Türk pop müziğinde kültürel hafızanın evrimi
The evulation of cultural memory in Turkish pop music
  1. Tez No: 1021170
  2. Yazar: SERKAN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLAY MİRZAOĞLU SIVACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Müzik dizileri, Müzik eserleri, Müzik kuramı, Ancient Greece, Music series, Music works, Music theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türk pop müziğinin hem dönemine özgü güncel müzikal ve sözel unsurları hem de Türk halk kültüründen devraldığı geleneksel öğeleri nasıl yeniden biçimlendirerek bütünleştirdiğini ortaya koymaktır. Kapsam olarak, 31 farklı sanatçıya ait toplam 512 eser analiz edilmiş, bunlardan 307'sinin Kürdi/Phrygian dizisine sahip olduğu belirlenmiştir. Seçim süreci, 25 Şubat 2025 itibarıyla YouTube'da 40 milyon ile 468 milyon arasında izlenme sayısına sahip popüler eserler arasından gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 14 erkek ve 17 kadın sanatçıya ait eserler oluşturmaktadır. Ayrıca, araştırmaya güçlü dayanak oluşturması açısından yarı yapılandırılmış görüşme (15 soru) ve anket (10 soru, 5'li likert ölçeği) hazırlanmıştır. Katılımcıların dinleme alışkanlıkları, duygusal tepkileri ve kültürel algıları üzerinden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında incelenen otuz bir Türk pop eserinin tamamı, Kürdi/Frigyen makam/modal dizi benzerliği etrafında şekillenmekte olup, bu durum türün armonik çeşitlilik açısından belirli bir kalıp etrafında yoğunlaştığını göstermektedir. Geleneksel Türk müziği çalgıları eserlerde belirgin biçimde yer almaktadır. Şarkı sözlerinde halk kültürü unsurların (deyim, mecaz, atasözü kalıpları) oldukça yoğun olduğu görülmüştür. Katılımcıların önemli bir bölümünün pop müziğin geçmiş müzik gelenekleriyle bağ kurduğunu düşünmekte; buna karşılık pop müziğin özellikle genç kuşaklar üzerinde güçlü ve bazen çoğunlukla olumsuz bir etkisi olduğu görüşü de oldukça güçlü olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this search is to put forward how Turkish pop music reintegrates both the contemporary musical and verbal components specific to its period and the traditional components inherited from Turkish folk culture by recasting them. In terms of limitation, a total of 512 works by 31 different artists were analyzed, of which 307 were determined to have a Kürdi/Phrygian scale. The selection process was conducted among popular works with view counts between 40 million and 468 million on YouTube as of February 25, 2025. The study group comprise of works by 14 male and 17 female artists. Additionally, to provide a strong foundation for the research, a semi-structured interview (15 questions) and a questionnaire (10 questions, 5 point Likert scale) were prepared. The data obtained through participants' listening habits, emotional responses, and cultural perceptions were evaluated. All thirty-one Turkish pop songs examined within the limitation of the search are shaped around the Kürdi/Phrygian maqam/modal scale similarity, which indicates that the genre is concentrated around a specific pattern in terms of harmonic diversity. Traditional Turkish music instruments are prominently featured in the works. It has been observed that folk culture elements (idioms, metaphors, proverb patterns) are quite dense in the lyrics. A significant portion of the participants think that pop music establishes a connection with past musical traditions; on the other hand, the view that pop music has a strong and mostly negative influence on especially younger generations is also quite prominent.