Özel bütçeli bir kuruluş olarak Dokuz Eylül Üniversitesi bütçe uygulaması
Budget implementation of Dokuz Eylül University as a special budgeted institution
  1. Tez No: 1021120
  2. Yazar: RAMAZAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Hakkı, Kamu Mali Yönetimi, Özel Bütçe, Dokuz Eylül Üniversitesi, Right to Budget, Public Financial Management, Special Budget, Dokuz Eylül University
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bütçe kavramını, bütçe hakkının gelişimini, bütçenin fonksiyonlarını ve bütçe ilkelerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. İlk olarak bütçenin temel tanımı yapılmış, tarihsel süreçteki gelişimi ele alınmıştır. Bütçe, sadece bir devletin gelir ve giderlerini planladığı bir araç olmakla kalmaz, aynı zamanda devletin ekonomik ve sosyal politikalarını şekillendiren önemli bir yönetim aracıdır. Bütçe hakkı, halkın kamu gelirlerinin toplanması ve harcamalarının yapılmasında söz sahibi olma hakkı olarak açıklanmış ve dünyada ve Türkiye'deki gelişimi üzerinde durulmuştur. Özellikle Türkiye'de bütçe hakkı, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet dönemi ve günümüze kadar önemli değişimlere uğramıştır. Bütçe ilkeleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, genellik, birlik, açıklık, doğruluk, yıllık olma, onama ve denk bütçe ilkeleri gibi temel ilkeler ve modern bütçe ilkeleri üzerinde durulmuştur. Bu ilkeler, bütçenin etkin bir şekilde hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesini sağlayan unsurlar olarak kamu maliyesinin sağlıklı işleyişine katkı sağlamaktadır. Bütçe, sadece bir mali planlama aracı değil, aynı zamanda devletin demokratik denetim altında tutulmasını sağlayan, kamu kaynaklarının doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını garanti altına alan bir mekanizmadır. Bu nedenle, bütçe sürecinin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir olması, modern devletlerin mali yönetim anlayışının temel unsurlarından biri olmalıdır. Dokuz Eylül Üniversitesinin bütçe yapısı ve uygulaması, tarihçesi ve mevcut durumu, kurumsal yapısı ve misyonu, Dokuz Eylül Üniversitesinin mali statüsü ve bütçeleme süreci çalışmada ayrıntılı olarak incelenmiş; bütçenin hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin süreçler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde değerlendirilerek üniversitenin mali yönetim sistemi ile stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme anlayışı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the concept of the budget, the historical development of the right to budget, the functions of the budget, and the fundamental principles of budgeting. Initially, the basic definition of the budget is presented, followed by an analysis of its historical evolution. A budget is not merely an instrument for planning the revenues and expenditures of the state; it also serves as an important governance tool that shapes economic and social policies. The right to budget is explained as the public's right to participate in decisions concerning the collection of public revenues and the allocation of public expenditures. The study discusses the historical development of this right both globally and in Türkiye. In particular, the evolution of the right to budget in Türkiye is examined from the Ottoman Empire through the Republican era to the present day, highlighting the significant transformations that have occurred over time. The study also provides a detailed analysis of the fundamental principles of budgeting, including the principles of universality, unity, transparency, accuracy, annuality, legislative authorization, and budget balance, together with modern budgeting principles. These principles constitute the foundation for the effective preparation, implementation, monitoring, and auditing of budgets and contribute to the sound functioning of public financial management. A budget is not only a financial planning instrument but also a mechanism that ensures democratic oversight of the government and guarantees the efficient, effective, and appropriate use of public resources. Therefore, maintaining transparency, participation, and accountability throughout the budgeting process should be regarded as one of the fundamental components of modern public financial management. Furthermore, the study examines in detail the budget structure and implementation of Dokuz Eylül University, its historical development and current status, institutional structure and mission, financial status, and budgeting process. The processes of budget preparation, implementation, monitoring, and auditing are evaluated within the framework of the Public Financial Management and Control Law No. 5018. Accordingly, the University's financial management system, strategic planning practices, and performance-based budgeting approach are comprehensively analyzed.