Ankilozan spondilitli hastalarda reformer pilatesin solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, kas kuvveti, ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
Effects of reformer pilates on respiratory functions, exercise capacity, muscle strength, pain and quality of life in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 1021011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANIM EDA GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Reformer Pilates, Mat Pilates, Egzersiz Tedavisi, Yaşam Kalitesi, Ankiloz, Ankylosing Spondylitis, Reformer Pilates, Mat Pilates, Exercise Therapy, Quality of Life, Ankylosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Ankilozan Spondilit (AS) tanısı alan bireylerde fizyoterapist gözetiminde uygulanan Reformer Pilates egzersizleri ile ev programı şeklinde yürütülen Mat Pilates egzersizlerinin; solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, kas dayanıklılığı, ağrı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Sivas Numune Hastanesi Romatoloji Polikliniği'ne başvuran, 18-65 yaş aralığında 44 AS hastası dahil edilmiştir. Katılımcılar randomize olarak fizyoterapist eşliğinde Reformer Pilates egzersiz grubu (RPG) (n=22) ve ev programlı Mat Pilates egzersiz grubu (MPG) (n=22) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruba da 6 hafta boyunca, haftada 2 gün egzersiz programı verilmiştir. Katılımcılar; solunum fonksiyonları (FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF), 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT), 6 Dakika Pegboard Ring Testi (6PBRT), Modifiye Push-Up testi, spinal mobilite (Tragus-Duvar Mesafesi), servikal rotasyon eklem hareket açıklığı (EHA), ağrı (VAS), sabah tutukluğu, hastalık aktivitesi (BASDAI), fonksiyonel durum (BASFI) ve yaşam kalitesi (ASQoL) parametreleri ile tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada hem RPG hem de MPG'de ASQoL, BASDAI ve BASFI skorlarında tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Her iki grupta yürüme mesafesinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değiştiği belirlenmiştir (p<0,05). Yürüme öncesi solunum frekansı, yürüme öncesi ve sonrası M. Borg Yorgunluk, yürüme sonrası M. Borg Dispne değişkenleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). 6PBRT halka sayısı değişim skorlarında gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Her iki grupta da 6PBRT öncesi ve sonrası M. Borg Yorgunluk ile M. Borg Dispne skorlarında anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,05). İstirahat VAS, aktivite VAS değişim skorlarında gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Her iki grupta da sabah tutukluğu skorlarında anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,05). Modifiye Push-Up testi ölçümlerinde tedavi sonrası değerlerin tedavi öncesine göre RPG lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Hem RPG'de hem de MPG'de tragus-duvar mesafesi ölçümlerinde tedavi sonrası değerlerin tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değiştiği belirlenmiştir (p<0,05). Servikal rotasyon sol ve sağ EHA ölçümleri değişkenleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). FVC, FEV1 ve FEV1/FVC değişim skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular AS'li bireylerde uygulanan hem Reformer Pilates hem de ev programlı Mat Pilates egzersizlerinin hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, fiziksel performans, ağrı, postür ve solunum fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, Reformer Pilates egzersizlerinin hastalık aktivitesinin azaltılması, fonksiyonel kapasitenin ve fiziksel performansın artırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, ağrı ve dispnenin azaltılması ile postüral hizalanmanın geliştirilmesi açısından üstün sonuçlar sağladığı görülmüştür. Reformer Pilates egzersiz uygulamalarının, ev programlı Mat Pilates egzersizlerine göre daha belirgin iyileşmeler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to compare the effects of physiotherapist-supervised Reformer Pilates and home-based Mat Pilates exercises on respiratory functions, functional capacity, muscle endurance, pain, and quality of life in individuals diagnosed with Ankylosing Spondylitis (AS). Materials and Methods: A total of 44 patients with AS, aged between 18 and 65 years, who attended the Rheumatology Outpatient Clinic of Sivas Numune Hospital, were included in the study. Participants were randomly assigned to either a Reformer Pilates exercise group (RPG) supervised by a physiotherapist (n = 22) or a home-based Mat Pilates exercise group (MPG) (n = 22). Both groups participated in an exercise program twice a week for 6 weeks. Participants were evaluated before and after the intervention with respect to respiratory functions (FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF), the 6-Minute Walk Test (6MWT), the 6-Minute Pegboard and Ring Test (6PBRT), the Modified Push-Up Test, spinal mobility (Tragus-to-Wall Distance), cervical rotation range of motion (ROM), pain (VAS), morning stiffness, disease activity (BASDAI), functional status (BASFI), and quality of life (ASQoL). Results: It was determined that there were statistically significant improvements in the ASQoL, BASDAI, and BASFI scores after treatment in both the RPG and MPG groups (p < 0.05). Walking distance changed significantly in both groups (p < 0.05). Statistically significant differences were found between the groups in terms of pre-walking respiratory rate, pre- and post-walking M. Borg Fatigue scores, and post-walking M. Borg Dyspnea scores (p < 0.05). A significant difference was also observed between the groups in the 6PBRT ring count change scores (p < 0.05). In both groups, M. Borg Fatigue and M. Borg Dyspnea scores measured before and after the 6PBRT decreased significantly (p < 0.05). Significant differences were found between the groups in the resting VAS and activity VAS change scores (p < 0.05). Morning stiffness scores decreased significantly in both groups (p < 0.05). In the Modified Push-Up Test, post-treatment values increased significantly compared to pre-treatment values, favoring the RPG group (p < 0.05). In both the RPG and MPG groups, tragus-to-wall distance measurements showed statistically significant changes after treatment compared with baseline (p < 0.05). No statistically significant differences were found between the groups regarding left and right cervical rotation range of motion (ROM) measurements (p > 0.05). Likewise, no significant differences were observed between the groups in terms of FVC, FEV1, and FEV1/FVC change scores (p > 0.05). Conclusion: The findings demonstrated that both Reformer Pilates and home-based Mat Pilates exercise programs provided positive effects on disease activity, functional status, quality of life, physical performance, pain, posture, and respiratory functions in individuals with AS. However, Reformer Pilates exercises yielded superior outcomes in reducing disease activity, improving functional capacity and physical performance, enhancing quality of life, decreasing pain and dyspnea, and improving postural alignment. Overall, Reformer Pilates exercise interventions were found to produce more pronounced improvements compared with home-based Mat Pilates exercises.