Eğitim aile sağlığı merkezine başvuran gençlerin aileleriyle cinsel konulardaki iletişimleri ve ilişkili faktörler
Communication of young people applying to an educational family health center with their families on sexual issues and related factors
- Tez No: 1020991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA YELDA ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel konularda aile ile iletişim, cinsel sağlık, gençlerde cinsellik, Family communication on sexual issues, sexual health, sexuality in young people
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitim Aile Sağlığı Merkezine Başvuran Gençlerin Aileleriyle Cinsel Konulardaki İletişimleri ve İlişkili Faktörler Amaç: Bu çalışmada bölgemizdeki gençlerin aileleriyle ağırlıklı olarak hangi cinsel konuları, hangi yaşta, ne düzeyde konuştukları ve bununla ilişkili faktörler araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipteki çalışma 1 Haziran-31 Ağustos 2025 tarihlerinde Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve dahil etme kriterlerini karşılayan 340 katılımcı ile yürütüldü. Veriler sosyodemografik ve cinsel sağlıkla ilişkili özellikleri içeren bir form ile Aile İçinde Ağırlıklı Olarak Konuşulan Cinsel Konular Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplandı. Bulgular: Katılımcıların anneleriyle en sık menstrüasyon (%58,2), gebelik (%48,2) ve cinsel ilişki (%37,6) konularını; babalarıyla ise en sık gebelik (%27,1), cinsel ilişki (%26,8) ve menstrüasyon (%25,0) konularını konuştukları saptanmıştır. Buna karşın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve doğum kontrolü gibi cinsel sağlıkla ilgili önemli konuların ise az düzeyde konuşulduğu saptanmıştır. Aile içi cinsel konulardaki iletişim puanları cinsiyete göre değerlendirildiğinde, kadın öğrencilerin anneleriyle konuşma puan ortalamasının (16,67±7,05) erkek öğrencilerden (12,01±4,96) anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Erkek öğrencilerin babalarıyla konuşma puan ortalamasının (12,48±5,02), kadın öğrencilerden (10,86±4,02) daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,001). Babalarının eğitim düzeyi ve aile gelir durumu yüksek olan gençlerde aile ile iletişim puanlarının daha yüksek olduğu görüldü (p<0,05). Ayrıca gençlerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yönelik tarama yaptırma durumları ve prezervatif kullanma düzeyleri gibi cinsel sağlık davranışlarının; ebeveynlerin eğitim düzeyi, aile gelir durumu ve aile içinde cinsel konuların konuşulma düzeyine göre farklılık gösterdiği saptandı (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda gençlerin aileleriyle cinsellik ve cinsel sağlık ile ilgili konuları gerektiği kadar konuşmadığı ortaya konmuştur. Aile içi cinsel konulardaki iletişim düzeyinin ve gençlerin cinsel sağlıkla ilgili tercihlerinin ebeveynlerin eğitim düzeyi ve aile gelir durumu gibi değişkenlere göre farklılık gösterebildiği saptanmıştır. Bu sonuçlar göz önünde bulundurularak gençlerin aileleriyle cinsel konulardaki iletişimini güçlendirecek adımların atılması, hem gençlere hem de ailelerine bu konuyla ilgili birinci basamak sağlık kuruluşlarının verebileceği sağlık ve danışmanlık hizmetlerinin artırılması ile ilgili girişimlerde bulunulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Communication of Young People Applying to an Educational Family Health Center with Their Families on Sexual Issues and Related Factors Aim: This study aimed to investigate which sexual topics young people in our region predominantly discuss with their families, at what age and to what extent these discussions occur, and the factors associated with these communications. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted between June 1 and August 31, 2025, with 340 participants who applied to the Çukurova University Educational Family Health Center and met the inclusion criteria. Data were collected through face-to-face interviews using a questionnaire including sociodemographic and sexual health-related characteristics, together with the“Sexual Topics Predominantly Discussed Within the Family Scale.”Results: Participants most frequently discussed menstruation (58.2%), pregnancy (48.2%), and sexual intercourse (37.6%) with their mothers; whereas with their fathers, the most commonly discussed topics were pregnancy (27.1%), sexual intercourse (26.8%), and menstruation (25.0%). However, important sexual health topics such as sexually transmitted infections and contraception were discussed at relatively low levels. When family communication scores regarding sexual issues were evaluated according to gender, the mean communication score of female students with their mothers (16.67±7.05) was found to be significantly higher than that of male students (12.01±4.96) (p<0.001). Male students' mean communication score with their fathers (12.48±5.02) was higher than that of female students (10.86±4.02) (p=0.001). Family communication scores were higher among young people whose fathers had higher educational levels and whose family income status was higher (p<0.05). Additionally, it was found that sexual health behaviors, such as undergoing screening for sexually transmitted infections and levels of condom use, differed according to parental educational level, family income, and the extent to which sexual topics were discussed within the family (p<0.05). Conclusion: Our study revealed that young people do not discuss sexuality and sexual health-related topics with their families to a sufficient extent. The level of communication about sexual issues within the family and young people's sexual health-related preferences were found to differ according to variables such as parental educational level and family income. Considering these findings, initiatives aimed at strengthening communication between young people and their families on sexual issues, as well as increasing the health and counseling services that primary healthcare institutions can provide to both young people and their families regarding this subject, may be recommended.