İlaç taşıyıcısı olarak killer: Piridoksin molekülünün montmorillonit ile etileşmesinin kırmızı-alt spektroskopisi ile incelenmesi
Clays as drug carriers: Investigation of the interaction of pyridoxine molecule with montmorillonite by infrared spectroscopy
- Tez No: 1021262
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montmorillonit, Piridoksin (B6 Vitamini), FTIR Spektroskopisi, İnterkalasyon, Sınırlanmış Geometri, Kontrollü İlaç Salımı, Montmorillonite, Pyridoxine (Vitamin B6), FTIR Spectroscopy, Intercalation, Confined Geometry, Controlled Drug Delivery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
Özet
İlaç dağıtım sistemleri, kontrollü ilaç salınımı ve farmasötiklerde yan etkilerin azaltılmasındaki rolleri nedeniyle son yıllarda önemli bir ilgi görmüştür. Özellikle geniş özgül yüzey alanına ve ilaç taşıma kapasitesine sahip şişen bir kil minerali olan Montmorillonit (MMT) araştırmacıların büyük ilgisini çekmiştir. Bu çalışmada, B6 olarak bilinen suda çözünebilen bir vitamin olan piridoksinin (C8H11NO3) montmorillonit ile etkileşimi, Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi kullanılarak incelenmiştir. Organik moleküllerin kil yüzeylerine adsorpsiyonunun veya ara katman oluşumunun (intercalation), etkileşen moleküllerin (kil-organik) titreşim spektrumlarında değişikliklere yol açtığı iyi bilinmektedir. Piridoksin molekülleri ile kil matrisi arasındaki etkileşim mekanizmasını aydınlatmak için, özellikle piridoksinin azot ve oksijen atomlarını içeren koordinasyon etkileri dikkate alınarak, adsorbe edilen pridoksin moleküllerin titreşim dalga sayıları dikkatlice analiz edildi. FTIR spektroskopisi, X-ışını kırınımı (XRD) analizi ile birlikte, piridoksin moleküllerinin montmorillonit katmanları arasına girdiğini ve molekülün azot atomu aracılığıyla, doğrudan veya dolaylı olarak su köprüleri yoluyla değiştirilebilir katyonlara koordine olduğunu göstermektedir.Özetle, kuantum titreşimsel seviyede elde ettiğimiz bu sonuçlar, montmorillonit tabanlı inorganik platformların ilaç moleküllerini sterik olarak nasıl stabilize ettiğini ve kontrollü salım kinetiğini nasıl optimize edebileceğini termodinamik ve yapısal açılardan doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Drug delivery systems have gained significant interest in recent years due to their role in controlled drug release and the reduction of side effects in pharmaceutics. Drug intercalated smectite, especially Montmorillonite (Mt), a swelling clay mineral with a large specific surface area and drug-carrying capacity, has attracted considerable attention from researchers. In this study, the interaction of pyridoxine (C8H11NO3), a water-soluble vitamin known as B6, with montmorillonite is investigated using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. It is well known that the adsorption of organic molecules onto clay surfaces, or the formation of intercalates, leads to changes in the vibrational spectra of the interacting species. To elucidate the interaction mechanism between pyridoxine molecules and the clay matrix, the vibrational wavenumbers of the adsorbed molecules were carefully analyzed, with particular attention to coordination effects involving the nitrogen and oxygen atoms of pyridoxine. FTIR spectroscopy, along with X-ray diffraction (XRD) analysis, indicates that pyridoxine molecules intercalate between the layers of montmorillonite and are coordinated to exchangeable cations, either directly or indirectly through water bridges, primarily via the nitrogen atom of the molecule.Ultimately, these results, captured at the quantum vibrational level, structurally and thermodynamically demonstrate how montmorillonite-based inorganic platforms sterically stabilize drug molecules and optimize controlled release kinetics.