Bariatrik cerrahi geçiren hastalarda ayak refleksolojisinin yaşam bulguları, beta endorfin ve ağrı düzeylerine etkinin incelenmesi
Investigation of the effects of foot reflexology on vital signs, beta endorphin, and pain levels of patients undergoing bariatric surgery
  1. Tez No: 1021086
  2. Yazar: GÜLLÜ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUNİDA DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bariyatrik cerrahi, refleksolojisi, ağrı, yaşam bulguları, beta endorfin, Bariatric surgeries, reflexology, pain, vital signs, beta endorphin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bariyatrik Cerrahi Geçiren Hastalarda Ayak Refleksolojisinin Yaşam Bulguları, Beta Endorfin ve Ağrı Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma, bariyatrik cerrahi geçiren hastalarda uygulanan ayak refleksolojisinin yaşam bulguları, beta endorfin ve ağrı düzeyleri üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yarı deneysel olarak gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Araştırma, Mart 2024–Temmuz 2026 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde sleeve gastrektomi ameliyatı geçiren hastalarla yürütüldü. Veriler Eylül 2024–Haziran 2025 tarihleri arasında toplandı. Örneklemi deney (n = 42) ve kontrol (n = 42) gruplarında yer alan toplam 84 hasta oluşturdu. Veriler Hasta Tanıtım Formu, Sayısal Ağrı Ölçeği, Yaşamsal Belirtiler İzlem Formu ve serum beta endorfin ölçümleriyle toplandı. Deney grubuna ameliyat sonrası ayak refleksolojisi uygulandı. Veriler bağımsız ve eşleştirilmiş t testleri, Ki-kare testi, Two-Way Mixed Model ANOVA, Bonferroni testi ve ANCOVA ile analiz edildi. Bulgular: Refleksoloji sonrası deney grubunda sistolik kan basıncı ve ağrı düzeyi anlamlı olarak azaldı (p<0,05). Diyastolik kan basıncı, solunum sayısı ve nabızda anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0,05). Vücut ısısında zaman ve grup etkileşimi anlamlı bulundu (p<0,05). Beta endorfin düzeyi deney grubunda anlamlı değişiklik göstermezken kontrol grubunda anlamlı düzeyde azaldı. Başlangıç beta endorfin düzeyleri kovaryant olarak kontrol edildiğinde, refleksoloji sonrası beta endorfin düzeyleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (F(1, 81)=10,145; p=0,002). Sonuç: Bariyatrik cerrahi sonrası uygulanan ayak refleksolojisinin, ağrı düzeyini azalttığı, beta-endorfin düzeyinin korunmasına katkı sağladığı ve sistolik kan basıncı ile vücut ısısı üzerinde olumlu etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Bulgular, ayak refleksolojisinin ameliyat sonrası bakımda tamamlayıcı bir girişim olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Foot Reflexology on Vital Signs, Beta Endorphin, and Pain Levels of Patients Undergoing Bariatric Surgery Objective: This quasi-experimental study evaluated the effects of foot reflexology on vital signs, beta-endorphin levels, and pain intensity in patients undergoing bariatric surgery. Materials and Methods: The study was conducted between March 2024 and July 2026 at the General Surgery Clinic of Fırat University Hospital. Data were collected from September 2024 to June 2025. The sample included 84 patients who underwent sleeve gastrectomy and were assigned to an intervention group (n = 42) or a control group (n = 42). Data were collected using the Patient Identification Form, Numeric Pain Rating Scale, Vital Signs Monitoring Form, and serum beta-endorphin measurements. The experimental group received foot reflexology after surgery. Data were analyzed using independent and paired t-tests, the chi-square test, Two-Way Mixed Model ANOVA, the Bonferroni test, and ANCOVA. Results: Reflexology significantly reduced systolic blood pressure and pain intensity in the intervention group (p<0,05). No significant changes were observed in diastolic blood pressure, respiratory rate, or pulse rate (p>0.05). A significant time-by-group interaction was found for body temperature (p<0,05). Beta-endorphin levels remained stable in the intervention group but significantly decreased in the control group. After adjustment for baseline beta-endorphin levels, post-intervention beta-endorphin levels differed significantly between groups (F(1, 81)=10.145, p = 0,002). Conclusion: Foot reflexology applied after bariatric surgery has been found to reduce pain levels, contribute to the maintenance of beta-endorphin levels, and have positive effects on systolic blood pressure and body temperature.