Diferansiye tiroid karsinomlu hastalarda gelişen kısa dönem hipotiroidinin psikiyatrik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the psychiatric impact of short-term hypothyroidism developing in patients with differentiated thyroid carcinoma
  1. Tez No: 1021236
  2. Yazar: DAMLA TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TESLİME AYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hipotiroidi, depresyon, yaşam kalitesi, Hypothyroidism, Depression, Quality of life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada opere papiller tiroid kanseri tanısı olup RAI(radyoaktif iyot tedavisi)alan ve rutin takip programında TVT(total vücut taraması)amacı ile levotiroksin tedavisi kesilen hastalardan oluşmuştur.Çalışmada hızlı ve kısa süreli hipotioidinin oluşturabileceği klinik ve psikolojik etkiler araştırılmış ve bunların yaşam kalitesi üzerinde oluşturabileceği sonuçlar incelenmiştir.Çalışmaya alınma kriterlerine uyan 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir.Hastalar ötiroid ve hipotiroid dönemlerde olmak üzere iki kez değerlendirilmiştir.Değerlendirmede Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (BPRS), Hastane Anksiyete Değerlendirme Ölçeği(HAD), SF-36(Yaşam Kalitesi Ölçeği), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)anket formları kullanıldı.Ayrıca hastalar hipotiroidnin oluşturabileceği semptomlar açısından sorgulandı.Çalışmaya alınan hastaların 60 tanesi tarama öncesi 4 hafta süre ile LT4(Levotiroksin) tedavisini bırakmış,diğer 60 tanesi ise 2 hafta süre ile T3(triiodotironin) kullanarak sonrasında 2 hafta süre ile tedavisiz kalmıştı.Çalışmaya alınan hastaların demografik özellikleri benzer nitelikteydi.Hipotiroidnin oluşturabileceği klinik semptomlar açısından bakıldığında hipotiroidi döneminde tüm septomlarda artış olduğu bulunmuştur.Beck Depresyon Ölçeği(BDÖ) veHastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HAD)sonuçları incelendiğinde hipotiroidi döneminde depresyon ve anksiyete oranlarının belirgin arttığı bulunmuştur. Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği(BPRS) sonuçlarına göre ise majör ve minör sendrom oranlarında hipotiroidi döneminde belirgin artış tespit edilmiştir.AyrıcaHipotiroidi Döneminde Yaşam Kalitesi Ölçeği alt başlıkları incelendiğinde hastaların yaşam kalitesinde bozulma olduğu saptanmıştır.Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde ise T3 tedavisi alan grupta fiziksel semptomların daha az görüldüğü, depresyon görülme oranının daha düşük olduğu ve yaşam kalitesinde bozulma olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The operated-papillary thyroid cancer diagnosed patients who were receiving the RAI (radioactive iodine therapy) and discontinued levothyroxine therapy for the purpose of TBS (total body scan) in routine follow-up program were included in this study.The clinical and psychological effects of rapid and short-term hypothyroidismwere studied and their impacts on the quality of life were examined. 120 patients who matched the study criteria were included in this study. Patients were evaluated twice within both euthyroid and hypothyroid period. Brief Psychiatric Rating Scale, Hospital Anxiety Rating Scale (HARS), SF-36 (quality of life scale) and Beck Depression Inventory questionnaire forms were used in the evaluation. Furthermore patients were also questioned about the symptoms which hypothyroidism may cause. The 60 patients were discontinued LT4 (Levothyroxine) therapy within 4 weeks before pre-screening and other 60 patients were discontinued therapy for 2 weeks period after using T3 (triiodothyronine) in first 2 weeks. The demographic characteristics of the patients were found similar in the study.Overall symptoms were increased during hypothyroidism period when considered from the clinical symptoms of hypothyroidism. In addition, the rates of depression and anxiety were significantly increased during hypothyroidism period according to results of Beck Depression Inventory (BDI) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). The rates of major and minor syndrome were significant increased during the hypothyroidism period according to the results of Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS). Additionally impaired life quality in patients was observed when the quality of life scale subtitles examined in hypothyroidism period. Furthermore less physical symptoms, lower rate of depression and no impaired quality of life were detected in T3 treatment group when the groups were considered separately.