Profesyonel voleybolcularda stroboskopik gözlük ile yapılan egzersizlerin sportif performansa olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of exercises performed with stroboscopic glasses on sports performance in professional volleyball players
  1. Tez No: 1021486
  2. Yazar: ANIL SERTAÇ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DURUTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, fiziksel fonksiyonel performans, stroboskopik görsel eğitim, Sports, physical functional performance, stroboscopic visual training
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı voleybolcularda stroboskopik gözlük ile yapılan egzersiz eğitiminin sportif performansa olan etkisini incelemekti. Çalışmaya, 18-35 yaşları arasında son 6 ay cerrahi operasyon geçirmemiş ve kronik sistemik hastalığı olmayan 40 profesyonel erkek voleybolcu dahil edildi. Sporcular stroboskopik gözlük grubu (20 kişi) ve kontrol grubu (20 kişi) olarak rasgele dağıtıldı. Stroboskopik gözlük grubundaki bireyler eğitimler sırasında gözlük kullanarak, kontrol grubundaki bireyler ise gözlük kullanımı olmadan spora özel planlanan aynı egzersiz eğitimini 6 hafta, haftada 3 gün, ortalama 30 dakika olacak şekilde gerçekleştirdi. Bireylerin reaksiyon zamanı; Human Benchmark testi ile, çeviklik; T Çeviklik testi ile, anaerobik kapasitesi; Vertikal Sıçrama testi ile, denge; Flamingo Denge testi ile, koordinasyon; Hexagonal Koordinasyon testi ile eğitim öncesi, eğitiminden 6 hafta sonra ve 10. hafta olacak şekilde üç defa değerlendirildi. İki grup arasında görsel reaksiyon zamanı değerlendirmesinde 6 hafta egzersiz eğitimi sonrası (p≤0,001) ve 10. hafta (p≤0,001), hedefe yönelik reaksiyon zamanı değerlendirmesinde 6 hafta sonrası (p=0,004) ve 10. hafta (p≤0,001) ve denge değerlendirmesinde 6 hafta sonrası (p=0,045) ve 10. hafta (p=0,002) ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görüldü. İşitsel reaksiyon zamanı, çeviklik, anaerobik kapasite ve koordinasyon performansında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görüldü (p>0,05). Egzersiz eğitiminden 6 hafta ve 10 hafta sonra yapılan grupiçi değerlendirmelerde deney grubunda görsel reaksiyon zamanı, işitsel reaksiyon zamanı, hedefe yönelik reaksiyon zamanı, çeviklik, anaerobik kapasite, denge ve koordinasyon performansında anlamlı gelişme görüldü (p<0,05). Çalışmanın sonuçları voleybolcularda stroboskopik gözlük ile yapılan egzersiz eğitiminin sportif performansın geliştirilmesinde daha etkili bir yöntem olabileceğini göstermektedir. Voleybolda sportif performansın artması ve sporcuların fiziksel uygunluklarının optimal seviyede olmasına yönelik eğitimlerin planlanmasında stroboskopik görsel eğitim voleybol eğitim protokolleri içine dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of exercise training performed with stroboscopic glasses on athletic performance in volleyball players. The study included 40 professional male volleyball players aged between 18-35 years who had not undergone surgery in the last 6 months and had no chronic systemic diseases. The athletes were randomly assigned to a stroboscopic glasses group (20 individuals) and a control group (20 individuals). Individuals in the stroboscopic glasses group performed sport-specific training exercise training with glasses, individuals in the control group performed same sport-specific training without glasses for 6 weeks, 3 days a week, for an average of 30 minutes. Individuals' reaction time was assessed using the Human Benchmark test, agility using the T Agility test, anaerobic capacity using the vertical jump test, balance using the Flamingo Balance test and coordination using the Hexagonal Coordination test three times: before training, 6 weeks after training and at week 10. Statistically significant differences were found between the two groups in visual reaction time assessment after 6 weeks of exercise training (p≤0.001) and 10 weeks (p≤0.001), in target reaction time assessment after 6 weeks (p=0.004) and 10 weeks (p≤0.001), and in balance assessment after 6 weeks (p=0.045) and 10 weeks (p=0.002). No statistically significant differences were found between the two groups in auditory reaction time, agility, anaerobic capacity, and coordination performance (p≥0.05). In within-group assessments conducted 6 and 10 weeks after exercise training, significant improvements were observed in the experimental group regarding visual reaction time, auditory reaction time, target-oriented reaction time, agility, anaerobic capacity, balance, and coordination performance (p<0.05). The results of the study indicate that exercise training using stroboscopic glasses may be a more effective method for improving athletic performance in volleyball players. Stroboscopic visual training can be integrated into volleyball training protocols when planning training aimed at enhancing athletic performance and ensuring athletes' physical fitness is at an optimal level.