SERS alt taşı üretiminde yüzey temizliğinin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of surface cleaning on SERS substrate production
  1. Tez No: 1021453
  2. Yazar: ABDELATIF SOULEYMANE ABOUBAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED EMRE AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aseton, RCA1, RCA2, Sodyum metaborat, SERS, Acetone, RCA1, RCA2, Sodium metaborate, SERS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sodyum metaborat temelli yeni nesil SERS (Yüzey Zenginleştirilmiş Raman Saçılması) alt taşlarının geliştirilmesini, karakterizasyonunu ve yüzey temizleme protokollerinin performans üzerindeki kritik etkilerini kapsamaktadır. XRD analizleri, kullanılan sodyum metaboratın PDF: 01-076-0756 standart kartıyla uyumlu, yüksek saflıkta ve monoklinik kristal yapısında olduğunu doğrulamıştır. FTIR spektrumları ise yapıdaki bor-oksijen bağlarını ve karakteristik hidratasyon gruplarını kanıtlamıştır. FESEM görüntüleri, SMB@SiO2 kompozitinin kapalı hücre mimarisine sahip gözenekli bir kafes yapısında olduğunu ortaya koymuştur. Bu özel morfoloji, 10-3 M R6G prob molekülü ile yapılan testlerde, çıplak SiO2 altlıklara kıyasla çok daha güçlü ve keskin Raman sinyalleri elde edilmesini sağlamıştır. Sinyal artışı, yüzeyde oluşan Lokalize Yüzey Plazmon Rezonansı (LSPR) ve geniş aktif yüzey alanı ile açıklanmıştır. Farklı temizleme protokolleri arasında yapılan kıyaslamada, RCA1+RCA2+HF kombine yönteminin en yüksek hassasiyeti sağladığı saptanmıştır. Asetonun yüzeyde kalıntı bıraktığı, RCA1'in hidrofilik özellik kazandırdığı, RCA2'nin metalik kirliliği önlediği ve HF adımının doğal oksit tabakasını kaldırarak yük transferini optimize ettiği belirlenmiştir. Sodyum metaborat modifiyeli alt taşların, özellikle atomik düzeyde temizlik protokolleriyle birleştiğinde, kimyasal ve biyolojik sensör uygulamaları için yüksek potansiyelli, tekrarlanabilir ve hassas birer SERS platformu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study encompasses the development and characterization of a new generation of SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) substrates based on sodium metaborate, and the critical effects of surface cleaning protocols on performance. XRD analyses confirmed that the sodium metaborate used has a high-purity, monoclinic crystal structure, conforming to the PDF: 01-076-0756 standard card. FTIR spectra demonstrated the presence of boron-oxygen bonds and characteristic hydration groups in the structure. FESEM images revealed that the SMB@SiO2 composite has a porous lattice structure with a closed-cell architecture. This specific morphology resulted in significantly stronger and sharper Raman signals compared to bare SiO2 substrates in tests with the 10-3 M R6G probe molecule. The signal enhancement was explained by the Localized Surface Plasmon Resonance (LSPR) generated on the surface and the large active surface area. In a comparison of different cleaning protocols, the combined RCA1+RCA2+HF method was found to provide the highest sensitivity. It was determined that acetone leaves residue on the surface, RCA1 provides hydrophilic properties, RCA2 prevents metallic contamination, and the HF step optimizes charge transfer by removing the natural oxide layer. Sodium metaborate-modified substrates, especially when combined with atomic-level cleaning protocols, have been shown to be high-potential, reproducible, and sensitive SERS platforms for chemical and biological sensor applications.