Tavşanlarda oluşturulan bupivakain toksisite modelinde bikarbonat, intravenöz lipid emülsiyonu ve glukagonun tedavilerinin karşılaştırılması
Comparison of bicarbonate, intravenous lipid emulsion and glucagon treatments in a bupivacine toxicity model created in rabbits
- Tez No: 1021299
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lokal anestezik sistemik toksisitesi (LAST), İntravenöz lipid emülsiyonu (ILE), Sodyum bikarbonat tedavisi, Glukagon, Metabolik asidoz, Local anesthetic systemic toxicity (LAST), Intravenous lipid emulsion (ILE), Sodium bicarbonate therapy, Glucagon, Metabolic acidosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda lokal anestezik sistemik toksisitesi (LAST) sonrası potansiyel tedavi ajanları olarak glukagon, intravenöz lipid emülsiyonu (ILE) ve intravenöz sodyum bikarbonat uygulanan üç farklı grup incelenmiştir. Bulgularımıza göre, sodyum bikarbonat tedavisi alan grupta plazma bikarbonat düzeyleri, glukagon ve lipid emülsiyon uygulanan diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,002). Bu durum, sodyum bikarbonatın metabolik asidozun düzeltilmesinde etkili olduğunu ve toksik etkilerin hafifletilmesinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Ayrıca, çalışmamızdaki sonuçlar ışığında, glukagonun etkinliğinin diğer tedavi yöntemlerine kıyasla sınırlı olduğu gözlemlenmiş, lipid emülsiyonun ise toksik maddelerin vücuttaki dağılımı ve etkilerinin azaltılmasında potansiyel faydalar sağladığı desteklenmiştir. Bununla birlikte, tedavi etkinliklerinin hasta ağırlığı, toksik madde tipi gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebileceği dikkate alınmalı ve daha kapsamlı kontrollü çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Medical Specialization Thesis / Konya, 2025 In our study, three different groups of glucagon, intravenous lipid emulsion (ILE) and intravenous sodium bicarbonate were examined as potential treatment agents after local anesthetic systemic toxicity (LAST). According to our findings, plasma bicarbonate levels were significantly higher in the group receiving sodium bicarbonate treatment compared to other groups receiving glucagon and lipid emulsion (p=0.002). This suggests that sodium bicarbonate is effective in correcting metabolic acidosis and may play an important role in mitigating toxic effects. In addition, in the light of the results of our study, it was observed that the effectiveness of glucagon was limited compared to other treatment methods, and it was supported that lipid emulsion provides potential benefits in reducing the distribution and effects of toxic substances in the body. However, it should be taken into account that treatment efficacies may differ depending on variables such as patient weight and toxic substance type, and it is considered that more comprehensive controlled studies should be carried out.