Entelektüel sermaye düzeyinin finansal performans üzerindeki etkisi: VAIC ve M-VAIC yöntemleri ile Borsa İstanbul kimya, petrol, kauçuk ve plastik ürünler sektöründe bir uygulama (2014-2023)
The effect of intellectual capital performance on financial performance: An application in the Borsa Istanbul chemical, petroleum, rubber and plastic products sector using VAIC and M-VAIC methods (2014-2023)
  1. Tez No: 1021155
  2. Yazar: EGEMEN KIRTORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, VAIC, M-VAIC, Finansal Performans, Intellectual Capital, VAIC, M-VAIC, Financial Performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
Özet
ii ÖZET Egemen Kırtorun, Entelektüel Sermaye Düzeyinin Finansal Performans Üzerindeki Etkisi: VAIC ve M-VAIC Yöntemleri ile Borsa İstanbul Kimya, Petrol, Kauçuk ve Plastik Ürünler Sektöründe Bir Uygulama (2014–2023), Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Finans ve Bankacılık Anabilim Dalı, Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı, 2026. Bu çalışma, Borsa İstanbul Kimya, Petrol, Kauçuk ve Plastik Ürünler Sektöründe faaliyet gösteren firmalarda entelektüel sermayenin finansal performans üzerindeki etkisini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada 2014–2023 dönemine ait veriler kullanılmış ve finansal verilerine ulaşılabilen 25 firma analiz kapsamına alınmıştır. Entelektüel sermaye düzeyi VAIC ve M-VAIC yöntemleriyle ölçülmüş; finansal performans göstergeleri olarak aktif kârlılığı (ROA), özsermaye kârlılığı (ROE) ve piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) oranları kullanılmıştır. Ayrıca firma büyüklüğü (SIZE) ve kaldıraç oranı (LEV) kontrol değişkenleri olarak modele dâhil edilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı istatistikler, eşleştirilmiş örneklem t-testi, korelasyon analizi ve panel veri regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, VAIC ve M-VAIC değerleri arasında anlamlı farklılık olduğunu ve M-VAIC değerlerinin genel olarak VAIC değerlerinden daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durum, ilişkisel sermaye unsurunun entelektüel sermaye ölçümüne dâhil edilmesinden kaynaklanmaktadır. Regresyon analizi sonuçlarına göre VAIC ve M-VAIC değişkenleri ROA, ROE ve PD/DD üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Etki ROA modellerinde daha sınırlı düzeyde görülürken, ROE ve PD/DD modellerinde daha güçlüdür. Kontrol değişkenleri açısından SIZE değişkeninin ROA ve PD/DD üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi bulunurken, LEV değişkeninin yalnızca ROA üzerinde negatif ve anlamlı etkisi tespit edilmiştir. Genel olarak araştırma bulguları, entelektüel sermayenin firmaların finansal ve piyasa temelli performansında olumlu bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Egemen Kırtorun, The Effect of Intellectual Capital Performance on Financial Performance: An Application in the Borsa Istanbul Chemical, Petroleum, Rubber and Plastic Products Sector Using VAIC and M-VAIC Methods (2014–2023), Başkent University, Institute of Social Sciences, Department of International Finance and Banking, Master's Program in Banking and Finance, 2026. This study aims to examine the effect of intellectual capital on financial performance in firms operating in the Borsa Istanbul Chemical, Petroleum, Rubber and Plastic Products Sector. The study uses data from the 2014–2023 period, and 25 firms with accessible financial data are included in the analysis. Intellectual capital is measured using the VAIC and M-VAIC methods, while return on assets (ROA), return on equity (ROE), and market-to-book ratio ( M/B, Turkish abbreviation: PD/DD) are used as financial performance indicators. In addition, firm size (SIZE) and leverage ratio (LEV) are included in the models as control variables. In the study, descriptive statistics, paired sample t-test, correlation analysis, and panel data regression analysis are applied. The findings indicate that there is a significant difference between VAIC and M-VAIC values, and that M-VAIC values are generally higher than VAIC values. This result is associated with the inclusion of relational capital in the measurement of intellectual capital. According to the regression analysis results, VAIC and M-VAIC have a positive effect on ROA, ROE, and M/B. While this effect is more limited in the ROA models, it is stronger in the ROE and M/B models. In terms of control variables, SIZE has a positive and significant effect on ROA and M/B, whereas LEV has a negative and significant effect only on ROA. Overall, the findings show that intellectual capital plays a positive role in firms' financial and market-based performance.