Açık kalp cerrahisi sonrası verilen taburculuk eğitiminin öz bakım gücüne etkisi
The effect of discharge education given after open heart surgery on self-care agency
  1. Tez No: 1021087
  2. Yazar: MİNE ALACADAĞ ÖĞREKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK YILDIRIM TANK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler cerrahi girişimler, Kardiyovasküler hemşirelik, Taburcu olmak, Yapay zeka, Cardiovascular surgical procedures, Cardiovascular nursing, Patient discharge, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı açık kalp ameliyatı olan bireylerde Taburculuk Rehberi Yapay Zeka (YZ) mobil uygulaması aracılığıyla verilen taburculuk eğitiminin hastaların öz bakım gücüne etkisini incelemektir. Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma, 26.02.2025-31.12.2025 tarihleri arasında Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 33 müdahale ve 33 kontrol grubu olmak üzere toplam 66 açık kalp ameliyatı hastası oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Öz Bakım Gücü Ölçeği kullanılmıştır. Müdahale grubundaki hastalara araştırmacı tarafından geliştirilen“Taburculuk Rehberi YZ”mobil uygulaması aracılığıyla yapay zeka destekli taburculuk eğitimi verilmiş, kontrol grubundaki hastalara ise geleneksel taburculuk eğitimi uygulanmıştır. Ön test uygulamaları taburculuktan bir gün önce, son test uygulamaları ise taburculuktan 30 gün sonra gerçekleştirilmiştir. ANCOVA analizi ön test puanları kontrol edildiğinde müdahale ve kontrol gruplarının son test öz bakım gücü puanları arasında müdahale grubu lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, açık kalp ameliyatı sonrası uygulanan yapay zeka destekli taburculuk eğitimi hastaların öz bakım gücünü artırmada geleneksel taburculuk eğitimine göre daha fazla etki göstermiştir. Yapay zeka destekli eğitim uygulamalarının hemşirelik bakım süreçlerine entegre edilmesi hasta sonuçlarının iyileştirebilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of discharge education provided through the Discharge Guide Artificial Intelligence (AI) mobile application on the self-care ability of individuals who have undergone open-heart surgery. This quasi-experimental pre-test-post-test control group study was conducted at the Cardiovascular Surgery Clinic of Amasya University Sabuncuoğlu Şerefeddin Training and Research Hospital between February 26, 2025, and December 31, 2025. The sample consisted of 66 open-heart surgery patients, 33 in the intervention group and 33 in the control group, selected using a convenient sampling method. A Personal Information Form and a Self-Care Ability Scale were used as data collection tools. Patients in the intervention group received AI-assisted discharge education through the“Discharge Guide AI”mobile application developed by the researcher, while patients in the control group received traditional discharge education. Pre-tests were administered one day before discharge, and post-tests were administered 30 days after discharge. ANCOVA analysis revealed a significant difference in post-test self-care ability scores between the intervention and control groups, favoring the intervention group, when pre-test scores were controlled. In conclusion, AI-assisted discharge education after open-heart surgery had a greater impact on improving patients' self-care ability compared to traditional discharge education. Integrating AI-assisted education applications into nursing care processes may contribute to improving patient outcomes.