Kan alma sırasında ağrı ve anksiyeteyi azaltmada iki farklı yöntemin etkinliğinin karşılaştırılması: Nefes egzersizleri ve stres topu
A comparison of the effectiveness of two different methods for reducing pain and anxiety during blood draws: Breathing exercises and a stress ball
- Tez No: 1021274
- Danışmanlar: PROF. DR. KIVAN ÇEVİK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, nefes egzersizi, stres topu, kan alma, Akut ağrı, Nefes egzersizleri, Pain, anxiety, breathing exercises, stress ball, blood draw, Acute pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kan alma işlemi sırasında erişkin bireylere uygulanan dikkati başka yöne çekme yöntemlerinin (nefes egzersizleri ve stres topu sıkma) ağrı ve anksiyete üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Mart 2025-Şubat 2026 tarihleri arasında bir hastaneni Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisine yatış yapmak için başvuran 30 nefes egzersizi, 30 stres topu ve 30 kontrol grubu olmak üzere 90 hasta ile yürütülen randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“ Durumluk Kaygı Ölçeği”ve“Görsel Anksiyete Skalası”,“ Görsel Kıyaslama Ölçeği”,“Yaşam Bulguları Formu”ve“Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu”kullanılmıştır. Verileri değerlendirilirken (sayı, yüzde, ortanca, ortalama, standart sapma) tanımlayıcı istatistiksel metotlar, ki kare analizi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis testi, Wilcoxon testi, Bonferroni ve Friedman testi kullanılmıştır. Bulgular: Nefes egzersizi grubunun durumluk kaygı ölçeği puanının stres topu grubuna göre daha düşük çıktığı, işlem sırasında kontrol ve stres topu grubunun görsel anksiyete ve ağrı puanlarının nefes egzersizi grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu, nefes egzersizi ve stres topu grubunda bulunan hastaların sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı ve nabız değerleri uygulama sonrası azalırken; kontrol grubunda arttığı ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, üç grupta da SpO₂ değerlerinin uygulama sonrası arttığı ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Kan alma işlemi sırasında nefes egzersizinin ağrı ve anksiyete üzerine olumlu etkisinin olduğu ve stres topunun da anksiyete üzerinde olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of distraction techniques (breathing exercises and stress ball squeezing) applied to adults during blood collection on pain and anxiety. Materials and Methods: This study is a randomized controlled experimental study conducted between March 2025 and February 2026 with 90 patients—comprising 30 in the breathing exercises group, 30 in the stress ball group, and 30 in the control group—who applied for admission to the Physical Therapy and Rehabilitation Department of a hospital. Data were collected using the“Demographic Information Form,”the“State Anxiety Scale,”the“Visual Anxiety Scale,”the“Visual Analog Scale,”the“Quality of Life Questionnaire,”and the“Informed Consent Form.”Descriptive statistical methods (frequency, percentage, median, mean, standard deviation), chi-square analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), the Kruskal-Wallis test, the Wilcoxon test, the Bonferroni test, and the Friedman test were used to evaluate the data. Findings: It was found that the state anxiety scale scores in the breathing exercise group were lower than those in the stress ball group; during the procedure, visual anxiety and pain scores in the control and stress ball groups were significantly higher than those in the breathing exercise group; while systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and pulse rates decreased in the breathing exercise and stress ball groups after the intervention; while they increased in the control group, and a statistically significant difference was observed between them. It was also found that SpO₂ values increased in all three groups after the intervention, and a statistically significant difference was observed between them. Results: It was concluded that breathing exercises have a positive effect on pain and anxiety during blood collection, and that stress balls also have a positive effect on anxiety.