İntrauterin gelişme geriliği saptanan gebeliklerde, plasenta ve göbek kordonunda ürotensin ıı ekspresyonunun histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması
Investigation of urotensin ii expression in placenta and umbilical cord in pregnancies with intrauterine growth restriction by histological and biochemical methods
- Tez No: 690211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İUGG, Plasenta, Göbek kordonu, Ürotensin II, Beclin 1, Kaspaz 3, İmmünohistokimya, IUGR, Placenta, Umbilical cord, Urotensin II, Beclin 1, Caspase 3, Immunohistochemistry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: İntrauterin gelişme geriliği (İUGG), fetüsün gestasyonel yaşa göre küçük kalmasıdır. Bu çalışmada, Ürotensin II'nin, İUGG oluşumundaki rolünün, otofaji ve/veya apopitoz ile ilişkisinin plasenta ve göbek kordonunda immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Bu amaçla, Atatürk Üniversitesi Kadın Doğum kliniğine başvuran 19-45 yaş arası 30 sağlıklı ve 30 İUGG tanısı almış gebe çalışmaya dâhil edildi. Doğum sırasında, plasenta, göbek kordonu, maternal kan ve göbek kordon kanı örnekleri alındı. Plasenta ve göbek kordonu hematoksilen-eozin ile boyanarak histopatolojik inceleme yapıldı. Bu dokularda Ürotensin II, Beclin 1 ve kaspaz 3 ekpresyonları immünohistokimyasal olarak gösterildi. Ayrıca maternal ve göbek kordon serum örneklerinde Ürotensin II, Beclin 1 ve kaspaz 3 düzeyleri biyokimyasal olarak analiz edildi. Bulgular: Histolojik olarak sağlıklı plasenta örneklerinde normal villus oluşumu gözlenirken, İUGG'li plasenta örneklerinde, yetersiz beslenme ve gelişimden sorumlu olan, hızlanmış villus olgunlaşması izlendi. Bununla birlikte, intravillöz/perivillöz fibrin birikimi, villuslarda ödem, sinsityal düğümlerde ve intervillöz mesafede artış İUGG'li plasentalarda belirgindi. Göbek kordonlarında, sağlıklı gruba kıyasla İUGG'li grupta damar duvar kalınlıklarında, arter lümenlerinde ve damar sayılarında farklılıklar tespit edildi. Plasenta ve göbek kordonunda sağlıklı gruba kıyasla Ürotensin II, Beclin 1 ve kaspaz 3 immünpozitifliklerinde belirgin bir artış gözlendi. Maternal ve göbek kordonu serumlarında kontrol grubu ile İUGG'li grup arasında, Ürotensin II seviyesi açısından anlamlı bir fark görülmezken, Beclin 1 ve kaspaz 3 düzeylerinde İUGG'li grupta anlamlı artış tespit edildi. Sonuç: Bulgularımız sonucunda, plasenta ve göbek kordonunda Ürotensin II artışının otofaji ve apopitoza neden olarak İUGG oluşumunda önemli derecede rol oynayabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Intrauterine growth restriction (IUGR) is the smallness of the fetus for gestational age. In this study, it was aimed to investigate the role of Urotensin II in the formation of IUGR and its relationship with autophagy and/or apoptosis in the placenta and umbilical cord by immunohistochemical and biochemical methods. Materials and Methods: For this purpose, 30 healthy pregnant women and 30 pregnant women diagnosed with IUGR between the ages of 19-45 who applied to Atatürk University Gynecology Clinic were included in the study. During delivery, samples of placenta, umbilical cord, maternal blood and umbilical cord blood were collected. Histopathological examination was performed by staining the placenta and umbilical cord with hematoxylin-eosin. Urotensin II, Beclin 1, and caspase 3 expressions were shown immunohistochemically in these tissues. In addition, Urotensin II, Beclin 1, and caspase 3 levels in maternal and umbilical cord serum samples were analyzed biochemically. Results: Histologically, while normal villus formation was observed in healthy placenta samples, accelerated villus maturation, responsible for insufficient nutrition and development, was observed in placenta samples with IUGR. However, intravillous/perivillous fibrin deposition, villous edema, increase in syncytial nodes and intervillous distance were evident in placentas with IUGR. In the umbilical cords, it was detected the differences in vessel wall thickness, arterial lumens, and number of vessels in the group with IUGR compared to the healthy group. A significant increase in Urotensin II, Beclin 1, and caspase 3 immunopositivity was observed in the placenta and umbilical cord compared to the healthy group. While there was no significant difference between the control group and the group with IUGR in terms of Urotensin II levels in maternal and umbilical cord serums, a significant increase was found in Beclin 1 and caspase 3 levels in the group with IUGR. Conclusion: As a result of our findings, it was concluded that Urotensin II increase in the placenta and umbilical cord may play an essential role in the formation of IUGR by causing autophagy and apoptosis.