenirken bu oran çoklu tutulumda %54,5 oranında daha yüksekti. Tekli organ tutulumu olan olgularda inaktif kist nedeniyle tedavisiz izlem uygulanırken (n=6) diğer hastalarda albendazol tedavisi verilmiş ve uygun olgularda PAIR veya cerrahi girişim uygulanmıştır. İzlem süresince hastalarda mortalite veya anafilaksi gözlenmemiştir. Sonuç: Pediatrik kistik ekinokokkoz heterojen klinik seyri, çoklu organ tutulumu ve potansiyel komplikasyonları nedeniyle multidisipliner yaklaşım gerektiren bir hastalıktır. Klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguların birlikte değerlendirilmesiyle erken tanı konulması ve bireyselleştirilmiş tedavi planlaması, morbiditeyi azaltmada temel rol oynamaktadır. Endemik bölgelerde hekim farkındalığının artırılması ve koruyucu halk sağlığı önlemlerinin güçlendirilmesi, hastalık yükünün azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical characteristics, organ involvement, laboratory findings, and therapeutic approaches in pediatric patients diagnosed with and followed for cystic echinococcosis. Materials and Metods: The medical records of 42 pediatric patients diagnosed with cystic echinococcosis and followed up at the Department of Pediatric Infectious Diseases, Selçuk University Faculty of Medicine Hospital between October 2011 and October 2024 were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, epidemiological data, clinical and laboratory findings, radiological evaluations, complications, and treatments administered were analyzed. Patients with single and multiple organ involvement were statistically compared. Statistical analysis was performed using R software (version 4.1.2; The R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria). Results: The median age of the cases was 128 months, and 54.8% were male. Single organ involvement was detected in 61.9% of cases. The 9.5% of cases were asymptomatic, while physical examination findings were normal in 73.8% of cases. The most frequent isolated organ involvement was the liver (47.6%), followed by the lung (7.1%), spleen (4.7%), and muscle (2.3%); in multiple organ involvement, the most common was liver-lung involvement (26.1%). Multiple cysts were more common in liver cysts (54.2%), while single cysts were more common in lung involvement (56.2%). Organ rupture was detected in 21.4% of cases. Hemoglobin levels were lower, and anemia and C-reactive protein levels were higher in patients with multiple organ involvement. Eosinophilia was observed in 26.8% of cases, while this rate was higher in patients with multiple organ involvement (54.5%). In cases with single organ involvement, observation without treatment was applied due to inactive cysts (n=6), while other patients were treated with albendazole, and PAIR or surgical intervention was performed in appropriate cases. No mortality or anaphylaxis was observed in patients during the follow-up period. Conclusion: Pediatric cystic echinococcosis is a disease requiring a multidisciplinary approach due to its heterogeneous clinical course, multiple organ involvement, and potential complications. Early diagnosis and individualized treatment planning, based on the combined evaluation of clinical, laboratory, and radiological findings, play a fundamental role in reducing morbidity. Increasing physician awareness and strengthening preventive public health measures in endemic regions will contribute to reducing the disease burden.