Duchenne muskuler distrofili hastalarda üst ekstremite kaslarının viskoelastik özelliklerinin incelenmesi
Study of the viscoelastic properties of the upper extremity muscles in patients with Duchenne muscular dystrophy
- Tez No: 1021411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Duchenne musküler distrofi, MyotonPRO, Üst ekstremite fonksiyonelliği, İnce motor beceri, Yaşam kalitesi, Dystrophin, Hastalık, Nöromusküler hastalıklar, Duchenne muscular dystrophy, MyotonPRO, Upper extremity functionality, Fine motor skills, Quality of life, Dystrophin, Disease, Neuromuscular diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, DMD'li hastalar ile sağlıklı akranları arasında antropometrik özellikler, üst ekstremite kaslarının viskoelastik özellikleri, fonksiyonel beceri ve yaşam kalitesi parametrelerinin karşılaştırılması ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 28 DMD hastası ve 29 sağlıklı akran olmak üzere toplam 57 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) ve fizik tedavi süresi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Demografik ve klinik özellikler benzer olmasına rağmen ambulasyon durumu, yardımcı cihaz kullanımı ve ilaç kullanımı değişkenlerinde gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). MyotonPRO ile yapılan kas değerlendirmelerinde biceps ve deltoideus kas parametrelerinin çoğunda gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken, extensor digitorum kasında özellikle sertlik, frekans ve gevşeme parametrelerinde DMD grubunda anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0,05). Triceps brachii kasında ise bazı parametrelerde (özellikle dominant taraf frekans değeri) anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Fonksiyonel değerlendirmelerde SF-12 fiziksel ve mental sağlık skorları ile ince motor beceri testi (9 delikli peg testi) ve üst ekstremite fonksiyonel beceri ve dayanıklılığını değerlendirdiğimiz test (6 dakika pegboard halka testi) açısından da gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05). Korelasyon analizlerinde kas mekanik özellikleri ile fonksiyonel performans ve yaşam kalitesi arasında çoğunlukla zayıf, sınırlı sayıda ise orta düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Özellikle extensor digitorum kası, diğer kas gruplarına göre daha fazla sayıda anlamlı ilişki göstermiştir. Sonuç olarak, DMD'li bireylerde üst ekstremite kaslarının viskoelastik özellikleri kas gruplarına göre farklılık göstermekte; çalışmamızda özellikle extensor digitorum kasında anlamlı viskoelastik değişiklikler saptanmıştır. Extensor digitorum kasının el ve parmak ekstansiyonunda temel rol üstlenmesi, DMD'li bireylerde üst ekstremite fonksiyonlarının korunmasına yönelik kompansatuvar kullanımının artması ve kas dokusunda meydana gelen yapısal değişikliklerin (fibrozis ve yağ infiltrasyonu) bu kasta daha belirgin hale gelmesi, elde edilen bulguları açıklayabilir. Bununla birlikte, kas mekanik özellikleri ile fonksiyonel performans ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkilerin sınırlı düzeyde olması, üst ekstremite fonksiyonlarının çok faktörlü bir yapıya sahip olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare anthropometric characteristics, viscoelastic properties of upper extremity muscles, functional ability, and quality of life parameters between patients with DMD and their healthy peers, and to examine the relationships among these variables. A total of 57 participants were included in the study, comprising 28 patients with DMD and 29 healthy peers. No statistically significant differences were found between the groups in terms of age, height, weight, body mass index (BMI), and duration of physical therapy (p > 0.05). Although demographic and clinical characteristics were similar, significant differences were observed between the groups in terms of ambulation status, use of assistive devices, and medication use (p < 0.05). In muscle assessments conducted with MyotonPRO, while no significant differences were found between the groups for most biceps and deltoid muscle parameters, significant differences were identified in the DMD group for the extensor digitorum muscle, particularly in the parameters of stiffness, frequency, and relaxation (p<0.05). In the triceps brachii muscle, however, significant differences were observed in some parameters (particularly the frequency value on the dominant side). In functional assessments, significant differences were also found between the groups in terms of SF-12 physical and mental health scores, the fine motor skills test (9-hole peg test), and the test evaluating upper extremity functional ability and endurance (6-minute pegboard ring test) (p<0.05). In correlation analyses, mostly weak, and in a limited number of cases, moderate significant relationships have been identified between muscle mechanical properties and functional performance and quality of life. In particular, the extensor digitorum muscle has shown a greater number of significant relationships compared to other muscle groups. In conclusion, the viscoelastic properties of upper extremity muscles in individuals with DMD vary depending on the muscle group; in our study, significant viscoelastic changes were observed, particularly in the extensor digitorum muscle. The key role of the extensor digitorum muscle in hand and finger extension, the increased compensatory use of this muscle to maintain upper extremity function in individuals with DMD, and the fact that structural changes in muscle tissue (fibrosis and fat infiltration) become more pronounced in this muscle may explain these findings. However, the limited understanding of the relationships between muscle mechanical properties and functional performance and quality of life suggests that upper extremity function has a multifactorial nature.