Hematopoetik kök hücre transplantasyonu sonrası ortaya çıkan ikincil malignitelerin araştırılması
Investigation of secondary malignancies developing after hematopoietic stem cell transplantation
- Tez No: 1021273
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KEKLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hematopoetik kök hücre transplantasyonu, sekonder malignite, mortalite, genel sağkalım, graft versus host hastalığı, hematolojik malignite, Hematopoietic stem cell transplantation, secondary malignancy, mortality, overall survival, graft-versus-host disease, hematological malignancy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Hematopoetik kök hücre transplantasyonu (HKHT), hematolojik malignitelerin tedavisinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte uzun dönem sağkalımın artmasıyla birlikte geç dönem komplikasyonlar da giderek önem kazanmaktadır. Bu komplikasyonlar arasında sekonder maligniteler, mortalite ve morbidite açısından dikkat çeken önemli klinik sorunlardan biridir. Bu araştırmada, hematopoetik kök hücre transplantasyonu sonrası gelişen sekonder malignitelerin klinik özelliklerinin değerlendirilmesi ve mortalite ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma retrospektif ve analitik nitelikte planlanmıştır. Çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hematopoetik kök hücre transplantasyonu uygulanmış ve transplantasyon sonrası sekonder malignite gelişmiş toplam 34 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler hasta dosyaları ve elektronik kayıt sisteminden elde edilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi ve lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda hastaların büyük kısmının multipl miyelom tanılı olduğu, otolog kök hücre transplantasyonu uygulandığı ve en sık görülen sekonder malignitelerin deri ile hematolojik maligniteler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ECOG performans skoru, nakil tipi ve nakil sayısının mortalite ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) plays a significant role in the treatment of hematological malignancies, but with increasing long-term survival, late complications are also becoming increasingly important. Among these complications, secondary malignancies are a significant clinical problem in terms of mortality and morbidity. This study aimed to evaluate the clinical characteristics of secondary malignancies developing after hematopoietic stem cell transplantation and to identify factors associated with mortality. The research was planned as a retrospective and analytical study. The study was conducted on a total of 34 patients who underwent hematopoietic stem cell transplantation at Erciyes University Faculty of Medicine and developed secondary malignancies after transplantation. Data were obtained from patient files and the electronic record system. IBM SPSS program was used for data analysis; in addition to descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test and logistic regression analysis were applied. The study revealed that the majority of patients were diagnosed with multiple myeloma, underwent autologous stem cell transplantation, and the most common secondary malignancies were skin and hematological malignancies. Furthermore, ECOG performance score, transplant type, and number of transplants were found to be associated with mortality.