Çocukları okul öncesi eğitime devam eden babaların oyun algısı ile baba katılımlarının incelenmesi
An investigation of fathers' play perceptions and involvement in the education of preschool-aged children
- Tez No: 984459
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba çocuk ilişkileri, Çocuk oyunları, Çocuk-okul öncesi, Children's games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, çocukları okul öncesi eğitime devam eden babaların oyun algıları ile baba katılım düzeylerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 36-72 ay arasında olan, 2024-2025 eğitim öğretim yılında, Ankara ili Çankaya İlçesinde bulunan Çankaya Belediyesinin on beş gündüz bakım evine devam eden çocukların babaları oluşturmaktadır. Araştırmaya on beş gündüz bakım evinden, toplam 502 baba gönüllü katılım sağlamıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu, babaların oyun algısını ölçmek için; Ebeveyn Oyun Tutum Ölçeği; baba katılımını ölçmek içinse Baba Katılım Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Demografik değişkenlerin baba katılımı ve oyun algısı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla ANOVA ve anlamlı fark tespit edilen durumlarda Post Hoc Tukey testi uygulanmıştır. Tüm analizler %95 güven aralığında gerçekleştirilmiş ve p<0,05 değeri istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgularda, baba katılımı üzerinde; çocuğun yaşı, cinsiyeti, kardeş sayısı, doğum sırası, babanın yaşı, öğrenim durumu, meslek, aylık gelir değişkenlerinde anlamlı fark tespit edilirken etkilenirken oyun algısı üzerinde ise yalnızca öğrenim durumu değişkeninde anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuçlarda, Ebeveyn Oyun Tutum ölçeğinin Oyun destek alt boyutu artış gösterirken baba katılım toplam puanlarında düşüş olmuştur. Babaların oyuna yönelik algıları artarken çocuklarının hayatlarına katılımları azalmaktadır. Her iki ölçekten alınan puan dağılımı yüksek olup, babaların oyun algıları baba katılımına göre daha yüksek bir dağılım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the relationship between fathers' play perceptions and their levels of involvement in the lives of their preschool-aged children. The study group consists of fathers whose children, aged between 36 and 72 months, were enrolled in fifteen daycare centers affiliated with the Municipality of Çankaya, located in the Çankaya district of Ankara, during the 2024–2025 academic year. A total of 502 fathers voluntarily participated in the study. The research was designed within the framework of a correlational survey model.Data were collected through the Demographic Information Form developed by the researcher, the Parent Play Beliefs Scale to assess fathers' perceptions and beliefs about play, and the Father Involvement Scale to measure their level of involvement. Statistical analyses were conducted using the SPSS software package. To examine the effects of demographic variables on fathers' play perceptions and involvement levels, one-way analysis of variance (ANOVA) was employed, and in cases where significant differences were identified, Post Hoc Tukey tests were performed. All statistical analyses were conducted at a 95% confidence interval, and a significance level of p < .05 was adopted.The findings revealed that fathers' levels of involvement differed significantly according to the child's age, gender, number of siblings, birth order, father's age, educational attainment, occupation, and monthly income. In contrast, fathers' play perceptions showed a significant difference only with respect to educational attainment. The results further indicated that while scores on the Play Support subdimension of the Parent Play Beliefs Scale increased, the total scores on the Father Involvement Scale decreased. This pattern suggests that although fathers' positive beliefs and attitudes toward play tended to strengthen, their actual involvement in their children's lives showed a relative decline. Overall, while the mean scores obtained from both instruments were comparatively high, fathers' play perceptions exhibited a higher distribution than their levels of involvement.