Aorta abdomınalıs'in ön yüzünden çıkan dallarının varyasyonlarının radyolojik görüntüler kullanılarak araştırılması
Investigation of the variations of the anterior branches of the abdominal aorta using radiological imaging
- Tez No: 1021054
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Aorta Abdominalis, Arteria Mesenterica İnferior, Arteria Mesenterica Superior, Truncus Coeliacus, Anatomik Varyasyon, Cerrahi-kardiyovasküler, Radyoanatomi, Abdominal Aorta, Anatomical Variation, Celiac Trunk, Inferior Mesenteric Artery, Superior Mesenteric Artery, Surgery-cardiovascular, Radioanatomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi (tıp) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, aorta abdominalis'in ön yüzünden çıkan truncus coeliacus, arteria mesenterica superior ve arteria mesenterica inferior'un varyasyonlarını; dallanma tipleri, çıkış seviyesi ve konumları açısından incelemektir. Çalışma retrospektif olarak Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Araştırmada abdominal bölgeye ait bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanıldı. Toplam 265 bireye ait görüntüler değerlendirilerek truncus coeliacus ve arteria mesenterica superior'a ait varyasyonlar Uflacker Sınıflaması ile Van Damme ve Bonte'nin sınıflama sistemine göre değerlendirildi. Arteria mesenterica inferior'a ait herhangi bir varyasyona rastlanmadı. Damarların başlangıç noktaları vertebra seviyeleri referans alınarak ve aorta abdominalis orta hattına göre sağ, orta ve sol olarak sınıflandırıldı. Elde edilen bulgulara göre en sık görülen varyasyon türü Uflacker'ın Sınıflama Sistemi'ne göre %90,57 oran ile Tip I olarak belirlendi. Truncus coeliacus'un en sık T12 seviyesinden, arteria mesenterica superior'un en sık L1 seviyesinden ve arteria mesenterica inferior'un en sık L3 seviyesinden çıktığı belirlendi. Damarların çıkış yönleri incelendiğinde truncus coeliacus için cinsiyet ile anlamlı ilişki saptanırken (p<0,001), diğer damarlar için anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Yaş ile damarların çıkış seviyeleri arasında yapılan analizlerde üç damar için de istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Sonuçlar, aorta abdominalis'in ön yüzünden çıkan dalların varyasyonlarının popülasyonda belirli anatomik eğilimler gösterdiğini ve yaşın bu dağılım üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Elde edilen bulguların abdominal cerrahi ve girişimsel radyoloji uygulamalarında klinik açıdan önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine variations in the celiac trunk, superior mesenteric artery, and inferior mesenteric artery, which arise from the anterior surface of the abdominal aorta, in terms of branching patterns, levels, and locations of origin. The study was conducted retrospectively at the Department of Anatomy, Düzce University Faculty of Medicine. Computed tomography images of the abdominal region were used in the study. Images from a total of 265 individuals were evaluated, and variations of the truncus coeliacus and the superior mesenteric artery were assessed according to the Uflacker Classification and the classification system of Van Damme and Bonte. No variations of the inferior mesenteric artery were observed. The origin points of the vessels were classified as right, middle, and left relative to the midline of the abdominal aorta, using vertebral levels as a reference. According to the findings, the most common type of variation was determined to be Type I, accounting for 90.57% of cases, according to Uflacker's Classification System. It was determined that the truncus coeliacus most frequently originates at the T12 level, the superior mesenteric artery most frequently at the L1 level, and the inferior mesenteric artery most frequently at the L3 level. When the origin directions of the vessels were examined, a significant association with gender was found for the celiac trunk (p<0.001), while no significant association was found for the other vessels (p>0.05). In analyses of the relationship between age and the origin levels of the vessels, a statistically significant association was found for all three vessels (p<0.05). The results indicate that variations in the branches originating from the anterior surface of the abdominal aorta exhibit specific anatomical trends in the population and that age may influence this distribution. It is believed that the findings may provide clinically significant contributions to abdominal surgery and interventional radiology practices.