Sevofluran anestezisi altındaki tavşanlarda bupivakain ile oluşturulan siyatik sinir bloğuna insülinin klinik, elektrofizyolojik ve histopatolojik etkisi
Clinical, electrophysiological and histopathological effect of insulin on the sciatic nerve block created with bupivacaine in rabbits under sevofluran anesthesia
  1. Tez No: 689448
  2. Yazar: YASİN AKSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SELİM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: bupivakain, insülin, siyatik blok, sevofluran, tavşan, bupivacaine, insulin, sciatic block, sevoflurane, rabbit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda; özellikle uzun etkili lokal anesteziklerin etki sürelerini kısaltarak olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amaçlı tercih edilmiş olan ve lokal anesteziklerin etki sürelerini kısaltan insülinin siyatik sinir blokajı üzerinde etkilerini, sevofluran anestezi uygulanmış tavşanlarda, klinik, elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metot: 32 adet Yeni Zellanda tipi erkek tavşanın sağ arka ekstremite siyatik sinirinde çalışıldı. Grup 1'de (Kontrol, Sham) 0,7 ml serum fizyolojik, Grup 2'de (İnsülin) 0,5 Ü/kg insülin (0,7 ml), Grup 3'te (Bupivakain) 0,5 mg/kg bupivakain (0,7 mL) ve Grup 4'te (Bupivakaine+İnsülin) 0,5 mg/kg bupivakain + 0,5 Ü/kg insulin (0,7 ml) enjekte edildi. Tüm gruplarda cilt kapatıldıktan sonra 30 dakikada bir pençe çekme tepkisi izlenerek kaydedildi. Hot-plate testi kullanıldı. Bilgisayar destekli elektrofizyolojik yanıtlar kaydedildi. Ayrıca doku histopatolojisi incelenmek üzere 1. ve 14. günlerde örnekler alındı. Bulgular: Pençe Çekme Testi duyusal blok açısından 0., 30. ve 60. dakikalarda, Pençe Çekme Testi motor blok açısından tüm zaman dilimlerinde anlamlı farklılıklar saptandı. Pençe Çekme Testi motor blok açısından Grup 3'teki skorların diğer gruplardan anlamlı derecede farklı olduğu tespit edilmiştir. Elektrofizyolojik ölçümlere göre insülinin bupivakainin etkisini azalttığı gösterilmiştir. Histolojik değerlendirmede bupivakain grubunda görülen fibriler dejenerasyonun, bupivakain+insülin grubunda belirgin şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç: İnsülinin bupivakainin neden olduğu sinir blokajını klinik ve elektrofizyolojik olarak azalttığını ayrıca doku iyileşmesi üzerinde olumlu katkıları olabileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; We aimed to demonstrate clinically, electrophysiologically and histopathologically the effects of insulin, which is preferred to eliminate the negative effects of long-acting local anesthetics by shortening the duration of action, and shortens the effect times of local anesthetics, on sciatic nerve blockade in rabbits administered sevoflurane anesthesia. Materials and Methods: The right hind extremity sciatic nerve of 32 New Zealand male rabbits was studied. 0.7 ml saline in Group 1 (Control, Sham), 0.5 U/kg insulin (0.7 ml) in Group 2 (Insulin), 0.5 mg/kg in Group 3 (Bupivacaine) bupivacaine (0.7 mL) and in Group 4 (Bupivacaine+Insulin) 0.5 mg/kg bupivacaine + 0.5 U/kg insulin (0.7 ml) was injected. Paw pulling response was monitored and recorded every 30 minutes after skin closure in all groups. Hot-plate test was used. Computer-assisted electrophysiological responses were recorded. In addition, samples were taken on the 1st and 14th days to examine the tissue histopathology. Results: Significant differences were found at 0th, 30th and 60th minutes in terms of Claw Pull Test sensory block, and at all time periods in terms of Claw Pull Test motor block. It was determined that the scores in Group 3 in terms of Claw Pull Test motor block were significantly different from the other groups. According to electrophysiological measurements, insulin has been shown to reduce the effect of bupivacaine. In histological evaluation, it was determined that fibrillary degeneration seen in the bupivacaine group was significantly reduced in the bupivacaine+insulin group. Conclusion: We have shown that insulin reduces the nerve blockage caused by bupivacaine clinically and electrophysiologically and may have positive contributions on tissue healing.