Multi-stage self-powered adaptive-passive vibration isolator
Kendi kendini ayarlayabilen çok kademeli uyarlanabilir-pasif titreşim yalıtıcısı tasarımı
  1. Tez No: 1021277
  2. Yazar: MUHAMMAD ANAS SIDDIQUI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşey titreşim, Mekanik titreşim, Pasif kontrol sistemleri, Titreşim yalıtımı, Zorlanmış titreşim, Vertical vibration, Mechanical vibration, Passive control systems, Vibration isolation, Forced vibration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, birden fazla eşzamanlı öteleme titreşimini yalıtabilen çok kademeli uyarlanabilir-pasif titreşim yalıtıcısının tasarımı sunulmaktadır. Çok kademeli yalıtıcının her kademesi, giriş titreşim frekanslarından birine ayarlanan antirezonans frekanslarından birini üreten kendi kendine çalışan titreşim-darbe aktüatörüne sahip kaldıraç tipi dinamik antirezonans titreşim yalıtıcısından oluşmaktadır. İki farklı kaldıraç tipi yalıtıcının temel formülasyonu, kaldıraç boyunca anlık hız merkezini belirleme ve takip etme üzerine odaklanılarak geliştirilmiştir. Çok frekanslı taban titreşimi senaryosunda, her bir yalıtıcı tipinin giriş frekanslarından birini önceliklendirme eğilimi keşfedilmiş ve sayısal benzetimlerle doğrulanmıştır. Özellikle, daha önce incelenmemiş olan Tip I uyarlanabilir-pasif yalıtıcı geliştirilmiş ve giriş titreşim frekanslarından daha yüksek olanı hedefleyip ortadan kaldırmak için kullanılmıştır. Ayrıca, daha önce tek frekans yalıtımı için sunulmuş olan Tip II yalıtıcının eş zamanlı çok frekansa tepkisi incelenmiş ve tahriklerden daha düşük frekanslı olana yakınsama eğilimi ortaya çıkarılmıştır. Tip I ve II yalıtıcıların yakınsama davranışı ayrıntılı olarak analiz edilmiş ve doğrusal olmayan dinamiklerini tam olarak yakalayan özyinelemeli doğrusal bir teknik sunulmuştur. Her yalıtıcı tipi, çok kademeli sistemin bir kademesini oluşturacak şekilde kullanılmış ve büyük bir yalıtım bant genişliği sağlamak için optimum şekilde ayarlanmıştır. Son olarak, çok kademeli yalıtıcının birden çok eş zamanlı tahrik sırasındaki titreşim yalıtım karakteristiği sayısal benzetimler aracılığıyla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the design of a multi-stage adaptive-passive vibration isolator capable of isolating multiple simultaneous translational excitations is presented. Each stage of the multi-stage isolator is composed of a lever type dynamic antiresonant vibration isolator with a self-powered vibro-impact actuator that tunes one of the generated antiresonance frequencies to one of the input excitation frequencies. The fundamental formulation of two different lever type isolators is developed with a focus on determining and tracking the instantaneous center of zero velocity of the lever throughout the operation. In the multifrequency base excitation scenario, the propensity of each type of isolator to prioritize one of the excitation frequencies is discovered and verified through numerical simulations. In particular, a previously unexamined Type I adaptive-passive isolator is developed and utilized to target and eliminate the higher of the input excitation frequencies. Additionally, the simultaneous multifrequency response of a Type II isolator, previously presented for single frequency isolation, is studied to reveal a convergence preference for the lower frequency excitation. The convergence behaviour of Type I and II isolators is further analyzed and a recursive linear technique that accurately captures the nonlinear dynamics is presented. Each type of isolator is used to form one stage of the multi-stage system and is optimally tuned to provide a large isolation bandwidth. Finally, vibration isolation characteristics of the multi-stage isolator during multiple simultaneous excitations are shown through numerical simulations.