Duygusal iştah ile çevrimiçi alışverişte sepeti terk etme davranışı arasındaki ilişkide dürtüselliğin aracı rolü
The mediating role of impulsivity in the relationship between emotional appetite and cart abandonment behavior in online shopping
- Tez No: 1021451
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEREM DOKSAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Dürtüsellik, Klinik psikoloji, Psikoloji, Çevrimiçi alışveriş, İştah, Emotional eating, Impulsivity, Clinical psychology, Psychology, Online shopping, Appetite
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzeri bireylerde duygusal iştah ile çevrim içi alışverişte sepeti terk etme davranışı arasındaki ilişkide dürtüselliğin aracılık rolü incelenmiştir. İlişkisel tarama modeline dayanan bu nicel araştırmanın çalışma grubunu, uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılan 413 yetişkin oluşturmaktadır. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu, Çevrimiçi Alışverişte Sepeti Terk Etme Ölçeği ve Duygusal İştah Anketi kullanılarak toplanmıştır. IBM SPSS 27 programında tanımlayıcı istatistikler, korelasyon, t-testi, ANOVA ve bootstrap aracılık analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, duygusal iştah ile sepeti terk etme davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ve dürtüselliğin bu ilişkide anlamlı bir aracılık rolü üstlendiğini göstermiştir. Elde edilen sonuçlara göre, duygusal iştah düzeyi yüksek bireyler daha fazla dürtüsellik eğilimi göstermekte, bu durum da sepeti terk etme davranışını artırmaktadır. Ayrıca demografik değişkenlere göre katılımcıların ilgili ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sonuç olarak, çevrim içi alışveriş süreçlerinin yalnızca rasyonel kararlarla değil, duygusal durumlar ve kişilik özellikleri gibi psikolojik faktörlerle de şekillendiği ortaya konmuştur. Bu bulgular, tüketici davranışlarının anlaşılmasına katkı sağlarken dijital pazarlama ve psikoloji literatürü için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the mediating role of impulsivity in the relationship between emotional appetite and cart abandonment behavior in online shopping among individuals aged 18 and over living in Turkey. Framed within a relational survey model matching a quantitative research design, the study sample consisted of 413 adults reached through convenience sampling. Data were collected utilizing a Demographic Information Form, the Barratt Impulsiveness Scale Short Form, the Online Shopping Cart Abandonment Scale, and the Emotional Appetite Questionnaire. The obtained data were analyzed using IBM SPSS 27 via descriptive statistics, correlation, t-test, ANOVA, and bootstrap mediation analyses. Research findings demonstrated a significant relationship between emotional appetite and online shopping cart abandonment, with impulsivity playing a significant mediating role in this relationship. The results revealed that individuals with higher levels of emotional appetite tend to exhibit greater impulsive tendencies, which subsequently increases shopping cart abandonment behavior. Furthermore, significant differences were identified across certain groups in terms of demographic variables. In conclusion, this study demonstrates that online shopping behaviors are shaped not only by rational decision-making processes but also by emotional and personality-based factors. These findings contribute to the understanding of consumer behavior and offer important implications for both digital marketing strategies and psychological intervention approaches.