Tanısal göğüs cerrahisinde uyanık VATS''ın etkinliği
The effectiveness of awake VATS' in diagnostic thoracic surgery
- Tez No: 735741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN USLUER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: interstisyel akciğer hastalıkları, plevral efüzyon, uyanık VATS, awake VATS, interstitial lung disease, pleural effusion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İnterstisyel Akciğer Hastalıkları (İAH) ve tanısız plevral efüzyon erken tanı ve tedavi gerektiren patolojiler olup çoğunlukla görüntüleme yöntemleri ve basit cerrahi girişimler ile histopatolojik tanı alınamamaktadır. Bu amaçla rutin pratikte tanısal Video-Yardımlı Torakoskopik Cerrahiye (VATS) sıklıkla başvurulmaktadır. Geleneksel VATS, hastalar entübe edilerek, genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Literatürde komorbid hastalıkları bulunan, genel anestezi alması yüksek risk teşkil eden hastalar için farklı bölgesel anestezi uygulamaları eşliğinde uyanık VATS prosedürünün gerçekleştirildiğini bildiren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızın amacı tanısal VATS uygulamalarında uyanık VATS'ın etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2017-2019 yılları arasında İAH ve plevral efüzyon nedeni ile VATS prosedürü uygulanarak opere edilen hastalar retrospektif incelendi. Çalışmaya sadece tanısal VATS planlanan hastalar dahil edildi. Entübe VATS ve uyanık VATS yöntemleri ile opere edilen hastaların verileri analiz edildi. Hastaların operasyon, postoperatif yoğun bakım ünitesinde (PYBÜ) takip süreleri, dren sonlandırma ve toplam yatış süreleri ile toplam maliyetleri karşılaştırıldı. Uyanık VATS'ın postoperatif görüntüleme ve kan değerleri, ağrı skorları ve analjezi ihtiyaçları üzerine etkisi ile tanısal başarısı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 56 İAH ve 88 plevral efüzyon hastası dahil edildi. Hastaların ameliyat süreleri (p˂0,001), PYBÜ takip süreleri (p˂0,001), dren süreleri (p=0,03) uyanık VATS yöntemi ile opere edilen grupta anlamlı şekilde daha kısa, postoperatif atelektazi (p=0,048), lökosit (p=0,026), nötrofil sayı ve yüzdelerinde (p=0,08 ve p=0,012), opioid kullanımı (p=0,001), her iki grupta ayrı ayrı maliyet (p˂0,001) efüzyon grubunda 4. saat VAS skoru (p=0,005) istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur. Postoperatif radyolojik değerlendirmede ekspansiyon kusuru (p=0,014) uyanık VATS grubunda istatistiksel olarak daha yüksek çıkmıştır. Hastaların demografik ve klinik verileri ve tanısal başarı oranları iki grupta benzer bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları uyanık VATS yönteminin, tanısal göğüs cerrahisi ameliyatlarında etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu göstermiştir. Uyanık VATS yönteminin tercih edilmesi ile hastaların daha kısa sürede opere edilip taburcu edilmeleri sağlanmakta, süreç daha düşük maliyetler ile tamamlanmaktadır. Tanısal işlemlerde etkin olan uyanık VATS yönteminin göğüs cerrahisinde standart hale gelmesi için daha geniş hasta serileri ile yapılmış kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Interstitial Lung Diseases (ILD) and unexplained pleural effusion are diseases that necessitate early diagnosis and treatment, and histopathological diagnosis is difficult to achieve using imaging or simple surgical procedures. Diagnostic Video-Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS) is widely applied in routine practice for this reason. Patients are intubated and the procedure is performed under general anesthesia in traditional VATS.According to research published in the literature, the awake VATS procedure is conducted with the help of various regional anesthetic applications for patients with comorbid conditions who are at high risk of receiving general anesthesia.The goal of our research is to see how efficient awake VATS is in diagnostic VATS scenarios. Material and Method: Patients who underwent VATS surgery for ILD and pleural effusion in our clinic between 2017 and 2019 were evaluated retrospectively.The study only included patients who were scheduled for diagnostic VATS.Data of patients who underwent intubated VATS and awake VATS procedures were evaluated. The length of the operation, postoperative hospitalization in the intensive care unit, drain removal and overall hospitalization, as well as the patients' total costs, were all compared. The impact of awake VATS on postoperative imaging and laboratory values, pain scores and analgesia requirements, as well as its diagnostic effectiveness, was assessed. Results: The study included 56 ILD patients and 88 pleural effusion patients.Postoperative atelectasis (p=0.048), leukocyte (p=0.026), neutrophil counts and percentages (p=0.08 and p=0.012), opioid use (p=0.001), cost in two groups (p=0.001), and 4th hour VAS score in the effusion group (p=0.005) were all significantly lower in the group operated with the awake VATS technique.The awake VATS group had a statistically greater expansion defect (p=0.014) in the postoperative radiological evaluation.Patients in both groups had identical demographic and clinical data, as well as diagnostic success rates. Conclusion: The findings of our study revealed that the awake VATS method is a safe and effective way to perform diagnostic thoracic surgery. Patients are operated on and discharged with much less time using the awake VATS approach, and the procedure is accomplished at a lower costs. Comprehensive studies with larger patient series are required for the awake VATS technique, which is effective in diagnostic procedures, to become a routine in thoracic surgery.