Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran üniversite öğrencilerinde yapay zeka bağımlılığı ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between artificial intelligence addiction and sleep quality among university students attending Ankara Training and Research Hospital Outpatient Clinics
- Tez No: 1021025
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka bağımlılığı, uyku kalitesi, üniversite öğrencileri, Artificial intelligence addiction, sleep quality, university students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde yapay zeka bağımlılığı ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel, gözlemsel ve analitik tipte planlandı. Çalışmaya 08.10.2025-08.01.2026 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18-25 yaş arası 280 üniversite öğrencisi dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik özellikler, yapay zeka kullanım alışkanlıkları ve uyku kalitesini değerlendirmeye yönelik soruları içeren anket formu araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı. Katılımcıların yapay zeka bağımlılık düzeyleri Yapay Zeka Bağımlılığı Ölçeği (YZBÖ), uyku kaliteleri ise Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 20,72±1,77 yıl olup %66,8'i kadındı. Katılımcıların %92,5'inin yapay zeka uygulamalarını kullandığı ve en sık kullanılan uygulamanın %88 oranında ChatGPT olduğu belirlendi. Yapay zeka bağımlılığı puan ortalaması 11,85±4,15, PUKİ toplam puan ortalaması 5,25±2,65 olarak bulundu. Yapay zeka bağımlılığı arttıkça uyku kalitesinin bozulduğu saptandı (p<0,001). Haftalık yapay zeka kullanım süresi arttıkça yapay zeka bağımlılık düzeyi ve uyku kalitesi bozukluğu artmakta idi (p<0,001). Uyku öncesi yapay zeka kullanım sıklığı arttıkça yapay zeka bağımlılık düzeyinin arttığı saptandı (p<0,001). Mühendislik öğrencilerinde hem yapay zeka bağımlılığı hem de uyku kalitesi bozukluğu diğer öğrencilere göre daha yüksek bulundu (p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda üniversite öğrencilerinde yapay zeka bağımlılığı arttıkça uyku kalitesinin bozulduğu saptanmıştır. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinde yapay zeka bağımlılığına yönelik farkındalığın artırılması ve daha dengeli kullanım alışkanlıklarının teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between artificial intelligence addiction and sleep quality among university students. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional, observational, and analytical study. A total of 280 university students aged 18-25 years who applied to the Family Medicine outpatient clinics of Ankara Training and Research Hospital between October 8, 2025 and January 8, 2026 were included in the study. A questionnaire including questions on sociodemographic characteristics, artificial intelligence usage habits, and sleep quality was administered to the participants through face-to-face interviews by the researchers. The levels of artificial intelligence addiction were assessed using the Artificial Intelligence Addiction Scale (AIAS), and sleep quality was evaluated using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Results: The mean age of the participants was 20.72±1.77 years, and 66.8% were female. It was determined that 92.5% of the participants used artificial intelligence applications, and the most frequently used application was ChatGPT (88%). The mean artificial intelligence addiction score was 11.85±4.15, and the mean PSQI total score was 5.25±2.65. A statistically significant relationship was found between artificial intelligence addiction and sleep quality, with sleep quality deteriorating as addiction levels increased (p<0.001). As the weekly duration of artificial intelligence use increased, both addiction levels and poor sleep quality increased (p<0.001). As the frequency of artificial intelligence use before sleep increased, addiction levels also increased (p<0.001). Both artificial intelligence addiction and poor sleep quality were found to be higher among engineering students compared to other students (p<0.001). Conclusion: In this study, sleep quality was found to deteriorate as artificial intelligence addiction increased among university students. Accordingly, increasing awareness of artificial intelligence addiction and promoting more balanced usage habits among university students are recommended.