Ankara ilindeki aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin havacılık tıbbı ve uçuş tabipliği hakkında bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and attitudes of family medicine residents in Ankara regarding aviation medicine and aeromedical examination
  1. Tez No: 1020990
  2. Yazar: TUĞBA ELVERİŞLİ ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU YENGİL TACİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, havacılık tıbbı, uçuş tabipliği, Aeromedical examination, aviation medicine, family medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ankara ilindeki aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin havacılık tıbbı ve uçuş tabipliği konusundaki bilgi düzeyleri ile bu alana yönelik tutumlarının değerlendirilmesi ve bu düzeylerin sosyodemografik özellikler, mesleki deneyim ve havacılık tıbbı eğitimi alma durumu ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan bu çalışmaya, Ankara ilindeki eğitim ve araştırma hastanelerinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan 292 katılımcı dahil edildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan; sosyodemografik özellikler, havacılık tıbbına ilişkin bilgi ve tutum ifadelerini içeren yapılandırılmış anket formu ile toplandı. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS 25.0 paket programı kullanıldı ve p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Yaş ortalaması 34,30±9,66 yıl olan katılımcıların %61,6'sı (n=180) kadın, %95,9'u (n=280) havacılık tıbbı eğitimi almamış ve %83,6'sı (n=244) bu konuda bilgi sahibi olmadığını belirtmiştir. Bilgi puanı ortalaması 6,28±2,36, tutum puanı ortalaması 7,02±2,39 bulundu. En yüksek doğru yanıt oranı %92,5 (n=270) ile uzun süreli uçuşların venöz tromboembolizm riskini artırabileceği ifadesinde elde edildi. Katılımcıların büyük çoğunluğu havacılık personeline ilaç reçetelenirken daha dikkatli olunması (%87,3), gerekli durumlarda uçuş tabibine yönlendirme yapılması (%88,7) ve aile hekimleri ile uçuş tabiplerinin iş birliği içinde çalışması (%77,4) gerektiğini bildirdi. Havacılık personeline ilişkin tıbbi karar verme konusunda kendini yeterli gören katılımcı oranı %6,2 (n=18) ile düşük saptandı. Havacılık tıbbı eğitimi alan katılımcıların bilgi ve tutum puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,003 ve p=0,010). Aktif hekimlik süresi tutum puanı ile anlamlı ilişki gösterdi (p=0,022). Bilgi puanı ile tutum puanı arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (r=0,436; p=0,001). Sonuç: Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin havacılık tıbbı ve uçuş tabipliği konusundaki bilgi düzeyleri orta düzeyde, tutumları olumlu bulundu. Havacılık tıbbı eğitimi alan katılımcılarda bilgi ve tutum puanlarının daha yüksek olduğu, bilgi puanı arttıkça tutum puanının da olumlu yönde arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the knowledge levels and attitudes of family medicine residency trainees in Ankara regarding aviation medicine and aeromedical examination, and to examine the relationship between these levels and sociodemographic characteristics, professional experience, and having received aviation medicine training. Materials and Methods: This cross-sectional study included 292 participants undergoing family medicine residency training at training and research hospitals in Ankara. Data were collected using a structured questionnaire prepared by the researchers, which included questions on sociodemographic characteristics, knowledge of aviation medicine, and attitude statements. Statistical analyses were performed using the IBM SPSS 25.0 software package, and a p-value < 0.05 was considered significant. Results: Of the participants, whose mean age was 34.30±9.66 years, 61.6% (n=180) were female, 95.9% (n=280) had not received aviation medicine training, and 83.6% (n=244) stated that they had no knowledge on the subject. The mean knowledge score was 6.28±2.36, and the mean attitude score was 7.02±2.39. The highest correct answer rate was obtained with 92.5% (n=270) for the statement that long-duration flights may increase the risk of venous thromboembolism. The vast majority of participants reported that more caution should be exercised when prescribing medication to aviation personnel (87.3%), that referral to a flight physician should be made when necessary (88.7%), and that family physicians and flight physicians should work together (77.4%). The rate of participants who considered themselves competent in making medical decisions regarding aviation personnel was found to be low at 6.2% (n=18). Participants who received aviation medicine training had significantly higher knowledge and attitude scores (p=0.003 and p=0.010, respectively). Active medical practice duration showed a significant correlation with attitude scores (p=0.022). A moderate, positive, and statistically significant correlation was found between knowledge and attitude scores (r=0.436; p=0.001). Conclusion: Family medicine residents had moderate knowledge levels and positive attitudes regarding aviation medicine and flight medicine. Participants who received aviation medicine training had higher knowledge and attitude scores, and as knowledge scores increased, attitude scores also increased positively.