Navigating the crossroads of professional identity: Exploring identity tensions of beginning EFL teachers through narrative inquiry
Profesyonel kimlikte yolculuk: Mesleğinin başındaki İngilizce öğretmenlerinin kimlik gerilimlerini öyküleyici anlatım ile keşfetme
- Tez No: 944775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KOBAN KOÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel öğretmen kimliği, Kimlik gerilimleri, Mesleğinin başındaki İngilizce öğretmenleri, Öyküleyici anlatım, Professional teacher identity, Identity tensions, Beginning EFL teachers, Narrative inquiry
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez, henüz mesleğinin başındaki yabancı dil olarak İngilizce öğretimi yapan öğretmenlerin mesleki kimliklerinin oluşumuna ve kimlik gerilimlerine ilişkin bilgi edinmek için kişisel hikayelerinin ayrıntılı anlatımlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Profesyonel öğretmen kimliği, öğretmenlerin inançları, deneyimleri ve faaliyet gösterdikleri eğitim ortamlarından etkilenerek kendilerini hem kişisel hem de mesleki olarak nasıl gördüklerini açıklar (Beijaard vd., 2004). Öte yandan, öğretmen kimlik gerilimleri özellikle mesleğinin başındaki öğretmenlerin kişisel inançlarını, değerlerini ve kültürel miraslarını eğitim sistemi tarafından belirlenen mesleki standartlar ve beklentilerle uyumlu hale getirirken yaşadıkları iç çatışmalardır (Pillen vd., 2013). Anlatısal sorgulama, verilerin katılımcıların yaşanmış deneyimlerini içermesinden dolayı, tezin amacına bu yöntemle daha iyi ulaşılabileceği anlaşılmıştır. Katılımcılar, önceden belirlenmiş kriterlere göre seçilmiştir. Bu kriterler başlangıç seviyesindeki yabancı dil olarak İngilizce öğretim yapan öğretmenler olmak ve ii. özel veya devlet okulunda çalışıyor olmak. Veri toplama, katılımcıların eski dil öğrencileri ve mesleğe yeni başlayan yabancı dil olarak İngilizce öğretim yapan öğretmenler olarak kimliklerini etkileyen önemli olayları, önemli anları ve kişisel içgörüleri paylaşmaya teşvik edildiği yansıtıcı hikâye anlatımını içeriyor. Veri toplama 4 ana adımdan oluşuyor: arka plan soruları, öğrenci kimlikleriyle ilgili deneyimleri ve algıları, yeni başlayan yabancı dil olarak İngilizce öğretim yapan öğretmenler olarak kimlik gelişimleriyle ilgili deneyimleri ve algıları ve son olarak profesyonel kimlik oluşumunun kritik döneminde ortaya çıkan kimlik gerilimleri. Veri toplamanın ardından toplanan anlatılar ve katılımcı hikayeleri anlatı analizine tabi tutuldu. Bulgular, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi yapan öğretmenlerin mesleki kimliklerinin sabit olmadığını, ancak kişisel geçmişler, öğrenci etkileşimleri, kurumsal ortamlar vb. aracılığıyla sürekli olarak geliştiğini gösterdi. Bir dil öğrencisi olduktan sonra dil öğretmeni olmak, geçmiş okul deneyimleri ve önceki deneyimleri gelecekteki mesleki kimliklerini şekillendiriyordu. Katılımcılar ayrıca duyguları bastırma, profesyonel rollerinde sakin görünme ihtiyacı, beklentilerle karşı karşıya kalındığında kişisel inançları kurumsal taleplerle veya yetersizlik hisleriyle dengeleme ve kültürel ikilemlerle ilgili zorluklarla başa çıkma, öğrenci geri çekilmeleri ve öğrencilerle ilgilenmenin göz ardı edilen duygusal emeği gibi ortak kimlik gerginlikleri yaşadılar. Bu gerginliklere rağmen, mesleğinin başındaki Yabancı Dil Olarak İngilizce öğretimi yapan öğretmenlerin uyarlanabilir yaklaşımları benimseyerek güç gösterdikleri ortaya çıktı. Öğretmenler, öğrencilerle olan bağlantılarında ve motive olmuş öğrencilere olan bağlılıklarında cesaret buldular ve bu da öğretmenlik mesleğinde olma nedenlerini doğruladı.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates to gain insight into the formation of professional teacher identities of Turkish beginning English as a Foreign language teachers and into their identity tensions by analyzing the detailed accounts of their personal stories. Professional teacher identity encompasses how teachers view themselves both personally and professionally, influenced by their beliefs, experiences, and the educational settings in which they operate (Beijaard et al., 2004). On the other hand, teacher identity tensions are specifically the“internal conflicts experienced by beginning teachers in aligning their personal beliefs, values, and cultural heritage with the professional standards and expectations set by the education system”(Pillen et al., 2013). Narrative inquiry was chosen since the data includes participants' lived experiences, and the aim of the thesis would be achieved through narrative inquiry's power to honor each one of the stories they share (Norman, 2020). The participants were purposefully selected according to predetermined criteria: i. being beginning EFL teachers and ii. being currently employed at either a private or public school. The data collection involved reflective storytelling, where the participants were encouraged to share significant events, key moments, and personal insights that influenced their identities as language learners and beginning EFL teachers. The data collection composed of four main steps: the background questions, their experiences and perceptions regarding their learner identity, their experiences and perceptions regarding their identity development as beginning EFL teachers, and lastly the teacher identity tensions that emerge during the critical period of professional identity formation. After the data collection, the gathered narratives and participant stories underwent narrative analysis. The findings indicated that the professional identity of BEFLTs are not fixed, but constantly evolving through personal backgrounds, student interactions, institutional settings, and so on. Becoming a language teacher after being a language learner involved a mix of connection and disruption, with past schooling experiences and early encounters shaping their future professional identities. Participants also experienced common teacher identity tensions, such as suppressing emotions, the need to appear calm in their professional roles, balancing personal beliefs with institutional demands or feelings of inadequacy when facing expectations, and dealing with challenges related to cultural dilemmas, student pushback, and the overlooked emotional labor involved in caring for students. Despite these tensions, beginning English as a Foreign Language teachers showed strength by embracing adaptive approaches. The teachers found encouragement in their connections with students and their dedication to motivated learners, which validated their reasons for being in the teaching profession.