Okul öncesi öğretmenlerinin mesleki kimlik algıları ve mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between preschool teachers' perceptions of professional identity and their levels of professional burnout
- Tez No: 1021099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMLE GÜL HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki kimlik, Okul öncesi öğretmenler, Professional identity, Preschool teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğretmen kimliği, öğretmenlerin mesleki rollerini anlamlandırmalarında ve eğitim süreçlerini yapılandırmalarında belirleyici bir yapı olarak değerlendirilmektedir. Buna karşın, öğretmen tükenmişliği; mesleki doyumun azalması ve öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarının zayıflaması gibi çeşitli bireysel ve mesleki sonuçlara yol açabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki kimlik algıları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Mersin ilinde görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu'', ”Öğretmen Kimliği Ölçeği'' ve "Maslach Tükenmişlik Envanteri- Eğitimci Formu'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler, uygun istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki kimlik algıları ile tükenmişlik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunduğunu ortaya koymakta; bununla birlikte, mesleki kimliğin alt boyutları ile tükenmişlik arasında farklılaşan ilişki örüntülerinin varlığına işaret etmektedir. Araştırma sonuçlarının, öğretmenlerin mesleki kimlik gelişimlerinin desteklenmesine yönelik uygulamalara, eğitim politikalarının geliştirilmesine ve gelecekte gerçekleştirilecek araştırmalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Teacher identity is considered a significant construct in terms of teachers' interpretation of their professional roles and the structuring of educational processes. In contrast, teacher burnout may lead to various individual and professional consequences such as decreased professional satisfaction and weakened psychological well-being among teachers. The aim of this study is to examine the relationship between preschool teachers' perceptions of professional identity and their burnout levels. The study was conducted within the framework of the relational survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of preschool teachers working in Mersin.“Personal Information Form,”“Teacher Identity Scale,”and“Maslach Burnout Inventory–Educators Survey”were used as data collection instruments in the study. The obtained data were analyzed using appropriate statistical analysis techniques. The findings of the study reveal that there is a statistically significant and negative relationship between preschool teachers' perceptions of professional identity and their burnout levels; furthermore, the findings indicate the existence of differentiated relationship patterns between the subdimensions of professional identity and burnout. It is expected that the results of the study will contribute to practices aimed at supporting teachers' professional identity development, the development of educational policies, and future research.