Ligamentum teres, labrum ve kalça eklem kıkırdağındaki dejeneratif değişikliklerin; femur başı kıkırdak kalınlığı ve koksartroz evresi ile ilişkisi: histolojik ve immünohistokimyasal çalışma
Degenerative changes in the ligamentum teres, acetabular labrum, and hip articular cartilage in relation to femoral head cartilage thickness and hip osteoarthritis stage: A histological and immunohistochemical study
- Tez No: 1021427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YEŞİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kalça osteoartriti, Kalça artroplastisi, Ligamentum teres femoris, Kalsifikasyon, İmmünohistokimya, Kalça protezi, Hip osteoarthritis, Hip arthroplasty, Round ligament of femur, Calcinosis, Immunohistochemistry, Calcification, Hip prosthesis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmada total veya parsiyel kalça artroplastisi uygulanan hastalardan elde edilen labrum, ligamentum teres, femur başı kıkırdağı ve asetabulum kıkırdağı dokularındaki dejeneratif, histopatolojik ve immünohistokimyasal değişikliklerin femur başı kıkırdak kalınlığı ve radyolojik koksartroz evresi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Müdahale olmayan korelasyonel nitelikteki araştırmaya total ya da parsiyel kalça artroplastisi uygulanan 60 erişkin hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif radyografileri üzerinden koksartroz derecesi Tönnis sınıflamasına göre değerlendirildi. Cerrahi sırasında elde edilen labrum, ligamentum teres, femur başı kıkırdak-kemik ve asetabulum kıkırdak dokuları histolojik ve immünohistokimyasal incelemeye alındı. Hematoksilen-eozin, Von Kossa ve elastik lif değerlendirmeleri yapıldı. TNF-α, TNFR-1, IL-1β, IL-6, IL-8, Col-I ve Col-II ekspresyonları yarı kantitatif olarak değerlendirildi. Verilerin analizinde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Olguların %51,7'sinde Tönnis evre 3 koksartroz vardı. Total artroplasti grubunda ileri Tönnis skoru anlamlı olarak daha sık izlendi (p<0,001). VKİ grupları arasında Tönnis skoru açısından anlamlı fark bulundu (p=0,043); şişman ve obez gruplarda ileri evre koksartroz daha yüksekti. Femur başı kıkırdak kalınlığı cinsiyet, artroplasti türü, VKİ ve kronik hastalık varlığına göre anlamlı farklılık göstermedi. Ligamentum tereste Tönnis skoru ile TNFR-1 arasında negatif korelasyon, femur başı kıkırdak kalınlığı ile TNF-α arasında negatif korelasyon bulundu. Labrum ve femur başı kıkırdağında IL-6 ile IL-8 arasında güçlü pozitif korelasyonlar izlendi. Femur başı kıkırdağı ve asetabulum kıkırdağı dokularında belirgin Von Kossa boyanması saptandı. Sonuç: Bulgular, kalça osteoartritinin yalnızca femur başı kıkırdağı ile sınırlı mekanik bir dejenerasyon olmadığını; labrum, ligamentum teres ve asetabulum kıkırdağı gibi farklı eklem dokularında inflamasyon, matriks yeniden yapılanması, kalsifikasyon ve elastik lif değişiklikleri ile seyreden çok dokulu ve heterojen bir süreç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the relationship between degenerative, histopathological, and immunohistochemical changes in the labrum, ligamentum teres, femoral head cartilage, and acetabular cartilage tissues, and femoral head cartilage thickness and radiological coxarthrosis stage in patients undergoing total or partial hip arthroplasty. Materials and Methods: This non-interventional, correlational study included 60 adult patients who underwent total or partial hip arthroplasty. Coxarthrosis was graded on preoperative radiographs using the Tönnis classification. Tissue samples obtained during surgery were examined histologically and immunohistochemically. Hematoxylin-eosin, Von Kossa, and elastic fiber stainings were performed. TNF-α, TNFR-1, IL-1β, IL-6, IL-8, Col-I and Col-II expressions were assessed semiquantitatively. Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation tests were used for statistical analysis. Results: Tönnis stage 3 coxarthrosis was present in 51.7% of cases. Advanced Tönnis scores were significantly more common in the total arthroplasty group and in overweight and obese patients. Femoral head cartilage thickness did not differ significantly according to sex, arthroplasty type, BMI, or chronic disease status. A negative correlation was found between Tönnis score and TNFR-1 expression in the ligamentum teres, and between femoral head cartilage thickness and TNF-α expression. Strong positive correlations were observed between IL-6 and IL-8 in the labrum and femoral head cartilage. Pronounced Von Kossa staining was detected in femoral head cartilage and acetabular cartilage tissues. Conclusion: Hip osteoarthritis appears to be a multitissue and heterogeneous process involving inflammation, matrix remodeling, calcification, and elastic fiber changes, rather than a purely mechanical degeneration limited to femoral head cartilage.