BRICS+ ülkelerinde iklim değişikliğinin tarımsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi: Momentler kantil regresyon yönteminden kanıtlar
The impact of climate change on agricultural sustainability in BRICS+ countries: Evidence from method of moments quantile regression
  1. Tez No: 1021343
  2. Yazar: SALİH AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN HACIİMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik kalkınma, Kırsal kalkınma, İklim değişikliği, Economic development, Rural development, Climate change
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliğinin yol açtığı sıcaklık artışları, yağış rejimlerindeki düzensizlikler ve aşırı hava olayları, tarımsal üretim sistemlerini ve gıda güvenliğini hergeçen gün giderek artan biçimde tehdit etmektedir. Küresel nüfusun ve tarımsal üretimin yaklaşık yarısını, dünya ekonomik üretiminin ve enerji arzının önemli bir bölümünü temsil eden; ancak ekonomik ve sosyoekonomik gelişmişlik ve çevresel koşullar bakımından belirgin farklılıklar sergileyen BRICS+ (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Mısır, Etiyopya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya) ülkeleri, bu tehdidin sürdürülebilir tarım üzerindeki etkilerinin incelenmesi açısından özgün bir örneklem oluşturmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, BRICS+ ülkelerinde iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarım üzerindeki etkisini 1993–2023 dönemi için panel veri analizi çerçevesinde incelemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın analizinde yatay kesit bağımlılığı ve eğim heterojenliğinin varlığını dikkate alan ikinci nesil panel birim kök ve eşbütünleşme testleri uygulanmıştır. Çalışmada uzun dönem katsayılar; normal dağılım göstermeyen, aykırı değer içeren ve dağılımın farklı kantillerindeki heterojen etkilere karşı dayanıklı bir analiz yapısına sahip Momentler Kantil Regresyon Yöntemi (MMQR) yaklaşımıyla tahmin edilmiştir. MMQR sonuçlarının güvenilirliği ise Uygulanabilir Genelleştirilmiş En Küçük Kareler (FGLS), Panel Düzeltilmiş Standart Hatalar (PCSE) ve Sabit Etkiler En Küçük Kareler (FE–OLS) tahmincilerinden elde edilen sonuçlarla test edilmiştir. MMQR sonuçları, ekonomik büyüme ve tarımsal istihdamın sürdürülebilir tarımı tüm kantillerde pozitif; CO₂ emisyonlarının tüm kantillerde, kentleşmenin ise Q0.10 kantili dışındaki tüm kantillerde negatif yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Tarımsal arazi varlığı ise sürdürülebilir tarımı yalnızca düşük ve orta kantillerde negatif ve anlamlı biçimde etkilerken, yüksek kantillerde istatistiksel anlamlılığını kaybetmiştir. Bu sonuçlar, sürdürülebilir tarım dinamiklerinin BRICS+ ülkeleri arasında heterojen bir yapı taşıdığını göstermiştir. Bu çerçevede politika yapıcılara, iklim dirençli tarım uygulamalarının ve uyum kapasitesinin özellikle düşük kantil ülkelerinde güçlendirilmesi ile sürdürülebilir tarım politikalarının ülkelerin yapısal özelliklerine göre farklılaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Rising temperatures, irregular precipitation patterns, and extreme weather events caused by climate change pose an ever-increasing threat to agricultural production systems and food security. Representing approximately half of the global population and agricultural production, as well as a significant portion of global economic output and energy supply, yet exhibiting distinct differences in terms of economic and socioeconomic development and environmental conditions, the BRICS+ countries (Brazil, Russia, India, China, South Africa, Egypt, Ethiopia, Iran, the United Arab Emirates, and Indonesia) constitute a unique sample for examining the effects of this threat on sustainable agriculture. In this context, the objective of this study is to examine the impact of climate change on sustainable agriculture in BRICS+ countries for the 1993–2023 period using panel data analysis. To this end, second-generation panel unit root and cointegration tests, which account for the presence of cross-sectional dependence and heterogeneity, were applied in the analysis. In this study, long-run coefficients were estimated using the method of moments quantile regression (MMQR) approach, which features an analytical framework robust to non-normal distributions, outliers, and heterogeneous effects across different quantiles of the distribution. The reliability of the MMQR results was tested against results obtained from the feasible generalized least squares (FGLS), panel corrected standard errors (PCSE), and fixed effects ordinary least squares (FE–OLS) estimators. The MMQR results revealed that economic growth and agricultural employment have a positive effect on sustainable agriculture across all quantiles; CO₂ emissions have a negative effect across all quantiles, while urbanization has a negative effect in all quantiles except the Q0.10 quantile. Agricultural land holdings, however, had a negative and statistically significant effect on sustainable agriculture only in the low and middle quantiles while losing statistical significance in the high quantiles. These results indicate that the dynamics of sustainable agriculture exhibit a heterogeneous structure across BRICS+ countries. In this context, it is recommended that policymakers strengthen climate-resilient agricultural practices and adaptation capacity, particularly in low-quantile countries, and tailor sustainable agriculture policies according to each country's structural characteristics.