Yeni tanı konmuş graves hipertiroidisi olan hastalardagraves oftalmopatisinde TPOAb durumunun prevalans,doğal seyir ve tedavi yanıtı üzerindeki etkisi: Tek merkezligeniş hasta kohortu
The impact of TPOAb status on prevalence, natural course, and treatment response in graves' ophthalmopathy in patients with newly diagnosed graves' hyperthyroidism: A large single-center patient cohort
- Tez No: 1021200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, Graves oftalmopatisi, anti-tiroid peroksidaz, D vitamini, sigara, risk faktörleri, lojistik regresyon, Graves' disease, Graves' orbitopathy, anti-thyroid peroxidase, vitamin D, smoking, risk factors, logistic regression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Graves oftalmopatisi (GO), Graves hastalığının (GH) en sık görülen ekstratiroidal bulgusu olup yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir komplikasyondur. GO gelişiminde sigara kullanımı iyi bilinen bir risk faktörü olmakla birlikte, 25-hidroksi vitamin D (25(OH)D) eksikliği ve anti-tiroid peroksidaz (anti-TPO) düzeylerinin rolü halen tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmada, GH'de GO gelişimi ile ilişkili klinik ve biyokimyasal faktörlerin belirlenmesi, bağımsız risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve anti-TPO düzeylerinin GO'yu öngörmedeki tanısal performansının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2020-Aralık 2025 tarihleri arasında üçüncü basamak bir merkezde GH tanısı konulan 284 erişkin hasta dahil edildi. Hastalar GO varlığına göre iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler, sigara kullanımı, tiroid fonksiyon testleri (TFT), otoantikor düzeyleri, kalsiyum-fosfor metabolizması, paratiroid hormonu ve 25(OH)D düzeyleri karşılaştırıldı. GO ile ilişkili faktörler korelasyon ve çok değişkenli ikili lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. AntiTPO düzeylerinin GO'yu öngörmedeki tanısal performansı ROC eğrisi analizi ile incelendi. Bulgular: Toplam 284 GH hastasının 72'sinde (%25,4) GO saptandı. GO varlığı; daha yüksek sigara kullanım oranı ile birlikte daha yüksek serbest T3, serbest T4 ve anti-TPO düzeyleri, buna karşın daha düşük 25(OH)D, TSH ve serum kalsiyum düzeyleri ile ilişkili bulundu (tümü p<0,05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde sigara kullanımı (OO: 3,33; %95 GA: 1,61-6,92; p=0,001), düşük 25(OH)D düzeyi (OO: 0,91; %95 GA: 0,86-0,95; p<0,001), ileri yaş (OO: 1,03; %95 GA: 1,01-1,06; p=0,020) ve yüksek anti-TPO düzeyinin (OO: 1,001; %95 GA: 1,000-1,003; p=0,039) GO gelişimi ile bağımsız olarak ilişkili olduğu bulundu. 25(OH)D eksikliği bulunan hastalarda hem GO sıklığı (%39,6'ya karşı %9,6; p<0,001) hem de orta-şiddetli GO sıklığı (%23,1'e karşı %4,7; p<0,001) anlamlı olarak daha yüksekti. ROC analizinde GO'yu öngörmede anti-TPO için en uygun eşik değer 439,5 IU/mL olarak belirlendi. Bu değerde duyarlılık %33, özgüllük ise %89 olarak saptandı. GO olan ve olmayan hastalar arasında hem başvuru hem de takip Tiroid stimulan immünglobulin düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,3 ve p=0,2). Sonuç: GH' de sigara kullanımı, 25(OH)D eksikliği ve yüksek anti-TPO düzeyleri GO gelişimi ile bağımsız olarak ilişkilidir. Düşük 25(OH)D düzeyleri hem GO varlığı hem de daha ağır oftalmopati ile ilişkili bulunurken, yüksek anti-TPO düzeyleri yüksek özgüllüğü nedeniyle yüksek riskli hastaların belirlenmesinde yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılabilir. Bu risk faktörlerinin erken dönemde tanınması, GO açısından yüksek riskli hastaların yakın izlenmesine ve uygun tedavi stratejilerinin planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Graves' orbitopathy (GO) is the most common extrathyroidal manifestation of Graves' disease (GD) and a complication that significantly impairs patients' quality of life. Although cigarette smoking is a well-established risk factor for the development of GO, the roles of vitamin D deficiency and anti-thyroid peroxidase (anti-TPO) antibody levels remain incompletely understood. This study aimed to identify the clinical and biochemical factors associated with the development of GO in patients with GD, determine independent risk factors, and evaluate the diagnostic performance of antiTPO levels in predicting GO. Materials and Methods: This retrospective study included 284 adult patients diagnosed with Graves' disease and followed at a tertiary care center between January 2020 and December 2025. Patients were divided into two groups according to the presence or absence of GO. Demographic characteristics, smoking status, thyroid function tests, thyroid autoantibody levels, calcium-phosphate metabolism parameters, parathyroid hormone, and 25-hydroxyvitamin D levels were compared between the groups. Factors associated with GO were evaluated using correlation analyses and multivariable binary logistic regression analysis. The diagnostic performance of antiTPO levels for predicting GO was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Of the 284 patients with Graves' disease, 72 (25.4%) had GO. The presence of GO was associated with a higher prevalence of smoking, higher free triiodothyronine (fT3), free thyroxine (fT4), and anti-TPO levels, as well as lower thyroid-stimulating hormone (TSH), 25-hydroxyvitamin D, and serum calcium levels (all p<0.05). In the multivariable logistic regression analysis, smoking (odds ratio [OR]: 3.33; 95% confidence interval [CI]: 1.61–6.92; p=0.001), lower 25-hydroxyvitamin D levels (OR: 0.91; 95% CI: 0.86–0.95; p<0.001), older age (OR: 1.03; 95% CI: 1.01–1.06; p=0.020), and higher anti-TPO levels (OR: 1.001; 95% CI: 1.000–1.003; p=0.039) were independently associated with the development of GO. Patients with vitamin D deficiency had significantly higher frequencies of both GO (39.6% vs. 9.6%; p<0.001) and moderate-to-severe GO (23.1% vs. 4.7%; p<0.001). ROC curve analysis identified an optimal anti-TPO cutoff value of 439.5 IU/mL for predicting GO, with a sensitivity of 33% and a specificity of 89%. No significant differences were observed between patients with and without GO regarding thyroid-stimulating immunoglobulin levels at baseline or during follow-up (p=0.30 and p=0.20, respectively). Conclusion: Smoking, vitamin D deficiency, older age, and elevated anti-TPO levels are independently associated with the development of Graves' orbitopathy in patients with Graves' disease. Low vitamin D levels are associated not only with the presence of GO but also with more severe disease. Although anti-TPO demonstrated limited sensitivity, its high specificity suggests that it may serve as a useful biomarker for identifying patients at increased risk of GO. Early recognition of these risk factors may facilitate closer monitoring of high-risk patients and support timely implementation of appropriate management strategies.