İnrauterin gelişme geriliğinin maternal kan ve umbilikal kord kanı trombosit kaynaklı mikropartikül düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between intrauterine growth restriction and maternal and umbilical cord blood platelet-derived microparticle levels
- Tez No: 1021270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebeliğin hipertansif hastalığı, Doppler ultrasonografi, İntrauterin gelişme geriliği, Trombosit kaynaklı mikropartikül, Hypertensive disorder of pregnancy, Doppler ultrasonography, Intrauterine growth restriction, Platelet-derived microparticle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntrauterin gelişme geriliği (İUGG) tanısı alan gebelerde, maternal venöz ve umbilikal kordon kanındaki trombosit kaynaklı mikropartikül (TKMP) düzeylerinin sağlıklı gebeliklerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kohort tipindeki bu çalışmaya, İUGG tanısı almış 40 gebe kadın ve sağlıklı gebeliği olan 40 kadın olmak üzere toplam 80 katılımcı alınmıştır. İUGG olguları ve sağlıklı kontrol olguları; sosyodemografik ve klinik özellikleri, ultrasonografi ve laboratuvar ölçümleri bakımından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, İUGG olgularının venöz kan örneklerindeki ortalama TKMP seviyeleri anlamlı olarak daha düşüktü (367.78±295.0 pg/ml vs 663.8±381.15 pg/ml, p=0.001). Benzer biçimde, İUGG olgularında umbilikal kordondan alınan kan örneklerindeki ortalama fetal TKMP seviyeleri de anlamlı olarak daha düşüktü (507.1±296.37 pg/ml vs 774.88±300.61 pg/ml, p=0.001). Preeklampsi tanısı almış 3 İUGG olgusu ve gestasyonel hipertansiyon tanısı konulmuş üç İUGG olgusu maternal ve fetal TKMP seviyeleri açısından istatistiksel olarak benzerdi (sırasıyla p=0.211 ve p=0.828). Fetal abdominal çevre ölçümü ≤1 persentil olan olgularla ≤3 persentil olan olgular arasında maternal ve fetal TKMP düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılık yoktu (sırasıyla p=0.820 ve p=0.845). Maternal TKMP seviyeleri için 281.50 pg/ml ve fetal TKMP düzeyleri için 331.00 pg/ml eşik değerleri İUGG açısından yüksek öngörü gücüne sahipti. Sonuç: İUGG olgularının maternal ve fetal TKMP düzeylerinde saptanan bu dramatik düşüş, plasentada meydana gelen iskemi hasarını doğrulamaktadır. İskemiye bağlı olarak maternal sistemde mikrovasküler sekestrasyon ve tüketim koagülopatisi meydana gelirken kronik fetal hipoksiye ikincil olarak da fetal kemik iliği baskılanmaktadır. TKMP düzeylerinin fetal beyin koruyucu etki ve serebroplasental oran ile pozitif korelasyon göstermesi, mikropartiküllerin fetal asfiksi derinliğini yansıtan biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aims to compare the pregnant women diagnosed with intrauterine growth restriction (IUGR) and healthy pregnant women with respect to maternal venous and umbilical cord concentrations of blood platelet-derived microparticle (PDMP). Materials and Methods: This is a prospective review of 40 women diagnosed with IUGR and 40 women with healthy pregnancies, corresponding to a total of 80 participants. The IUGR and healthy control groups were compared in aspect of sociodemographic and clinical characteristics as well as Doppler ultrasonography and laboratory findings. Results: When compared to healthy controls, maternal venous concentrations of PDMP were significantly lower in IUGR cases (367.78±295.0 pg/ml vs 663.8±381.15 pg/ml, p=0.001). Similarly fetal concentrations of PDMP were significantly lower in IUGR cases than healthy controls (507.1±296.37 pg/ml vs 774.88±300.61 pg/ml, p=0.001). Maternal and fetal PDMP levels were found to be statistically similar in three IUGR patients who were eventually diagnosed with preeclampsia and three IUGR patients who were eventually diagnosed with gestational hypertension (p=0.211 and p=0.828 respectively). Maternal and fetal PDMP levels were also similar in IUGR patients who had fetal abdominal circumference measurements ≤1 percentile and ≤3 percentile (p=0.820 and p=0.845 respectively). Maternal PDMP levels of 281.50 pg/ml ve fetal PDMP levels of 331.00 pg/ml were designated as cut-off values for IUGR. Conclusion: This dramatic decrease detected in maternal and fetal PDMP concentrations of IUGR cases confirms the microvascular sequestration and consumptive coagulopathy developing in the maternal system due to ischemic placental damage, and fetal bone marrow suppression secondary to chronic fetal hypoxia. The positive and significant correlation of PDMP levels with the fetal brain-sparing effect and cerebroplacental ratio supports that these microparticles can be addressed as biomarkers reflecting the depth of fetal asphyxia.