Distile suda uzun dönem yaşlandırmanın farklı polimerizasyon yöntemlerine sahip üç farklı restoratif materyalin fizikomekanik özellikleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of long-term distilled water aging on the physicomechanical properties of three different restorative materials with different polymerization modes
- Tez No: 1021410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ DÜLGER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: basma dayanımı, bulk-fill restoratif materyal, dual cure, sertlik, su emme, suda çözünme, bulk-fill restorative material, compressive strength, dual cure, hardness, water solubility, water sorption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı polimerizasyon mekanizmalarına sahip bulk-fill restoratif materyallerin uzun süreli suda bekletme sonrasında sertlik, basma dayanımı, su emme ve suda çözünme özelliklerini değerlendirmek ve yüzey morfolojilerindeki değişimleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelemektir. Çalışmada kimyasal polimerize olan Stela Bulk Fill Flowable Akışkan Kompozit, dual cure özelliğine sahip ACTIVA BioACTIVE Restorative ve ışıkla polimerize olan Filtek™ One Bulk Fill Posterior Restorative kullanılmıştır. Materyaller üretici firma önerilerine göre polimerize edilmiştir. Sertlik ve basma dayanımı testleri için her materyalden 10'ar, su emme ve suda çözünme testleri için ise 6'şar örnek hazırlanmıştır. Tüm örnekler 37 °C'de distile suda bekletilmiş; sertlik ve basma dayanımı testleri başlangıçta (24 saat) ile 7., 50., 100. ve 150. günlerde, su emme ve suda çözünme testleri ise 7., 50., 100. ve 150. günlerde gerçekleştirilmiştir. Başlangıç ve 150. günlük yüzey morfolojileri SEM ile değerlendirilmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir (p<0,05). Sertlik açısından materyal, zaman ve materyal-zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p<0,05). En yüksek sertlik Filtek™ One Bulk Fill Posterior grubunda, en düşük sertlik ise ACTIVA BioACTIVE Restorative grubunda elde edilmiştir. Basma dayanımı açısından materyal ve zaman faktörleri anlamlı bulunurken (p<0,05), materyal-zaman etkileşimi anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). En yüksek basma dayanımı değerleri Stela Bulk Fill Flowable Akışkan Kompozitte, en düşük basma dayanımı değerleri ise Filtek One Bulk Fill kompozitte elde edilmiştir. Su emme değerleri yalnızca zamandan etkilenirken (p<0,05), materyaller arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Suda çözünme değerleri ise materyal, zaman ve materyal-zaman etkileşiminden anlamlı düzeyde etkilenmiştir (p<0,001). En düşük suda çözünme Filtek™ One Bulk Fill Posterior grubunda, en yüksek çözünme ise ACTIVA BioACTIVE Restorative grubunda belirlenmiştir. SEM incelemelerinde tüm materyallerde 150 gün sonunda yüzey düzensizliklerinin arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, bulk-fill restoratif materyaller uzun süreli suda bekletmeden farklı düzeylerde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the hardness, compressive strength, water sorption, and water solubility of bulk-fill restorative materials with different polymerization mechanisms after long-term water aging and to investigate changes in their surface morphology using scanning electron microscopy (SEM). Chemically polymerized Stela Bulk Fill Flowable, dual-cure ACTIVA BioACTIVE Restorative, and light-cured Filtek™ One Bulk Fill Posterior Restorative were used in the study. The materials were polymerized according to the manufacturers' instructions. Ten specimens from each material were prepared for hardness and compressive strength tests, while six specimens from each material were prepared for water sorption and water solubility tests. All specimens were stored in distilled water at 37 °C. Hardness and compressive strength tests were performed at baseline (24 hours) and after 7, 50, 100, and 150 days, whereas water sorption and water solubility tests were conducted after 7, 50, 100, and 150 days. Surface morphologies at baseline and after 150 days were evaluated using SEM. The data were statistically analyzed (p < 0.05). Material, time, and the material–time interaction had significant effects on hardness (p < 0.05). The highest hardness values were obtained for the Filtek™ One Bulk Fill Posterior group, whereas the lowest values were observed for the ACTIVA BioACTIVE Restorative group. Material and time had significant effects on compressive strength (p < 0.05), whereas the material–time interaction was not significant (p > 0.05). The highest compressive strength values were obtained for Stela Bulk Fill Flowable, while the lowest values were obtained for Filtek™ One Bulk Fill Posterior. Water sorption was significantly affected only by time (p < 0.05), with no significant differences among the materials (p > 0.05). Water solubility was significantly influenced by material, time, and the material–time interaction (p < 0.001). The lowest water solubility values were observed for Filtek™ One Bulk Fill Posterior, whereas the highest values were found for ACTIVA BioACTIVE Restorative. SEM analysis demonstrated increased surface irregularities in all materials after 150 days. Within the limitations of this study, it can be concluded that bulk-fill restorative materials are affected by long-term water aging to different extents.