2009-2024 yılları arasında kliniğimizde takipli kemik ve yumuşak doku tümörlerinin demografik özellikleri
Demographic characteristics of bone and soft tissue tumors followed up in our clinic between 2009 and 2024
- Tez No: 1020975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBUBEKİR ERAVŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kemik Tümörleri, Yumuşak Doku Tümörleri, Ortopedik Onkoloji, Retrospektif Analiz, Bone Tumors, Soft Tissue Tumors, Orthopedic Oncology, Retrospective Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kemik ve yumuşak doku tümörleri, ortopedi ve travmatoloji pratiğinde nadir görülmekle birlikte, tanı ve tedavi süreçleri multidisipliner yaklaşım gerektiren kompleks hastalıklardır. Teknolojik gelişmeler ve modern görüntüleme yöntemleri, geçmişte temel seçenek olan amputasyon yerine ekstremite koruyucu cerrahileri ve daha uzun sağkalım sürelerini mümkün kılmıştır. Bu çalışmanın amacı, 2009-2024 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda takip ve tedavi edilen hastalara ait verileri retrospektif olarak inceleyerek; Konya ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki kemik ve yumuşak doku tümörlerinin yaş cinsiyet gibi demografik özelliklerini, anatomik yerleşimlerini, benign-malign dağılımını ve metastaz durumlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında, belirtilen tarihler arasında merkezimizde tanı alan ve tedavisi düzenlenen hastalara ait veriler retrospektif olarak taranmıştır. Olguların değerlendirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) güncel sınıflandırma kriterleri referans alınmıştır. Hastaların patoloji raporları SUT hizmet kodları üzerinden taranarak veriler elde edilmiştir. Bulgular: 2009-2024 yılları arasında 5972 patoloji raporu arasından 2009 kemik ve yumuşak doku tümör ve tümör benzeri lezyon raporu elde edilmiştir. Olguların 1127 tanesi kemik tümörü, 882 tanesi yumuşak doku tümörüdür. 1460 olgu raporu benign (iyi huylu) olarak; 549 olgu raporu malign (kötü huylu) şeklinde belirtilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, bölgemizdeki kemik ve yumuşak doku tümörlerinin epidemiyolojik profiline ışık tutmaktadır. Erken tanı, doğru biyopsi teknikleri ve multidisipliner konsey kararlarıyla yürütülen tedavi süreçleri, hasta morbidite ve mortalitesini azaltmada kritik öneme sahiptir. Elde edilen veriler, gelecekteki prospektif çalışmalar ve bölge halkına sunulacak sağlık hizmetlerinin planlanması için temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Although bone and soft tissue tumors are rare in orthopedic and traumatology practice, they are complex diseases that require a multidisciplinary approach for diagnosis and treatment. Technological advancements and modern imaging methods have enabled limb-sparing surgeries and longer survival rates instead of amputation, which was the primary option in the past. The aim of this study is to retrospectively examine the data of patients followed and treated at the Department of Orthopedics and Traumatology, Selçuk University Faculty of Medicine Hospital between 2009 and 2024; and to determine the demographic characteristics such as age and gender, anatomical localizations, benign-malignant distribution, and metastasis status of bone and soft tissue tumors in Konya and the Central Anatolia Region. Materials and Methods: Within the scope of the study, data belonging to patients diagnosed and treated at our center between the specified dates were screened retrospectively. The current classification criteria of the World Health Organization (WHO) were taken as a reference in the evaluation of the cases. Data were obtained by screening the pathology reports of the patients through SUT (Health Implementation Communiqué) service codes. Results: Between 2009 and 2024, 2009 bone and soft tissue tumor and tumor-like lesion reports were obtained from a total of 5972 pathology reports. Of the cases, 1127 were bone tumors and 882 were soft tissue tumors. 1460 case reports were identified as benign, while 549 case reports were identified as malignant. Conclusion: This study sheds light on the epidemiological profile of bone and soft tissue tumors in our region. Early diagnosis, accurate biopsy techniques, and treatment processes carried out with multidisciplinary council decisions are of critical importance in reducing patient morbidity and mortality. The data obtained constitute a basis for future prospective studies and the planning of health services to be provided to the local population.