Çanakkale kökenli yerli toprak bakterilerinin endüstriyel atık suların arıtımındaki biyoremediasyon potansiyeli
Bioremediation potential of indigenous soil bacteria from Çanakkale for industrial wastewater treatment
  1. Tez No: 1021276
  2. Yazar: FATMA BEYZA AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCİHAN HACIOĞLU DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyofilm, Ağır metal giderimi, Ağır metaller, Biyoremediasyon, Fitotoksiklik, Toksik metaller, Toprak bakterileri, Antibiofilm, Heavy metal removal, Heavy metals, Bioremediation, Phytotoxicity, Toxic metals, Soil bacteria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale kökenli yerli bakteri izolatlarının ağır metal içeren atık suların biyoremediasyonundaki potansiyelleri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında izolatların ağır metal toleransı, biyofilm oluşturma ve siderefor üretim özellikleri değerlendirilmiş, yüksek performans gösteren bakteriler biyoremediasyon uygulamalarında kullanılmıştır. Seçilen izolatlar kentsel ve endüstriyel atık su örneklerine uygulanmış, uygulama öncesi ve sonrası ağır metal konsantrasyonları ICP-OES analizleri ile belirlenmiştir. Sonuçlar, bazı ağır metallerin konsantrasyonlarında azalma meydana geldiğini ve bakteriyel faaliyetlerin metal gideriminde etkili olduğunu göstermiştir. Biyoremediasyon sonrası elde edilen arıtılmış suların toksik etkileri buğday tohumları kullanılarak gerçekleştirilen fitotoksisite testleri ile değerlendirilmiştir. Çimlenme ve büyüme parametreleri, biyoremediasyon uygulamalarının toksisiteyi azaltarak bitki gelişimini desteklediğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, yerli bakteri izolatlarının ağır metal içeren atık suların biyolojik arıtımında kullanılabilecek etkili biyoremediasyon ajanları olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the bioremediation potential of indigenous bacterial isolates obtained from Çanakkale for the treatment of heavy metal-contaminated wastewaters was investigated. The isolates were evaluated in terms of heavy metal tolerance, biofilm formation, and siderophore production capacities, and the most promising strains were selected for bioremediation applications. Selected bacterial isolates were applied to municipal and industrial wastewater samples, and heavy metal concentrations before and after treatment were determined by ICP-OES analysis. The results demonstrated reductions in the concentrations of several heavy metals, indicating that bacterial activity contributed to metal removal. The toxic effects of the treated wastewaters were further assessed through phytotoxicity tests using wheat seeds. Germination percentage, root length, shoot length, and germination index values revealed that bioremediation reduced toxicity and promoted plant growth. Overall, the findings indicate that indigenous bacterial isolates possess considerable potential for the biological treatment of heavy metal-contaminated wastewaters and may serve as effective agents in sustainable bioremediation applications.