Teacher identity construction of pre-service ELT teachers
İngiliz dili eğitimi öğretmen adaylarının öğretmen kimliği oluşturma süreci
- Tez No: 867735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM AKÇAYOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen eğitimi, dil öğretmeni kimliği, kimlik oluşturma, hizmet öncesi İngilizce öğretmenliği öğretmenleri, nitel araştırma, Teacher education, language teacher identity, identity construction, pre-service ELT teachers, qualitative research
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Öğretmen adaylarının öğretmen kimliği geliştirmelerinin oldukça zaman aldığı yaygın olarak bilinmektedir. Son zamanlarda öğretmenlerin mesleki öğretmen kimliği gelişim süreçlerinin incelenmesine odaklanan araştırmalar giderek artmaktadır. Ancak Türkiye'de bu konuyla ilgili yapılan araştırmaların sayısı oldukça sınırlıdır. Nitel bir araştırma tasarımına dayanan bu durum çalışması, İngilizce öğretmen adaylarının kimlik oluşturma sürecini bütünsel bir bakış açısıyla incelemek amacıyla yapılmıştır. Daha spesifik olarak, katılımcıların eğitimleri boyunca öğrenci olarak önceki öğrenme deneyimlerine, öğretmen yetiştirme programındaki çalışmaları sırasında kazandıkları teorik ve pratik bilgilere ve staj sürecindeki öğretim deneyimlerine odaklanılmıştır. Bu çalışma, eğitimlerinin son yılında olan 11 gönüllü İngiliz Dili Eğitimi öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar 2020–2021 akademik yılında Çukurova Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden seçilmiştir. Araştırma nitel bir yöntem kullanılarak gerçekleştirildiğinden geçerlik ve güvenirlik için veri toplamak amacıyla açık uçlu anket, yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmeleri ve yansıtıcı günlükler gibi çeşitli araçlar kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizine dayalı olarak incelenmiş, karşılaştırılmış ve ortaya çıkan temalar altında sunulmuştur. Bu çalışmanın bulguları, katılımcıların öğretmen kimlik yapıları ile rol modellerinin önemi, kritik olaylar, algıları ve inançları, güdüleri, kişisel ilgileri gibi önceki okul yılları boyunca yaşadıkları benzersiz öğrenme deneyimleri arasında önemli bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Hizmet öncesi İngilizce öğretmen adaylarının kimlik gelişimi, öğretmen eğitimi programından ve özellikle staj uygulamasından büyük ölçüde etkilenirken, mesleki gelişim faaliyetleri, bireysel uygulamalar gibi diğer faktörler de onların kimlik gelişiminde büyük etkiye sahiptir. Ek olarak, bulgular İngilizce öğretmen adaylarının öğretmen kimliklerini geliştirirken yönetim konuları ile ilgili bazı zorluklar yaşadıklarını göstermektedir. Ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için uyum becerilerini, yönetim becerilerini ve problem çözme becerilerini geliştirmek gibi bazı başa çıkma stratejileri geliştirmektedirler. Bu çalışma aynı zamanda hizmet öncesi İngilizce öğretmen adaylarının birçok değişimden geçtiğini ve öğretmen kimliklerini geliştirme konusunda farklı derecelerde ilerleme kaydettiğini ortaya çıkarmıştır. Öğretmen eğitimi programı sonunda, çoğu katılımcı öğretmen adayı olarak kendilerini yeterli hissettiklerini belirtirken, bazıları da akranlarına göre kendilerini daha az yeterli hissettiklerini belirtmiştir. Ayrıca mesleki öğretmen kimliklerini geliştirebilmek için daha fazla öğretmenlik uygulamasına ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak, bu çalışma İngilizce öğretmen adayları, İngiliz Dili Eğitimi programları, üniversite ve staj danışmanları için çok değerli çıkarımlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
It is widely known that developing a teacher identity takes a significant amount of time for teacher candidates. Recently, there has been increasing research focusing on examining teachers' professional teacher identity development processes. Nevertheless, the research on this topic in Turkey is quite limited. Based on a qualitative research design, this case study was conducted to examine the pre-service ELT teachers' identity construction from a holistic perspective. More specifically, it focused on participants' prior learning experiences as students throughout their education, the theoretical and practical knowledge they gained during their studies in the teacher education programme, and their fieldwork teaching experiences during practicum. This study was conducted with the participation of eleven volunteer novice ELT teachers in the final year of their education. During the 2020–2021 academic year, the participants were selected from the ELT Department at Çukurova University. Since the research was conducted using a qualitative methodology, several instruments were employed to collect the data for validity and reliability such as an open-ended survey, a semi-structured interview, focus group interviews and reflective journals. Based on content analysis, the gathered data was examined, compared and presented under the emerging themes. The results of the present study indicated a substantial correlation between participants' teacher identity construction and the unique learning experiences they had throughout their previous school years such as the importance of their role models, critical incidents, their perceptions and beliefs, their motives, personal interests and other variables. While novice ELT teachers' identity development is greatly impacted by the TE programme and especially practicum, other factors such as professional development activities and individual practices also significantly affect their teacher identity construction. Moreover, this study demonstrated that pre-service ELT teachers had some challenges while developing their teacher identities related to management issues. However, they employed some coping strategies to overcome those challenges such as adaptation, management, and problem-solving skills. It was also revealed that participant ELT teachers underwent many changes and progressed to varying degrees regarding developing their teacher identities. While most participants stated that they felt self-sufficient as prospective teachers at the end of the TE programme, some participants felt less sufficient compared to their peers. Additionally, they reported that they needed more teaching practice to be able to develop their professional teacher identities. As a result, this study provided invaluable implications for pre-service ELT teachers, ELTE programmes, supervisors and school mentors.