Fetal gelişim kısıtlılığı ve gebelik yaşına göre büyükfetüslerde taurokolik asit ve taurokenodeoksikolik asitarasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between taurocholic acid and taurochenodeoxycholic acid levels in fetal growth restriction and large-for-gestational-age fetuses
- Tez No: 1021428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal gelişim kısıtlılığı, taurokolik asit, taurokenodeoksikolik asit, umbilikal kordon kanı, gen ekspresyonu, Fetal growth restriction, taurocholic acid, taurochenodeoxycholic acid, gene expression, umbilical cord blood
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, fetal gelişim kısıtlılığı (FGK), gebelik yaşına göre büyük (LGA) ve gebelik yaşına uygun (AGA) gebeliklerde maternal plazma ve umbilikal kordon kanı taurokolik asit (TCA) ile taurokenodeoksikolik asit (TCDCA) düzeylerinin, ayrıca umbilikal kordon kanında safra asidi homeostazında rol alan SLC10A1, ABCB11, NR1H4, HIF1A ve BCL2 genlerinin ekspresyon düzeylerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmasında AGA (n=20), LGA (n=20) ve FGK (n=20) olmak üzere toplam 60 gebe değerlendirildi. Umbilikal kordon kanı ve maternal plazmada TCA ve TCDCA düzeyleri enzim bağlantılı immünosorbent analiz (ELISA) yöntemiyle, gen ekspresyonları ise kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) ve karşılaştırmalı gen ifadesi hesaplama (2⁻ΔΔCt) yöntemi kullanılarak belirlendi. Gruplar tek yönlü varyans analizi (ANOVA) veya Kruskal–Wallis testi ve uygun post-hoc analizlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Umbilikal kordon kanı TCA ve TCDCA düzeyleri FGK grubunda AGA grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0,0017 ve p=0,0016), buna karşın maternal plazma düzeyleri gruplar arasında farklılık göstermedi. LGA grubunda kordon kanı TCA ve TCDCA düzeyleri AGA grubuna benzerdi. FGK grubunda SLC10A1, NR1H4 ve HIF1A gen ekspresyonları artarken, ABCB11 ve BCL2 ekspresyonları azaldı. Buna karşılık LGA grubunda incelenen genlerde belirgin bir değişiklik saptanmadı. Ayrıca FGK grubunda neonatal total bilirubin düzeyi ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış oranı anlamlı olarak yüksek bulunurken, kordon kanı pH değeri ve APGAR skorları gruplar arasında benzerdi. Sonuç: FGK olgularında umbilikal kordon kanında artmış TCA ve TCDCA düzeyleri ile bunlara eşlik eden gen ekspresyon değişiklikleri, safra asidi homeostazındaki bozulmanın FGK patofizyolojisiyle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu bulguların daha geniş prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively evaluate maternal plasma and umbilical cord blood taurocholic acid (TCA) and taurochenodeoxycholic acid (TCDCA) levels, as well as the expression levels of SLC10A1, ABCB11, NR1H4, HIF1A, and BCL2 genes involved in bile acid homeostasis in umbilical cord blood, in pregnancies complicated by fetal growth restriction (FGR), large-for-gestational-age (LGA), and appropriate-for-gestational-age (AGA) fetuses. Materials and Methods: In this prospective cohort study, a total of 60 pregnant women were evaluated, comprising AGA (n=20), LGA (n=20), and FGR (n=20) groups. Umbilical cord blood and maternal plasma TCA and TCDCA levels were determined using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), while gene expression levels were determined using quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR) and the comparative gene expression calculation (2⁻ΔΔCt) method. Groups were compared using one-way analysis of variance (ANOVA) or the Kruskal–Wallis test, followed by appropriate post hoc analyses. Results: Umbilical cord blood TCA and TCDCA levels were significantly higher in the FGR group compared with the AGA group (p=0.0017 and p=0.0016, respectively), whereas maternal plasma levels did not differ among the groups. Cord blood TCA and TCDCA levels in the LGA group were similar to those in the AGA group. SLC10A1, NR1H4, and HIF1A gene expression increased in the FGR group, while ABCB11 and BCL2 expression decreased. In contrast, no notable changes were observed in the genes examined in the LGA group. In addition, neonatal total bilirubin levels and the rate of neonatal intensive care unit admission were significantly higher in the FGR group, whereas cord blood pH and Apgar scores were similar among the groups. Conclusion: Increased umbilical cord blood TCA and TCDCA levels, together with the accompanying gene expression changes observed in FGR cases, suggest that disrupted bile acid homeostasis may be associated with the pathophysiology of FGR. These findings warrant confirmation in larger prospective studies.