Acil serviste vertigo tanısı alan hastaların Sudbury Risk Skorlaması ile değerlendirilmesi
- Tez No: 1021154
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP BULUT, UZMAN EBRU ÇETİN KENAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vertigo, dizziness, acil servis, Sudbury Vertigo Risk Skoru, posterior dolaşım inmesi, nöro-görüntüleme, Acil tıp, İnme, Vertigo, dizziness, emergency department, Sudbury Vertigo Risk Score, posterior circulation stroke, neuroimaging, Emergency medicine, Stroke
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise vertigo şikâyeti ile başvuran hastalarda Sudbury Vertigo Risk Skoru'nun santral nörolojik patolojileri öngörmedeki tanısal performansının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Bursa Şehir Hastanesi Acil Servisi'nde yürütülen prospektif, tek merkezli gözlemsel analitik bir eksternal validasyon çalışmasıdır. Çalışmaya, son 14 gün içerisinde başlayan vertigo veya dizziness şikâyeti ile başvuran 18 yaş üzeri hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, nörolojik muayene sonuçları, laboratuvar verileri ve nöro-görüntüleme sonuçları prospektif olarak kaydedildi. Her hasta için Sudbury Vertigo Risk Skoru hesaplandı. Skorun akut enfarkt, hemoraji ve genel görüntüleme patolojilerini öngörmedeki performansı ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 311 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 50,37 ± 17,25 yıl olup %63,7'si kadındı. Hastaların %36,7'sine nöro-görüntüleme uygulandı. Difüzyon MRG'de akut enfarkt oranı %21,3 olarak saptandı. Sudbury Vertigo Risk Skoru'nun akut enfarkt açısından AUC değeri 0,902 olarak bulundu. Akut enfarkt için 6,5 cut-off değerinde duyarlılık %85, özgüllük %89 olarak hesaplandı. Genel patoloji varlığı açısından AUC değeri 0,866 olarak saptandı. Düşük riskli hastaların belirlenmesi ile teorik olarak Diffüzyon MRG çekimlerinin %73,4'ünün ve genel görüntülemelerin %41,2'sinin önlenebileceği öngörüldü. Başlangıçta görüntüleme yapılmayan hastaların 30 günlük takibinde ciddi nörolojik patoloji oranı oldukça düşük bulundu. Sonuç: Sudbury Vertigo Risk Skoru, acil serviste vertigo hastalarında santral nörolojik patolojileri öngörmede yararlı bir klinik araç olabilir. Özellikle düşük riskli hastaların belirlenmesinde ve gereksiz nöro-görüntüleme kullanımının azaltılmasında klinik değerlendirmeyi destekleyebilir. Bununla birlikte skorun tek başına kullanılmaması ve ayrıntılı klinik değerlendirme ile birlikte yorumlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the diagnostic performance of the Sudbury Vertigo Risk Score in predicting serious central neurological pathologies in patients presenting to the emergency department with vertigo. Materials and Methods: This prospective single-center observational analytical study was conducted as an external validation study in the Emergency Department of Bursa City Hospital. Adult patients presenting with vertigo or dizziness symptoms that started within the previous 14 days were included. Demographic characteristics, clinical findings, neurological examination results, laboratory data, and neuroimaging findings were recorded prospectively. The Sudbury Vertigo Risk Score was calculated for each patient. The diagnostic performance of the score for predicting acute infarction, hemorrhage, and overall imaging pathology was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results: A total of 311 patients were included in the study. The mean age was 50.37 ± 17.25 years, and 63.7% of the patients were female. Neuroimaging was performed in 36.7% of patients. Acute infarction was detected in 21.3% of diffusion-weighted MRI examinations. The area under the curve (AUC) of the Sudbury Vertigo Risk Score for acute infarction was 0.902. At a cut-off value of 6.5, the sensitivity and specificity for acute infarction were 85% and 89%, respectively. The AUC for overall imaging pathology was 0.866. The use of the score theoretically could reduce diffusion MRI utilization by 73.4% and overall neuroimaging by 41.2% through identification of low-risk patients. During the 30-day follow-up period, serious neurological pathology was rarely detected in patients who did not initially undergo imaging. Conclusion: The Sudbury Vertigo Risk Score may be a useful clinical tool for predicting serious central neurological pathology in emergency department patients presenting with vertigo. The score may support clinical decision-making, particularly in identifying low-risk patients and reducing unnecessary neuroimaging. However, it should not replace detailed clinical assessment and should be interpreted together with neurological examination findings.