Palmoplantar verrükalarda difensipron tedavisinin etkinlik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and safety of difensipron treatment for palmoplantar warts
- Tez No: 1021399
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UCE ÖZKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Palmoplantar verrüka, Difensipron, Topikal immünoterapi, verrüka, İnsan papillomavirüs enfeksiyonu, Palmoplantar warts, Diphencyprone, Topical immunotherapy, Recalcitrant warts, Human papillomavirus infection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Palmoplantar verrükalar, kalın stratum korneum yapısı ve endofitik büyüme paternleri nedeniyle standart destrüktif tedavilere dirençli seyreden kutanöz human papillomavirüs (HPV) enfeksiyonlarıdır. Kriyoterapi ve salisilik asit uygulamalarının tam klinik yanıt sağlamada yetersiz kaldığı dirençli olgularda, immün aktivasyona dayalı tedavi seçeneklerine duyulan gereksinim artmaktadır. Çalışmanın amacı, palmoplantar verrükalı hastalarda difensipron (DPCP) ile gerçekleştirilen topikal kontakt immünoterapinin etkinlik ve güvenilirliğini prospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, tek kollu, gözlemsel pilot çalışmaya palmoplantar verrüka tanısıyla başvuran ya da nüks yaşayan 18–65 yaş arası 27 hasta dahil edilmiştir. %0,01'den başlayarak %2'ye kadar basamaklı titrasyon şemasıyla haftalık DPCP uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Tedavi yanıtı klinik muayene ile tam yanıt, kısmi yanıt ve yanıtsız şeklinde kategorize edilerek Pearson Ki-kare ve Kruskal-Wallis testleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %14,8'inde tam yanıt, %44,4'ünde kısmi yanıt elde edilmiş; genel yanıt oranı %59,3 olarak hesaplanmıştır. El yerleşimli lezyonlarda genel yanıt oranı %78,5 iken ayak yerleşimli lezyonlarda %38,5 olarak saptanmış, ancak gruplar arasındaki fark istatistiksel anlamlılık sınırına ulaşmamıştır (p=0,102). Cinsiyet ve lezyon sayısına göre tedavi yanıtının dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Buna karşılık, tam yanıt elde edilen hastalarda yaş ortalaması 40,5 yıl olup, bu değer kısmi yanıt grubundaki 23,7 yıllık ortalamadan anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,007). Yan etki insidansı %7,4 olarak saptanmış; tedaviyi sonlandırmayı gerektiren sistemik advers olay kaydedilmemiştir. Sonuç: DPCP immünoterapisi, palmoplantar verrüka nedeniyle başvuran hastalarda %59,3 genel yanıt oranı ile etkili ve iyi tolere edilen bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilmiştir. İleri yaş grubunda tam yanıt oranının daha yüksek bulunması, yaşın immünoterapi başarısını öngörebilecek potansiyel bir klinik değişken olabileceğini düşündürmektedir. Bulguların doğrulanması ve genellenebilirliğinin ortaya konulması için daha büyük örneklemli, çok merkezli ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Palmoplantar warts are cutaneous human papillomavirus (HPV) infections that often prove refractory to standard destructive therapies because of the thick stratum corneum and their endophytic growth pattern. In resistant cases, where cryotherapy and salicylic acid fail to achieve complete clinical clearance, the need for treatment options based on immune activation becomes more pronounced. This study aimed to prospectively evaluate the efficacy and safety of topical contact immunotherapy with diphencyprone (DPCP) in patients with palmoplantar warts. Material and Methods: This prospective, single-arm, observational pilot study included 27 patients aged 18–65 years who presented with palmoplantar warts or experienced recurrence. Weekly DPCP applications were administered using a stepwise titration protocol beginning at 0.01% and increasing up to 2%. Treatment response was assessed clinically and categorized as complete response, partial response, or no response, and the data were analyzed using the Pearson chi-square test and Kruskal–Wallis test. Results: Complete response was observed in 14.8% of patients, while 44.4% achieved a partial response, yielding an overall response rate of 59.3%. The overall response rate was 78.5% for hand lesions and 38.5% for foot lesions, although this difference did not reach statistical significance (p=0.102). No statistically significant differences in response distribution were identified according to sex or lesion number. The mean age was significantly higher in patients with a complete response than in those with a partial response (40.5 vs 23.7 years, p=0.007). The incidence of adverse effects was 7.4%, and no systemic adverse events requiring treatment discontinuation were recorded. Conclusion: DPCP immunotherapy appeared to be an effective and well-tolerated treatment option in patients with palmoplantar warts with an overall response rate of 59.3%. The higher complete response rate observed in older patients suggests that age may represent a potential clinical predictor of immunotherapy success. Larger, multicenter, randomized controlled studies are needed to confirm these findings and clarify their generalizability.