Baba evinden koca evine: Güney refah rejiminde genç kadınların mekansal güvencesizlik, ev kurma ve bağımlılık döngüsü
From the father's house to the husband's house: Young women's spatial insecurity, home-making practices, and the cycle of dependency in the southern welfare regime
- Tez No: 1021134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÖKALP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ev Kurma, Refah Devleti, Ailecilik, Kesişimsellik, Sosyal refah, Sosyoekonomik refah, Home-making, Welfare State, Familialism, Intersectionality, Social welfare, Socioeconomic welfare
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu yüksek lisans tezinde, Türkiye'deki genç kadınların ev kurma pratikleri; toplumsal cinsiyet normları ile refah devletinin aileselci özelliklerinin kesişimi ekseninde, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla incelenmektedir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi; ana akım tartışmalarda konut alanını dışarıda bırakan yaklaşımları Esping-Andersen'in üçlü refah rejimi tipolojisini toplumsal cinsiyet dinamiklerine duyarsız yapısı ve kadın emeğini dışarıda bırakan eksiklikleri nedeniyle feminist bir perspektifle ele almaktadır. Kuramsal altyapı, bu eleştirel süzgecin ardından, Türkiye'nin kurumsal yapısı ve ailecilik yükümlülükleri bakımından özellik bazında en çok benzeştiği yapı olan Ferrera'nın Güney Avrupa refah modeline eklemlenmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) desenine dayanan bu çalışmada, farklı sosyoekonomik arka planlara sahip genç kadınların ev kurma süreçleri ve yaşantılanan deneyimleri merkeze alınmıştır. Sosyal konut yetersizliği nedeniyle devletin kurumsal sorumluluğunu aileselcilik ideolojisiyle haneye devretmesinin, genç kadınların bağımsız ev inşasını nasıl yapısal bir sorun alanına dönüştürdüğü tezin analitik odağını oluşturmaktadır. Tez; kadınları bağımsız birer sosyal vatandaş kılmak yerine türetilmiş haklarla erkeğe veya babaya bağımlı kılan seçici refah yapısının, kadınların defamilizasyon (ailesizleştirme) kapasitelerini nasıl baltaladığını ve ürettiği mekânsal güvencesizlikleri çözümlemektedir.Bu bağlamda, genç kadınların deneyimlediği 'göçebe kadınlık' halleri ve 'görünmez evsizlik' pratikleri, cinsiyetlendirilmiş sosyal hak rejiminin mekânda somutlaştığı kritik alanlar olarak ele alınmaktadır. Nihayetinde tez, kesişimsellik yaklaşımıyla toplumsal cinsiyet dinamiklerinin refah devletinin eksiklikleriyle nasıl birleştiğini göstererek literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmayı ve ilgili yazına özgün bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This master's thesis examines the home-making practices of young women in Turkey through semi-structured interviews, focusing on the intersection of gender norms and the familialist characteristics of the welfare state. The theoretical framework of the study, while problematizing Esping-Andersen's three-fold welfare regime typology from a feminist perspective due to its insensitivity to gender dynamics and its omission of women's labor. Through this critical lens, the theoretical framework is integrated into Ferrera's Southern European welfare model—the regime that Turkey resembles most closely in terms of its institutional structure and familial obligations. Grounded in phenomenology, a qualitative research design, this study centers on the home-making processes and lived experiences of young women from diverse socioeconomic backgrounds. The analytical focus of the thesis lies in how the state's devolution of institutional responsibility to the household via the ideology of familialism—driven by the deficiency of social housing—transforms young women's independent household formation into a structural problem area. The study analyzes how a selective welfare structure, which binds women to husbands or fathers through derived rights instead of constituting them as independent social citizens, undermines women's capacity for defamilization and produces profound spatial insecurities. In this thesis, the states of nomadic womanhood and practices of invisible homelessness experienced by young women are addressed as critical arenas where the gendered social rights regime materializes spatially. Ultimately, by employing an intersectional approach, the thesis demonstrates how gender dynamics intertwine with the structural shortcomings of the welfare state, thereby filling a significant gap in the literature and offering an original contribution to the relevant field of study.