Farklı ısıl işlemlerle üretilmiş eğelerin kırılma dayanımlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the fracture resistance of files manufactured with different heat treatments
- Tez No: 1021492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAVŞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BERK ÇELİKKOL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Root canal therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı ısıl işlem sınıflarına ait nikel-titanyum (NiTi) kök kanal eğelerinin döngüsel yorgunluk direncini standartize edilmiş bir yapay kanal modelinde karşılaştırmaktır. Bu kapsamda Gold ve Blue sınıfındaki sistemlerin kırılmaya kadar geçen süre ve kırılmaya kadar geçen tur sayısı (KTS) açısından performansları değerlendirilmiş; ayrıca kırılan parça uzunluğu ikincil sonlanım olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya her grupta 15 eğe olacak şekilde toplam 90 adet NiTi eğe dahil edilmiştir. Deney grupları: EndoArt Gold, Scope Gold, WaveOne Gold, EndoArt Blue, Scope Blue, Reciproc Blue marka eğeler olacak şekilde altı gruptan oluşturulmuştur. Tüm testler, döngüsel yorgunluğu belirginleştirmek ve kırılma bölgesini standartlaştırmak amacıyla statik döngüsel yorgunluk modeli ile yürütülmüştür. İstatistiksel analizlerde normal dağılım Shapiro–Wilk testi ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis H testi ve tek yönlü varyans analizi kullanıldı; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Döngüsel yorgunluk direnci açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p <0,001). Gold sınıfı gruplarda KTS ortanca değeri 1363 olarak ölçülürken, Blue sınıfı gruplarda 2714 olarak ölçülmüştür. Çalışmamızda, Blue sınıfının Gold sınıfına göre yaklaşık iki kat düzeyinde daha yüksek KTS sunduğunu göstermiştir. Kırılan parça uzunlukları arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Blue sınıfı eğelerin Gold sınıfına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek döngüsel yorgunluk direnci sergilediğini ortaya koymuştur. Gözlenen belirgin üstünlük, Blue sınıfı eğelerin klinikte kanallarda yorgunluk kaynaklı kırık riskinin azaltılması açısından daha geniş bir güvenlik payı sunabileceğine işaret etmektedir. Buna karşın kırılan parça uzunluğunun benzer bulunması, kırılma yerinin büyük ölçüde kanal geometrisi ve test modeline bağlı olduğunu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the cyclic fatigue resistance of nickel-titanium (NiTi) root canal files from different heat-treatment classes using a standardized artificial canal model. In this context, the performance of Gold- and Blue-class systems was evaluated in terms of time to fracture and number of cycles to fracture (NCF), while fractured fragment length was assessed as a secondary outcome. Materials and Methods: A total of 90 NiTi files were included, with 15 files per group. Six experimental groups were formed: EndoArt Gold, Scope Gold, WaveOne Gold, EndoArt Blue, Scope Blue, and Reciproc Blue. All tests were performed using a static cyclic fatigue model to accentuate cyclic fatigue and standardize the fracture location. Normality was assessed using the Shapiro-Wilk test. Intergroup comparisons were performed using the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and one-way analysis of variance. Statistical significance was set at p<0.05. Results: A statistically significant difference in cyclic fatigue resistance was found among the groups (p<0.001). The median NCF was 1363 in the Gold-class groups and 2714 in the Blue-class groups. Thus, the Blue class demonstrated approximately twofold higher NCF than the Gold class. No significant difference was observed in fractured fragment length (p>0.05). Conclusion: Blue-class files exhibited significantly greater cyclic fatigue resistance than Gold-class files. This marked superiority suggests that Blue-class files may provide a wider safety margin against fatigue-related fracture in clinical use. In contrast, the similar fractured fragment lengths support that fracture location was largely determined by canal geometry and the test model.