Epley manevrası sırasındaki nistagmus özelliklerinin manevra başarısını değerlendirmedeki rolü
The role of nystagmus characteristics during epley maneuver in evaluating treatment success
  1. Tez No: 1021140
  2. Yazar: RUMEYSA NUR AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SATAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN KARABABA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Benign paroksismal pozisyonel vertigo, Epley manevrası, pozisyonel nistagmus, pozisyonel evre 4, Benign paroxysmal positional vertigo, Epley maneuver, positional nystagmus, positional stage 4
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Posterior Kanal Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (PK-BPPV) tanılı hastalarda, Epley manevrasının dördüncü pozisyonu (P4) sırasında videonistagmografi (VNG) gözlüğü aracılığıyla kaydedilen nistagmus parametrelerinin, manevra başarısını öngörmedeki tanısal değerini ve klinik etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, prospektif ve analitik tipte gözlemsel bir çalışma olarak tasarlanmış ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 90 gönüllü katılımcı (59 kadın, 31 erkek) ile tamamlanmıştır. Katılımcılara tanısal Dix-Hallpike testi (DH) uygulanmış ve PK-BPPV tanısı alanlara eş zamanlı Epley manevrası uygulanmıştır. Epley manevrası sırasında göz hareketleri VNG sistemi ile baş pozisyonları ise VORTEQ IMU sensörleri ile gerçek zamanlı izlenmiş ve yatak başı gözlemle tespiti güç olan düşük amplitüdlü nistagmuslar objektif olarak kaydedilmiştir. Ayrıca manevra etkinliği, Baş Dönmesi Engellilik Envanteri (BDEE) ve Sayısal Derecelendirme Ölçeği (SDÖ) ile subjektif olarak da değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada katılımcıların %84'ünde (76 hasta) tek manevra ile iyileşme sağlanmıştır. Epley manevrasının P4 aşamasında nistagmus görülmemesi durumu, manevra başarısını sağ PK-BPPV için %97,6, sol PK-BPPV için ise %100 duyarlılıkla öngörmüştür. Bununla birlikte P4 aşamasında reverse nistagmus veya downbeat nistagmus izlenen tüm katılımcılarda (%100) ilk seans sonunda manevra başarısızlığı saptanmıştır. İstatistiksel analizler, P4'te nistagmusun anlık eliminasyonunun tam iyileşme olasılığını yaklaşık 66 kat artırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca manevra sonrasında BDEE skorlarında (57'den 0'a) ve SDÖ (8'den 0'a) sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma kaydedilmiştir (p<0,001). Sonuç: Çalışma, Epley manevrasının P4 aşamasındaki nistagmus yanıtlarının, manevra başarısını anlık olarak öngörmede belirleyici bir role sahip olduğunu kanıtlamıştır. Nistagmusun P4'te objektif olarak ortadan kalkması, hem terapötik başarının hem de yaşam kalitesindeki anlık restorasyonun en güçlü nesnel göstergesidir. Bu nedenle, P4 aşamasında nistagmus izlenen hastalarda kontrol randevusunu beklemeden aynı seansta manevranın tekrarlanması önerilmektedir. Bulgular nistagmus takibinin hem bir tanı aracı hem de tedavi sürecini anlık olarak doğrulayan yüksek prediktif değerli bir prognostik parametre olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the diagnostic value and clinical utility of nystagmus parameters recorded via videonystagmography (VNG) goggles during the fourth position (P4) of the Epley maneuver in predicting maneuver success in patients diagnosed with Posterior Canal Benign Paroxysmal Positional Vertigo (PC-BPPV). Materials and Methods: This study was designed as a prospective, analytical observational study and was completed with 90 volunteer participants (59 females, 31 males) who met the inclusion criteria. A diagnostic Dix–Hallpike test (DH) was performed on all participants, and those diagnosed with PC-BPPV underwent the Epley maneuver simultaneously. During the Epley maneuver, eye movements were monitored using a VNG system, while head positions were tracked in real time using VORTEQ IMU sensors, enabling the objective recording of low-amplitude nystagmus that is difficult to detect through bedside observation. In addition, maneuver effectiveness was subjectively assessed using the Dizziness Handicap Inventory (DHI) and the Numeric Rating Scale (NRS). Results: Improvement was achieved with a single maneuver in 84% of the participants (76 patients). The absence of nystagmus during the P4 stage of the Epley maneuver predicted maneuver success with a sensitivity of 97.6% for right PC-BPPV and 100% for left PC-BPPV. Furthermore, maneuver failure at the end of the first session was identified in all participants (100%) who exhibited either reverse nystagmus or downbeat nystagmus during the P4 stage. Statistical analyses revealed that the immediate elimination of nystagmus at P4 increased the likelihood of complete recovery by approximately 66-fold. Moreover, statistically significant reductions were observed in both DHI scores (from 57 to 0) and NRS scores (from 8 to 0) following the maneuver (p<0.001). Conclusion: This study demonstrated that nystagmus responses during the P4 stage of the Epley maneuver play a decisive role in the immediate prediction of maneuver success. The objective disappearance of nystagmus at P4 is the strongest objective indicator of both therapeutic success and the immediate restoration of quality of life. Therefore, repeating the maneuver during the same session, without waiting for a follow-up appointment, is recommended for patients who exhibit nystagmus during the P4 stage. The findings indicate that nystagmus monitoring serves not only as a diagnostic tool but also as a prognostic parameter with high predictive value for the real-time confirmation of treatment effectiveness.