Türkiye'deki bazı Androsace taksonlarının karyotip analizleri
Karyotype analyses of some Androsace taxa in Turkey
  1. Tez No: 1021304
  2. Yazar: MELDA NUR HELLAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MARTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitogenetik, Cytogenetics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Primulaceae familyasına ait Androsace L. cinsinin Türkiye'de yayılış gösteren 9 taksonunun (Androsace albana Steven, Androsace armeniaca Duby var. armeniaca, Androsace armeniaca Duby var. macrantha (Boiss. ve A.Huet) Martelli, Androsace artvinensis Sefalı ve Yapar, Androsace azizsancarii Sefalı, Androsace caduca Ovcz., Androsace intermedia Ledeb., Androsace raddeana Sommier ve Levier ve Androsace villosa L.) sitogenetik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tez çalışması kapsamında,“ezme-yayma”(squash) metodu ve Bs200Pro Görüntü Analiz Sistemi kullanılarak ilgili taksonların somatik kromozom sayıları, ploidi düzeyleri ve morfometrik parametreleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçları, cinsin temel kromozom sayısının x = 10 olduğunu teyit ederken; Androsace armeniaca var. armeniaca, Androsace caduca ve Androsace villosa taksonlarının diploid (2n = 20), diğer altı taksonun ise tetraploid (2n = 4x = 40) seviyede olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ek olarak, Androsace artvinensis taksonunda aksesuar (B) kromozomları saptanmış; Androsace albana ve Androsace artvinensis'in bazı hücrelerinde endopoliploidi kaynaklı oktoploid (2n = 8x = 80) ve Androsace raddeana taksonunda ise hekzaploid (2n = 3x = 60) seviyelere rastlanmıştır. Androsace armeniaca varyeteleri arasında tespit edilen sitotipik çeşitlilik, poliploidizasyonun türleşme ve adaptasyon süreçlerindeki rolünü vurgulamaktadır. Elde edilen karyolojik veriler, Androsace cinsinin taksonomik revizyonuna, filogenetik ilişkilerinin aydınlatılmasına ve Türkiye'nin botanik literatürüne önemli bir bilimsel katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the cytogenetic characteristics of nine taxa of the genus Androsace L. (Primulaceae) distributed in Türkiye, namely Androsace albana Steven, Androsace armeniaca Duby var. armeniaca, Androsace armeniaca Duby var. macrantha (Boiss. and A.Huet) Martelli, Androsace artvinensis Sefalı and Yapar, Androsace azizsancarii Sefalı, Androsace caduca Ovcz., Androsace intermedia Ledeb., Androsace raddeana Sommier and Levier, and Androsace villosa L. Within the scope of this thesis, the somatic chromosome numbers, ploidy levels, and morphometric parameters of these taxa were comparatively analyzed using the squash method and the Bs200Pro Image Analysis System. The results confirmed that the basic chromosome number of the genus is x = 10. Among the taxa examined, Androsace armeniaca var. armeniaca, Androsace caduca, and Androsace villosa were determined to be diploid (2n = 20), whereas the remaining six taxa were identified as tetraploid (2n = 4x = 40). Furthermore, accessory (B) chromosomes were detected in Androsace artvinensis. Endopolyploidy-induced octoploid (2n = 8x = 80) chromosome levels were observed in certain cells of Androsace albana and Androsace artvinensis, while hexaploid (2n = 3x = 60) chromosome levels were identified in Androsace raddeana. The cytotypic diversity observed between the varieties of Androsace armeniaca underscores the potential role of polyploidization in speciation and adaptation processes. Overall, the karyological data obtained in this study provide a valuable contribution to the taxonomic revision of the genus Androsace, the clarification of its phylogenetic relationships, and the botanical literature of Türkiye.