Farklı üç boyutlu yazıcılar kullanılarak hazırlanan biyobazlı mandibular implant modellerinin boyutsal stabilitesi ve pozisyonel doğruluğu
Dimensional stability and positional accuracy of biobased mandibular implant models fabricated using different three-dimensional printers
- Tez No: 1021272
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞU ÖMÜR DEDE, DOÇ. DR. AHMET SERKAN KÜÇÜKEKENCİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu baskı, biyobazlı reçine, implant modeli, boyutsal doğruluk, pozisyonel doğruluk, DLP, mSLA, Three-dimensional printing, biobased resin, implant model, dimensional accuracy, positional accuracy, DLP, mSLA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET FARKLI ÜÇ BOYUTLU YAZICILAR KULLANILARAK HAZIRLANAN BİYOBAZLI MANDİBULAR İMPLANT MODELLERİNİN BOYUTSAL STABİLİTESİ VE POZİSYONEL DOĞRULUĞU Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, farklı üç boyutlu baskı teknolojileri kullanılarak biyobazlı reçine ile üretilen mandibular implant modellerinin boyutsal doğruluğu ve implant analoglarının pozisyonel doğruluğunun değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada üç farklı implant yerleşim senaryosuna sahip referans mandibular modeller hazırlanmıştır. Birinci senaryoda (S1) 35 ve 37 numaralı implantlar paralel olarak, ikinci senaryoda (S2) 35 numaralı implant dik, 37 numaralı implant mezial yönde 15° açılı olarak, üçüncü senaryoda (S3) ise 35 numaralı implant distal yönde 15°, 37 numaralı implant mezial yönde 15° açılı olarak konumlandırılmıştır. Referans modeller taranarak dijital ortama aktarıldıktan sonra bir laboratuvar tasarım programında (Exocad DentalCAD 3.2 Elefsina) çalışma modelleri tasarlanmış, farklı reçineler ve üç boyutlu (3B) yazıcılar kullanılarak üretilmiştir: bitkisel kaynaklı bir reçine (Anycubic Plant-Based) ve DLP tabanlı 3B yazıcı sistemi (PlnB_DLP), bitkisel kaynaklı reçine ve mSLA tabanlı 3B yazıcı sistemi (PlnB_mSLA) ve petrol bazlı bir model reçinesi (NextDent Model 2.0) ve profesyonel DLP tabanlı 3B yazıcı sistemi (Nxd_DLP) (Her bir test grubu için 10, toplam 90 model). Test modelleri de taranıp dijitalize edildikten sonra bir tersine mühendislik yazılımında (Geomagic Control X) referans verileri ile karşılaştırılmıştır. Boyutsal doğruluk; sol premolar, anterior bölge, posterior bölge, yumuşak doku bölgesi ve tüm model yüzeyinde RMS değerleri kullanılarak değerlendirilmiştir. İmplant analoglarının pozisyonel doğruluğu ise implantlar arası lineer ve açısal sapmalar üzerinden analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde Scheirer-Ray-Hare testi ve uygun post-hoc testler kullanılmıştır (α=0,05). Bulgular: Boyutsal doğruluk analizlerinde tüm yazıcı gruplarında RMS değerlerinin posteriordan anteriora doğru azaldığı belirlenmiştir. PlnB_mSLA grubu; sol premolar (0,048 mm), anterior (0,046 mm), posterior (0,078 mm), yumuşak doku (0,067 mm) ve tüm bölgelere (0,068 mm) ait değerlendirmelerde tüm yazıcı grupları arasında anlamlı derecede en düşük RMS değerlerini göstermiştir (p<0,05). İmplant analoglarının pozisyonel doğruluğu üzerinde implant yerleşim senaryolarının önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. İmplantlar arası lineer ve açısal sapma sonuçlarında implant yerleşim senaryosunun anlamlı etkileri saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca bazı pozisyonel doğruluk parametrelerinde yazıcı teknolojisinin ve yazıcı teknolojisi ile implant yerleşim senaryosu etkileşimin de anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Biyobazlı reçineler kullanılarak üretilen mandibular implant modellerinin klinik olarak kabul edilebilir boyutsal doğruluk sağladığı belirlenmiştir. Boyutsal doğruluk açısından mSLA teknolojisinin daha düşük RMS değerleri gösterdiği, implant analoglarının pozisyonel doğruluğu üzerinde ise implant yerleşim senaryolarının önemli bir belirleyici olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, biyobazlı reçinelerin dijital implant modeli üretiminde sürdürülebilir ve uygulanabilir bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIMENSIONAL STABILITY AND POSITIONAL ACCURACY OF BIOBASED MANDIBULAR IMPLANT MODELS FABRICATED USING DIFFERENT THREE-DIMENSIONAL PRINTERS Aim: The aim of this thesis was to evaluate the dimensional stability and positional accuracy of mandibular implant models fabricated using a biobased resin with different three-dimensional (3D) printing technologies. Materials and Methods: Reference mandibular models with three different implant placement scenarios were prepared. In the first scenario (S1), implants in the regions of teeth 35 and 37 were placed parallel to each other. In the second scenario (S2), the implant in the 35 region was positioned vertically, whereas the implant in the 37 region was placed with a 15° mesial angulation. In the third scenario (S3), the implant in the 35 region was positioned with a 15° distal angulation and the implant in the 37 region with a 15° mesial angulation. After digitization of the reference models, working models were designed using a laboratory CAD software program (Exocad DentalCAD 3.2 Elefsina) and fabricated using different resins and three-dimensional (3D) printing systems: a biobased resin (Anycubic Plant-Based) with a DLP-based 3D printer (PlnB_DLP), a biobased resin with an mSLA-based 3D printer (PlnB_mSLA), and a petroleum-based model resin (NextDent Model 2.0) with a professional DLP-based 3D printer (Nxd_DLP). Ten models were produced for each experimental group, resulting in a total of 90 test models. The test models were scanned using a laboratory scanner, and the obtained STL data were compared with the reference data using Geomagic Control X software. Dimensional accuracy was evaluated using RMS values in the premolar region, anterior region, posterior region, soft tissue region, and across the entire model surface. Positional accuracy of implant analogs was assessed based on inter-implant linear and angular deviations. Statistical analyses were performed using the Scheirer-Ray-Hare test and appropriate post-hoc tests (α=0.05). Results: Dimensional accuracy analyses demonstrated that RMS values decreased from the posterior region toward the anterior region in all printer groups. The PlnB_mSLA group exhibited significantly lower RMS values than all other printer groups in the premolar (0.048 mm), anterior (0.046 mm), posterior (0.078 mm), soft tissue (0.067 mm), and overall regions (0.068 mm) (p<0.05). Implant placement scenarios significantly affected the positional accuracy of implant analogs. Significant differences were observed among implant placement scenarios regarding inter-implant linear and angular deviations (p<0.05). Furthermore, printer technology and the interaction between printer technology and implant placement scenario significantly affected certain positional accuracy parameters (p<0.05). Conclusion: Mandibular implant models fabricated using biobased resins were found to provide clinically acceptable dimensional accuracy. In terms of dimensional accuracy, mSLA technology demonstrated lower RMS values, while implant placement scenarios were found to be an important determinant of the positional accuracy of implant analogs. The findings suggest that biobased resins may represent a sustainable and feasible alternative for the fabrication of digital implant models.