Sosyal hizmet uzmanlarının duygusal emek, duygusal zekâ, algılanan sosyal destek düzeyleri ile psikolojik iyi oluş halleri arasındaki ilişki
The relationship between social workers' emotional labor, emotional intelligence, and perceived levels of social support, and their psychological well-being
  1. Tez No: 1021153
  2. Yazar: HAVANA ESRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Duygusal emek, Duygusal zeka, Grup odaklı sosyal hizmet, Psikolojik iyi oluş, Perceived social support, Emetional labor, Emotional intelligence, Social work with group, Psychological well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, dezavantajlı gruplarla çalışan ve mesleki uygulamalarında yoğun duygusal yük altında olan sosyal hizmet uzmanlarının duygusal emek, duygusal zekâ ve algılanan sosyal destek düzeyleri ile psikolojik iyi oluş halleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Sosyal hizmet uzmanlarının psikolojik iyi oluşlarını etkileyen bireysel, mesleki ve sosyal faktörlerin belirlenmesi, çalışan refahının artırılması ve hizmet sunumunun sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önemli görülmektedir. Tez genel bilgiler, yöntem, bulgular ve tartışma ile sonuç ve öneriler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmaya Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'ne (SHUDER) kayıtlı 255 sosyal hizmet uzmanı gönüllü katılım göstermiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni psikolojik iyi oluş iken bağımsız değişkenleri duygusal emek, duygusal zekâ, algılanan sosyal destek ve bazı sosyodemografik özelliklerdir. Araştırma verileri; araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”ile“Duygusal Emek Ölçeği”,“Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılarak çevrim içi yöntemle toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 27.0 ve Jamovi 2.7.36 programları aracılığıyla tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Spearman korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre; sosyal hizmet uzmanlarının psikolojik iyi oluş, duygusal zekâ ve sosyal destek algılarının orta düzeyin üzerinde olduğu saptanmıştır. Yapılan analizler, psikolojik iyi oluş ile duygusal emek arasında zayıf düzeyde ve negatif yönlü anlamlı ilişki olduğunu; buna karşılık psikolojik iyi oluşun duygusal zekâ ve sosyal destek ile orta düzeyde ve pozitif yönlü ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Çoklu doğrusal regresyon analizi, psikolojik iyi oluşu en güçlü yordayan değişkenin sosyal destek olduğunu, bunu duygusal zekânın takip ettiğini ve modelin toplam varyansının %21,1'ini açıkladığını göstermektedir. Araştırma bulguları, incelenen sosyodemografik değişkenlerin (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki deneyim süresi, çalışma alanı vb.) katılımcıların psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılığa yol açmadığını göstermektedir Sonuç olarak; sosyal hizmet uzmanlarının psikolojik iyi oluşlarının korunmasında çevresel bir kaynak olan sosyal desteğin ve içsel bir kapasite olan duygusal zekâ becerilerinin belirleyici rol oynadığı görülmektedir. Araştırma sonuçları, uzmanların çalışma koşullarının iyileştirilmesine, ekonomik refahlarının artırılmasına ve kurumsal destek mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik politikalara bilimsel bir dayanak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the levels of emotional labor, emotional intelligence, and perceived social support, and the psychological well-being of social workers who work with disadvantaged groups and are under intense emotional strain in their professional practice. Identifying the individual, professional, and social factors that influence social workers' psychological well-being is considered important for enhancing employee well-being and ensuring the sustainability of service delivery. The thesis consists of four sections: general information, methodology, findings and discussion, and conclusions and recommendations. The study was designed using a correlational survey model. A total of 255 social workers registered with the Social Workers Association (SHUDER) voluntarily participated in the study. The dependent variable of the study is psychological well-being, while the independent variables include emotional labor, emotional intelligence, perceived social support, and certain sociodemographic characteristics. Research data were collected online using the“Demographic Information Form”prepared by the researcher, along with the“Emotional Labor Scale,”the“Rotterdam Emotional Intelligence Scale,”the“Multidimensional Perceived Social Support Scale,”and the“Psychological Well-Being Scale.”In the analysis of the collected data, descriptive statistics as well as Spearman correlation and multiple linear regression analyses were performed using SPSS 27.0 and Jamovi 2.7.36. According to the research findings, it was determined that social workers' levels of psychological well-being, emotional intelligence, and perceived social support were above average. The analyses revealed a weak, negative, and significant relationship between psychological well-being and emotional labor; conversely, psychological well-being was found to be moderately and positively associated with emotional intelligence and social support. Multiple linear regression analysis indicates that the strongest predictor of psychological well-being is social support, followed by emotional intelligence, and that the model explains % 21.1 of the total variance. The research findings indicate that the sociodemographic variables examined (age, gender, marital status, educational level, length of professional experience, field of work, etc.) do not result in a significant difference in participants' levels of psychological well-being. In conclusion, it is observed that social support, an environmental resource and emotional intelligence skills, an intrinsic capacity, play a decisive role in protecting the psychological well-being of social workers. The research findings provide a scientific basis for policies aimed at improving social workers' working conditions, enhancing their economic well-being, and strengthening institutional support mechanisms.