Enürezis nokturna ile ilgili ailelerin bilgi ve tutum düzeyi
  1. Tez No: 487591
  2. Yazar: ŞÜKRAN TABANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARE GÜLFEM ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, enürezis nokturna, anne, baba. bilgi ve tutum düzeyi, child, nocturnal enuresis, parents, mother, father, level of information and attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve amaç: Enürezis Nokturna çocukluk çağının en sık karşılaşılan üriner sistem problemlerinden biridir. Uykuda yatağa ya da giysilere yineleyen bir biçimde idrar kaçırma enürezis olarak tanımlanır. Bir diğer ifade ile doğuştan ya da kazanılmış santral sinir sistemi defekti olmayan 5 yaşın üzerindeki çocuklarda istemsiz olarak uykuda gece altını ıslatma enürezis nokturna olarak adlandırılır. Enürezis nokturna çocuk ve ailesi için yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir problemdir. Enürezisin yarattığı stresli durum nedeni ile ileride anksiyete ve özgüven eksikliği gibi enürezis nokturna kaynaklı psikolojik sorunlar ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Yaygın bir sağlık sorunu olmasına rağmen ailelerin enüresis nokturna sebepleri, tedavi gerektirip gerektirmediği ve /veya hangi yöntemlerle tedavi edilebileceği konusundaki farkındalıkları yeterli ve uygun düzeyde olmayabilir. Bu sebeple çalışmamızda ailelerin enürezis enürezis nokturna hakkında bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Araştırmamız 29 aralık 2015 ve 29 mart 2016 tarihleri arasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran ailelerle gönüllülük esas alınarak , yüzyüze anket çalışması şeklinde yapıldı. Bulgular: Çalışamaya 319 u erkek 684 ü bayan olmak üzere toplam 1003 kişi katılmıştır. Katılanlar %94 çoğunlukla evlidir. Bireylerin %46,2 si 2 çocuk sahibi, %30,5 i ise 1 çocuk sahibidir. Katılımcılar %41,9 çoğunlukla üniversite mezunudur. Katılımcıların %37,8 i ev hanımı %25,9 u ise memurdur. Bireylerden 690 tanesi il merkezinde yaşamaktadır. Bireyler %45,4 oranla 2500 liradan fazla aylık kazanca sahiptir. Bireyler %72,8 çoğunlukla çocuklarda gece altını ıslatma olabileceğini belirtmişleridir. %62,7 si gece altını ıslatma konusunda bilgi sahibidir. Bu bilgi çoğunluk olarak arkadaş yada komşu (%25,3), aile hekimi (%24,9) ve TV den (%21,9) öğrenilmiştir. Katılımcılar %32,2 oranla her iki cinsiyette de gece altını ıslatmanı olabileceğini ifade etmişlerdir. Bireylerin %71,1 i bu durumun tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğunu düşünmektedirler. Bireylerin %44,2 si bu durumun ilaçla tedavisi hakkında fikri olmadığını belirtmiştir . Sonuç: Enürezis sık görülen sağlık sorunudur ve ailelerin bu konudaki farkındalığı ve tedavi arayışları eğitim ve sosyokültürel seviyeleri ile yakından ilişkilidir. Mevcut sebeplerin araştırılması ve bilinmesi, önlenebilir faktörlerin ortadan kaldırılmasında büyük öneme sahiptir. Ailelerin enürezisin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgilendirilmesi, tanı alamayan olguların belirlenmesi için saha ve okul taramalarının yapılması, kamu spotlarının oluşturulması, tanı alan olguların uygun yöntemlerle tedavi edilmesi önemlidir. Bu noktada enürezis birinci basamakta tanı alıp takip edilebilecek bir hastalık olup, ailelerin en kolay, uygun ve doğru bilgiye aile hekimleri aracılığı ile ulaşabilecekleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nocturnal enuresis is one of the most common urinery system problems of childhood period. Peeing clothes or bed repeatedly while sleeping is defined as enuresis. In other words, involuntarily wetting bed on sleep of children who have no natal or acquired central nervous system defect and who are over 5 years oldis called nocturnal enuresis. Nocturnal enuresis is a big problem which affects both kids and families' quality of life. It is thought that psychological problems derived from nocturnal enuresis such as anxiety and lack of self confidence might accur in the future because of the stress causing from nocturnal enuresis. Parents' awareness of nocturnal enuresis' reasons, if it needs treatment or not or which way of treatment to be received may not be at sufficient level. For this reason, defining parents' knowledge and attitude towards nocturnal enuresis is aimed in this study. Materials and methods: Our research was done between 29th December 2015 and 29th March 2016, using questionnaire study method with families who consulted Yıldırım Beyazıt University Yenimahalle Training and Research Hospital Pediatrics Polyclinic on a volunteer basis. Results: The total number of people taking part in survey is 1003, 683 of which is women and the rest 319 is men. 94 per cent are married. 46,2 per cent have two kids while 30,5 have one. Most of the participants are university graduates with the rate of 41,9 per cent. 37,8 per cent are house wivesand 25,5 per cent are civil servants. 690 of individuals live in city center. 45,4 per cent of the individuals have more than 2500 Turkish Liras monthly income.Most of the participants stated that kids may wet themselves at night while 62,7 have a knowledge about noght time wetting. The sources of this information are friends or neighbors (%25,3), family doctor (%24,9) and television (%21,9).32,2 per cent of the participants stated that both genders may have night time wetting problems. 71,1 per cent of individuals think that this situation is a health problem which needs medical treatment while 44,2 per cent stated that they have no idea about medical treatment of it. Conclusion: Enuresis is a common health problem and families awareness and looking for cure is closely related with their sociocultural and educational level. Researching and knowing about existing reasons has an important role while eliminating preventable factors. It is also important to inform families about the fact that nocturnal enuresis is a treatable disease, to do a preliminary field work in fields and schools in order to find undiagnosed patients to create public service announcements and to treat diagnosed patients with appropriate methods. At this point, enuresis is thought to be a disease which can be diagnosed and followed at primary helthcare service and families can get the most accurate, simplest and truest information from a primary care physician.