Birinci Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programının Eğitim Felsefesi İle Sınıf Öğretmenlerinin Eğitim Felsefeleri Arasındaki İlişkinin Ders Etkinlikleri Bağlamında İncelenmesi
An Examination Of The Relationship Between The Educational Philosophy Of The First-Grade Life Studies Curriculum And Primary School Teachers' Educational Philosophıes in The Context Of Classroom Activities
  1. Tez No: 1021013
  2. Yazar: MUSTAFA ASLANDEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM, PROF. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim felsefesi, Sınıf öğretmenleri, Education philosophy, Class teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, birinci sınıf Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nın dayandığı eğitim felsefeleri ile sınıf öğretmenlerinin eğitim felsefeleri arasındaki uyum ve farklılıkları ders etkinlikleri bağlamında incelemektir. Çalışma, karma araştırma modelinde keşfedici ardışık desende tasarlanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ortak metni, 2024 birinci sınıf Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı ve ders kitabı doküman olarak incelenmiş, Kırşehir il merkezi ve ilçelerinde görev yapan 30 sınıf öğretmeniyle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve 12 öğretmenin dersi gözlemlenmiştir. Nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda,“Eğitim Felsefesi Algılarını Belirleme Ölçeği”geliştirilmiş ve 318 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Nicel veriler de betimsel istatistikler ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda 2024 Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nın ilerlemecilik ağırlıklı olmakla birlikte daimicilik, esasicilik ve yeniden kurmacılık felsefelerini de bütünleştiren eklektik bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin eğitim felsefesi algıları ve sınıf içi uygulamalarının programın temel felsefi yaklaşımıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu ve öğretim süreçlerinde çağdaş ve geleneksel uygulamaların birlikte kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte araştırma kapsamında öğretmenlerin eğitim felsefesi algılarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirilmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygulayıcılara ve araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the alignment and differences between the educational philosophy underlying the first-grade Life Studies Curriculum and the educational philosophies of primary school teachers within the context of classroom activities. The study was designed as an exploratory sequential mixed-methods study. In the qualitative phase, the Century of Türkiye Education Model, the 2024 first-grade Life Studies Curriculum, and the Life Studies textbook were analyzed through document analysis. In addition, semi-structured interviews were conducted with 30 primary school teachers working in the city center and districts of Kırşehir, and classroom observations were carried out with 12 teachers. The qualitative data were analyzed using content analysis. In the quantitative phase, the“Scale for Determining Educational Philosophy Perceptions”was administered to 318 primary school teachers. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics. The findings revealed that the 2024 first-grade Life Studies Curriculum adopt an eclectic philosophical structure predominantly based on progressivism while also incorporating the principles of perennialism, essentialism, and reconstructionism. It was concluded that teachers' educational philosophy perceptions and classroom practices were largely consistent with the program's underlying philosophical approach, while contemporary and traditional practices were used together in instructional processes. In addition, a valid and reliable measurement instrument was developed to assess teachers' perceptions of educational philosophy, and recommendations were provided for practitioners and future research based on the findings.