Kliniğimizde opere edilen karaciğer kist hidatik hastalarında postoperatif komplikasyonları
Postoperative complications in liver cyst hydatid patients operated in our clinic
- Tez No: 691745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN YÖNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kist Hidatik, Postoperatif komplikasyonlar, Karaciğer, Cerrahi, Perkütan tedavi, Hydatid cyst, Postoperative complications, Liver, Surgery, Percutaneous treatment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Karaciğer kist hidatik nedeniyle perkütan ve cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif komplikasyonların gelişmesine etki eden faktörlerin araştırılarak kist hidatik hastaları değerlendirilirken hangi hastada postoperatif komplikasyon oluşabileceğini öngörmek, ona göre tedavi ve takip planı yapmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde Ocak 2017 ile Şubat 2021 yılları arasında karaciğer kist hidatiği nedeniyle ameliyat edilen veya perkütan işlem yapılan 209 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, kistin segmental lokalizasyonu, kist boyutu, kist sayısı, Gharbi evrelemesi, uygulanan tedavi yöntemleri, yatış süreleri ve gelişen komplikasyonlar kaydedildi. Hastaların işlem öncesi demografik özellikleri, kistin özellikleri, uygulanan tedavi işlemleri ile komplikasyon oluşup oluşmadığı ve gelişen postoperatif komplikasyon türü ile arasındaki ilişki istatiksel olarak incelendi. Bulgular: Postoperatif komplikasyon gelişme oranımız %35,4 bulunmuştur. Postoperatif gelişen komplikasyon türü olarak en fazla %18,2 ile safra fistülü gözlendi. Diğer komplikasyon oranlarımız ise %5,7 nüks, %5,3 bilioma + safra fistülü, %2,9 plevral effüzyon, %1,9 karaciğer apsesi, %1,0 perop anafilaksi ve en az %0,5 ile safra yolu darlığı görüldü. Kist boyutunun artması ile komplikasyon gelişme riskinin arttığı görüldü (p=0,002). Kist boyutunun postoperatif komplikasyon türleri arasında plevral effüzyon açısından en fazla risk oluşturduğunu tespit ettik (p=0,015). En fazla postoperatif komplikasyon gelişen tedavi türü %65,4 oranıyla perkütan tedaviydi. Sonuç: Kist boyutunun artması ile postoperatif komplikasyon gelişme riskinin artığını saptadık. En fazla postoperatif komplikasyon perkütan tedavi edilen hastalarda tespit edildi. Postoperatif komplikasyonların yönetimi için genel cerrahi, girişimsel radyoloji, göğüs cerrahi, anestezi ve gastroenteroloji bölümlerinin multidisipliner yönetimi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed in this study to investigate the factors affecting the development of postoperative complications in patients who underwent percutaneous surgery due to liver hydatid cyst and to predict which patient may develop postoperative complications while evaluating patients with hydatid cyst, and to make a treatment and follow-up plan accordingly. Material and Methods: A total of 209 patients who were operated or percutaneously operated for hydatid cysts between January 2017 and February 2021 at the Harran University Faculty of Medicine hospital were included in the study. Age, gender, segmental localization of the cyst, cyst size, number of cysts, Gharbi staging, treatment methods, length of stay and complications of the patients were recorded. The demographic characteristics of the patients before the procedure, the characteristics of the cyst, the treatment procedures applied, whether complications occurred, and the relationship between the type of postoperative complication that developed were statistically examined. Findings: Postoperative complication development rate was found to be 35.4%. Biliary fistula was observed with a maximum rate of 18.2% as the type of postoperative complication. Other complication rates were seen as 5.7% recurrence, 5.3% bilioma + biliary fistula, 2.9% pleural effusion, 1.9% liver abscess, 1.0% perop anaphylaxis and biliary tract stenosis by 0.5% the least. It was observed that the risk of developing complications increased with the increase in cyst size (p=0.002). We found that cyst size posed the highest risk for pleural effusion among the types of postoperative complications (p=0.015). The type of treatment with the highest rate of postoperative complications was percutaneous treatment with a rate of 65.4%. Result: We found that the risk of developing postoperative complications increased with the increase in cyst size. The most postoperative complications were detected in patients treated percutaneously. Multidisciplinary management of general surgery, interventional radiology, thoracic surgery, anesthesia and gastroenterology departments is required for the management of postoperative complications.