Tip 1 diyabetli çocuklarda plazma zonulin düzeyleri, oksidatif stres ve akdeniz diyetine uyum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Relationship between plasma zonulin levels, oxidative stress, and adherence to the mediterranean diet in children with type 1 diabetes
- Tez No: 1021024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KÜÇÜKKASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak geçirgenliği, tip 1 diabetes mellitus, Akdeniz Diyeti, oksidatif stres, Intestinal permeability, type 1 diabetes mellitus, Mediterranean diet, oxidative stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanlarda serum zonulin düzeyleri, oksidatif stres belirteçleri, Akdeniz diyetine uyum arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2-19 yaş, 59 T1DM'li çocuk ve adölesan dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketimleri değerlendirilmiş; antropometrik ölçümleri alınmıştır. Akdeniz diyetine uyum KIDMED ölçeği ile değerlendirilmiş, besin tüketim verilerinden diyet inflamatuar indeksi (DII) ve diyet toplam antioksidan kapasitesi (DTAK) hesaplanmıştır. Serum zonulin, total antioksidan kapasite (TAS) ve total oksidan kapasite (TOS) düzeyleri analiz edilmiş ve oksidatif stres indeksi (OSI) hesaplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 13,2±3,56 yıl, diyabet süresi ortalama değerleri 5,6±0,51 yıldır ve %52,5'i kızdır. HbA1c ortalaması %8,7±2,02'dir. Katılımcıların %47,5'inin Akdeniz diyetine orta düzeyde uyum gösterdiği belirlenmiştir. HbA1c düzeyinin serum zonulin düzeyi ve diyabet süresi ile; serum zonulin düzeyinin ise diyabet süresi ve BKİ z skoru ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir (p<0,01). Çoklu doğrusal regresyon analizinde cinsiyet, yaş, BKİ z skoru ve DTAK'ın serum zonulin düzeyinin bağımsız belirleyicileri olduğu ve en güçlü belirleyicinin BKİ z skoru olduğu saptanmıştır. Diyabet süresine göre yapılan gruplamada diyabet süresi >5 yıl olan grupta HbA1c ve DII daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). DII skorunun diyabet süresi ile pozitif, DTAK ve KIDMED skoru ile negatif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca KIDMED skoru ile BKİ z skoru arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bu bulgular, T1DM'li çocuk ve adölesanlarda serum zonulin düzeylerinin HbA1c, BKİ z-skor ve diyabet süresi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca Akdeniz diyetinin ve DTAK'ın serum zonulin düzeyleri üzerinde koruyucu olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess the relationships between serum zonulin levels, oxidative stress markers, and adherence to the Mediterranean diet in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus (T1DM). Materials and Methods: The study included 59 children and adolescents aged 2–19 years with type 1 diabetes mellitus (T1DM). The participants' sociodemographic characteristics, health information, dietary habits, and food intake were assessed, and anthropometric measurements were obtained. Adherence to the Mediterranean diet was evaluated using the KIDMED scale, and the dietary inflammatory index (DII) and dietary total antioxidant capacity (DTAC) were calculated based on dietary intake data. Serum zonulin, total antioxidant status (TAS), and total oxidant status (TOS) levels were analyzed, and the oxidative stress index (OSI) was calculated. Results: The mean age of the participants was 13.2±3.56 years, the mean duration of diabetes was 5.6±0.51 years, and 52.5% were girls. The mean HbA1c level was 8.7±2.02%. It was determined that 47.5% of the participants had moderate adherence to the Mediterranean diet. A positive correlation was found between HbA1c levels and both serum zonulin levels and diabetes duration; serum zonulin levels were also positively correlated with diabetes duration and BMI z-score (p<0.01). In multiple linear regression analysis, sex, age, BMI z-score, and DTAC were identified as independent predictors of serum zonulin levels, with BMI z-score being the strongest predictor. In the analysis based on diabetes duration, HbA1c and DII were higher in the group with diabetes duration >5 years (p<0.05). The DII score was positively correlated with diabetes duration and negatively correlated with DTAC and KIDMED scores (p<0.05). Furthermore, a negative correlation was found between KIDMED score and BMI z-score (p<0.05). Conclusion: These findings suggest that serum zonulin levels in children and adolescents with T1DM are associated with HbA1c levels, BMI z-score, and diabetes duration. It is also suggested that adherence to the Mediterranean diet and DTAC may have a protective effect on serum zonulin levels.