Beden kitle indeksi 50 kg/m² ve üzerinde olan hastalarda bariyatrik cerrahinin metabolik etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the metabolic efficacy of bariatric surgery in patients with a body mass index of 50 kg/m² and above
  1. Tez No: 1021055
  2. Yazar: İREM ASUMAN ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALDANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bariyatrik cerrahi, Hiperlipidemi, Hipertansiyon, Süper obezite, Diyabet, Bariatric surgery, Hyperlipidemia, Hypertension, Super obesity, Diabetes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, beden kitle indeksi 50 kg/m² ve üzerinde olan hastalarda bariyatrik cerrahinin kısa ve uzun dönem metabolik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Preoperatif dönem ile postoperatif izlemde kilo kaybı, biyokimyasal parametreler ve diyabet, hipertansiyon ile hiperlipidemi remisyon durumları incelendi; ayrıca operasyon tiplerine göre sonuçların karşılaştırılması hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan çalışmaya toplam 218 hasta dâhil edildi. Hastaların 52'sine Roux-en-Y gastrik bypass, 128'ine sleeve gastrektomi ve 38'ine mini gastrik bypass uygulanmıştı. Preoperatif dönem ile postoperatif 1. yıl ve 5. yıl verileri karşılaştırılarak demografik özellikler, kilo kaybı oranları, biyokimyasal parametreler ve komorbid hastalıkların remisyon durumları değerlendirildi. Bunun yanında diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi ile çeşitli klinik ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiler de analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 40,65 ± 11,96 yıl, ortalama beden kitle indeksi 55,01 ± 6,17 kg/m² idi. Bariyatrik cerrahi sonrasında tüm gruplarda belirgin kilo kaybı ve metabolik iyileşme gözlendi. Uzun dönem izlemde mini gastrik bypass grubunda kilo kaybı sonuçlarının daha belirgin olduğu ve beşinci yıl beden kitle indeksi düzeylerinin sleeve gastrektomi grubuna göre daha düşük bulunduğu saptandı. Diyabet remisyon oranlarının izlem süresince yüksek olduğu, beşinci yılda Roux-en-Y gastrik bypass grubunda sleeve gastrektomi grubuna göre daha yüksek remisyon elde edildiği belirlendi. Hipertansiyon remisyonu anlamlı olmakla birlikte ameliyat tiplerine göre farklılık göstermedi. Hiperlipidemi remisyonunun ise sleeve gastrektomi grubunda daha düşük, bypass içeren yöntemlerde daha yüksek olduğu görüldü. Ayrıca diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi süreleri uzadıkça remisyon olasılığının azaldığı saptandı. Sonuç: Bariyatrik cerrahinin, beden kitle indeksi 50 kg/m² ve üzerinde olan hastalarda yalnızca kilo kaybı sağlamadığı, aynı zamanda metabolik parametrelerde ve obeziteye eşlik eden komorbid hastalıklarda anlamlı düzelme oluşturduğu sonucuna varıldı. Cerrahi yöntem, hasta özellikleri ve hastalık süresinin uzun dönem sonuçlar üzerinde etkili olduğu değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the short- and long-term metabolic effects of bariatric surgery in patients with a body mass index of 50 kg/m² or higher. Weight loss, biochemical parameters, and remission status of diabetes, hypertension, and hyperlipidemia were assessed by comparing preoperative and postoperative follow-up findings. In addition, outcomes were compared according to surgical procedure. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 218 patients. Of these, 52 underwent Roux-en-Y gastric bypass, 128 underwent sleeve gastrectomy, and 38 underwent mini gastric bypass. Preoperative data were compared with postoperative first-year and fifth-year findings, and demographic characteristics, weight loss outcomes, biochemical parameters, and remission status of comorbid diseases were evaluated. Associations between diabetes, hypertension, hyperlipidemia, and several clinical and biochemical parameters were also analyzed. Results: The mean age of the patients was 40.65 ± 11.96 years, and the mean body mass index was 55.01 ± 6.17 kg/m². Marked weight loss and metabolic improvement were observed in all groups after bariatric surgery. In long-term follow-up, weight loss outcomes were more pronounced in the mini gastric bypass group, and fifth-year body mass index values were lower than those of the sleeve gastrectomy group. Diabetes remission rates remained high during follow-up, and at the fifth year remission was higher in the Roux-en-Y gastric bypass group than in the sleeve gastrectomy group. Hypertension remission was significant, but it did not differ according to surgical procedure. Hyperlipidemia remission was lower in the sleeve gastrectomy group and higher in bypass procedures. In addition, longer duration of diabetes, hypertension, and hyperlipidemia was associated with a lower likelihood of remission. Conclusion: Bariatric surgery in patients with a body mass index of 50 kg/m² or higher provides not only weight loss but also significant improvement in metabolic parameters and obesity-related comorbidities. Surgical technique, patient characteristics, and disease duration appear to influence long-term outcomes.