Kalp yetersizliği olan hastalarda; GDF-3 ve Sortilin-1 'in ekokardiyografik parametreler ile birlikte hastaneye yatış, morbidite ve mortalite üzerine prognostik değerinin araştırılması
Investigation of the prognostic value of GDF-3 ands Sortilin-1 in heart failure patients in relation to echocardiographic parameters, hospitalization, morbidity, and mortality
- Tez No: 1021298
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BEHLÜL ALTUNKESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: KEFKY, Diyastolik fonksiyonlar, GDF-3, Sortilin-1, Fibrozis, HEFpEF, Diastolic functions, GDF-3, Sortilin-1, Fibrosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kalp yetmezliği kalbin yapısal, fonksiyonel bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen tipik semptomlar (nefes darlığı, azalmış egzersiz toleransı, yorgunluk) veya bulgular (akciğerlerde oskültasyon ile ral, juguler venöz basınç artışı, periferik ödem) ile karakterize klinik bir sendromdur. Kalp yetersizliği prevalansı tüm dünyada artmaktadır ve yetişkinlerin %1-3'ü gibi görünmektedir. Gelişen ülkelerin yaşlanan popülasyonları, sıklığı artan obezite, diyabet ve hipertansiyonun görülme sıklığındaki artış, miyokard infarktüsü sonrası hayatta kalma oranının artması ile kalp yetmezliği insidansı giderek artmaktadır. KEFKY tanısı alan hastalar genelde 65 yaş üstü, kadın cinsiyette olup diyabet, hipertansiyon, atriyal fibrilasyon, obezite gibi komorbiditelere sahiptir. Koroner arter hastalığının varlığı ise farklılık göstermekte olup düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliğine göre daha düşüktür. Kardiyak fibrozisin tüm KY formlarının etiyolojisinde ve özellikle korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu (KEFKY) kalp yetmezliğinin patofizyolojisinde rol oynadığı bilinmektedir. GDF3, tipik olarak normal yetişkin kalbinde düşük seviyelerde eksprese edilir. GDF-3, ekstraselüler bölgede salgılanan bir sitokin olarak görev yapar. Sortilin-1 (SORT1), kardiyovasküler hastalıkların patogenezinde hem lipid metabolizması hem de vasküler inflamasyon üzerinden etkili olan çok işlevli bir reseptördür. Biz çalışmamızda KEFKY hastalarında kardiyak fibrozis ve inflamasyonda rol oynayan bu biyomarkerların hastaneye yatış ve mortalite üzerindeki öngördürücülüğünü inceledik. MATERYAL VE METOT Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji bölümünde 18 yaş üzerinde, aktif hematolojik ve/veya onkolojik malignite öyküsü olmayan, son 1 ay içerisinde miyokard enfarktüsü geçirmemiş, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ≥41 olan 104 korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği hastası ve kalp yetmezliği tanısı olmayan 94 benzer demografik özelliklere sahip hastalar gönüllü grubu olarak dahil edilmiştir. Hastaların transtorasik ekokardiyografi ile KEFKY parametreleri hesaplanmıştır. BULGULAR KEFKY hastalarında hastaneye yatış öngördürmek için yapılan çok değişkenli cox regresyon analizinde GDF-3 istatistiksel olarak anlamlılığını korumuştur (HR=1,007; 95% CI: 1,004–1,010; p<0,001). Sonrasında yapılan ROC analizi sonuçlarına göre GDF-3 için eğri altındaki alan (AUC) değeri 0,691 olarak hesaplanmıştır. İlgili p değeri 0,001 bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Sensitivite ve Spesifite değerlerine bakılacak olursa GDF-3'ün duyarlılığı %73,2, seçiciliği %50 olarak saptanmıştır. SONUÇ GDF-3, HFpEF hastalarında prognostik bir biyobelirteç olarak öne çıkarken, Sortilin-1'in bu hastalık grubundaki öngörü gücü sınırlı kalmıştır. GDF-3'ün hem klinik sonuçlarla hem de miyokardiyal fonksiyon parametresi olan GLS ile ilişkisi, bu belirtecin kalp yetmezliği yönetiminde potansiyel kullanımını desteklemektedir. GDF-3 ün kardiyovasküler olayların erken dönem biyobelirteci olarak kullanılabilirliği üzerine yapılacak daha ileri klinik çalışmalara bu hipotezin kesinleştirilebilmesi adına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Heart failure is a clinical syndrome characterized by typical symptoms (such as dyspnea, reduced exercise tolerance, and fatigue) and signs (including pulmonary rales on auscultation, elevated jugular venous pressure, and peripheral edema) resulting from structural and/or functional abnormalities of the heart. The global prevalence of heart failure continues to rise, affecting approximately 1–3% of the adult population. This trend is driven by aging populations in developing countries, increasing rates of obesity, diabetes, and hypertension, and improved survival post-myocardial infarction. Patients diagnosed with heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF) are typically over 65 years old, female, and have comorbidities such as diabetes, hypertension, atrial fibrillation, and obesity. The presence of coronary artery disease varies, but is generally less prevalent compared to patients with heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF). Cardiac fibrosis plays a central role in the etiology of all heart failure types and is particularly prominent in the pathophysiology of HFpEF. Growth/differentiation factor 3 (GDF-3) is usually expressed at low levels in the normal adult heart and functions as a cytokine secreted into the extracellular space. Sortilin-1 (SORT1) is a multifunctional receptor implicated in both lipid metabolism and vascular inflammation, and is recognized for its role in the pathogenesis of cardiovascular diseases. In our study, we investigated the predictive value of these biomarkers (GDF-3 and Sortilin-1), which are associated with cardiac fibrosis and inflammation, for hospitalization and mortality in HFpEF patients. MATERİALS AND METHODS This study included 104 patients aged over 18, diagnosed with HFpEF (left ventricular ejection fraction ≥41%), who were admitted to Selçuk University Faculty of Medicine, Department of Cardiology. Participants had no history of active hematologic or oncologic malignancies, and had not experienced myocardial infarction within the past month. A control group consisting of 94 individuals with similar demographic characteristics but no heart failure diagnosis was also included. HFpEF-related parameters were assessed using transthoracic echocardiography. RESULTS In the multivariate Cox regression analysis conducted to evaluate predictors of hospitalization in HFpEF patients, GDF-3 remained statistically significant (HR = 1.007; 95% CI: 1.004–1.010; p < 0.001). Subsequent ROC curve analysis revealed an area under the curve (AUC) value of 0.691 for GDF-3 (p = 0.001), indicating statistical significance. Sensitivity and specificity values were determined as 73.2% and 50%, respectively. CONCLUSİON While GDF-3 emerged as a prognostic biomarker in HFpEF patients, the predictive power of Sortilin-1 in this group was found to be limited. The correlation of GDF-3 with both clinical outcomes and myocardial functional parameters such as global longitudinal strain (GLS) supports its potential utility in heart failure management. Further clinical research is needed to confirm the hypothesis regarding the use of GDF-3 as an early biomarker of cardiovascular events.